İntikam timi gibi... Kim bunlar?

KiM BUNLAR ? IŞiD’e karşı topyekûn savaş 2 il 2 tuhaf uygulama Şırnak’ın İdil ilçesinde özel harekâtçı polislerin havaya binlerce mermi sıktıktan sonra tekbir getirdiği görüntüler korku yarattı. CHP, evlerin duvarlarına “Esedullah timleri burada” şeklinde yazılar yazılmasını rapor haline getirdi. İçişleri, yazılara inceleme başlattı ama bugüne kadar bu incelemelerden sonuç çıkmadı.

Yayınlanma: 17.11.2015 - 23:19
Abone Ol google-news

Diyarbakır’ın Silvan, Bismil ve Sur ilçelerindeki sokağa çıkma yasakları ile ilgili incelemelerde bulunan CHP heyeti tarafından hazırlanan raporda, sokağa çıkma yasağının uygulandığı bölgelerden halkın daha önce tahliye edilmediği, mahallelerin savaş alanına çevrildiğine işaret edildi. Raporda, ev, okul ve camilerin duvarlarına yapılan “Esedullah timleri burada” şeklindeki yazıların da operasyonlara katılan personelin “intikam duygusuyla hareket ettiği” kuşkusu doğurduğuna işaret edildi.

Raporda yer alan tespitlerden bazıları şöyle:

HALK YIKIMA UĞRADI

Zaten yoksul olan mahallelerde insanlar işlerinden yoksun kaldıkları için ekonomik ve sosyal yıkıma uğradı.

ÇOCUKLARDA TRAVMA

3 yıl süren çözüm sürecine büyük umut bağlayan bölge insanı yaşanan çatışma süreci nedeniyle kamu otoritelerine ve güvenlik kuvvetlerine güven duymakta zorluk çekiyor. Özellikle çocuklar travma geçiriyor. İnsanlar mahalleleri sessizce terk etmeye başladı.

TARAFLARDA ÖFKE VAR

Çözüm sürecinden sonra yaşanan ve kentlere taşınan bu yoğun çatışmalar sonucunda halk çatışmanın taraflarına eşit oranda olmasa bile öfke duymaya başladılar. Bu durumun 40 yıl yaşanan süreçte bir ilk.

YASAK NORMALLEŞTİ

Valiliklerce, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu dayalı olarak ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının yasal ve anayasal dayanaklarının bulunduğuna dair kamuoyunda yaygın şüpheler var. Toplumda sokağa çıkma yasaklarının bir idari pratik haline dönüşeceği endişesi hâkim.

HALK TAHLİYE EDİLMEDİ

Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği bölgelerden halk daha önce tahliye edilmediği ve üstüne üstlük mahallelerin adeta savaş alanına çevrilmesiyle sonuçlanan operasyonların halkın can ve mal güvenliğini açık bir şekilde tehlikeye attığını, sivil ölümlerinin bir nedeninin de bu olduğu, ayrıca operasyonlardan sonra yapılan incelemelerin evlerin okulların, camilerin, duvarlarına yapılan yazılamalardaki ifadelerin (örneğin esadullah timleri burada şeklindeki) güvenlik için yapılan operasyonlara katılan personelin maksadını aşarak adeta intikam duygusuyla hareket ettiklerine dair kuşkular uyandırdığı, özellikle de Silvan’da tepelere konuşlu tanklardan top atışı yapılmasının hiçbir izahının bulunmadığı ve ülkenin iç savaşa sürüklendiği görüntüsü verildiği, CHP Diyarbakır milletvekili adayı Naci Sapan, raporda işaret edilen duvar yazılamalarına işaret ederek, “Özellikle bu konunun aydınlatılması gerekiyor. Bu mesajın kaynağını kimse tespit edemedi. Yazılamaların yapıldığı yer benim doğup büyüdüğüm mahalle. İnsanlar o dönemde pencerelerden kafalarını bile çıkaramamışlar. Bunun kim olduğu açıklığa kavuşturulmalı” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler