Meclis'te MİT bombası!

AKP'li milletvekilleri akşam saatlerinde TBMM'ye MİT'e olağanüstü yetkiler tanıyan bir teklif sundu.

Yayınlanma: 19.02.2014 - 19:33
Abone Ol google-news

AKP’li milletvekillerinin akşam saatlerinde TBMM Başkanlığı’na sunduğu ve MİT'e olağanüstü yetkiler sağlayan MİT Yasası önerisi, tartışmalı şu düzenlemeleri öngörüyor:

Siber güvenlik için istihbarat: Dış istihbarat, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlar ile siber güvenlik konularında her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul, araç ve sistemlerini kullanmak suretiyle bilgi, belge, haber ve veri toplamak, kaydetmek ve analiz etmekle görevli olacak.

MİT’e bilgi ve belge vermek zorunlu: MİT, Milli güvenliğin ve ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde yerli ve yabancı her türlü kurum ve kuruluş ile tüm örgüt veya oluşumlar ile kişilerle doğrudan ilişki kurabilecek, uygun koordinasyon yöntemlerini uygulayabilecek. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarından bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilecek.

Oslo ve İmralı görüşmelerine yasal dayanak: Telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilecek. MİT’te görev alan veya alacak kişilerin güvenilirliklerini ve uygunluklarını belirlemek için yalan makinası uygulaması dahil test teknik ve yöntemlerini kullanabilecek.

MİT içindeki paralel yapıya sınırsız dinleme: Önleyici istihbarat elde etmek ve analiz yapabilmek amacıyla yasalara bağlı kalmaksızın MİT Müsteşarı veya yardımcısının onayıyla yurt dışında veya yabancılar tarafından gerçekleştirilen iletişim ile ankesörlü telefonlarla gerçekleştirilen iletişim ve MİT mensuplarının, MİT’te görev almış olanların veya görev almak üzere başvuranların iletişimi tespit edilebilecek, dinlenebilecek, sinyal bilgileri değerlendirilebilecek, kayda alınabilecek.

MİT TIR’larına yasal koruma: Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde MİT ile temasa geçecek.

MİT Müsteşarı Yargıtay’da yargılanacak: MİT Müsteşarı hakkındaki yargılama Yargıtay ilgili dairesince yapılacak.

MİT mensupları tanık olamayacak: MİT mensupları ile MİT’te görev yapmış olanlar, MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin hususlarda tanıklık yapamayacak. Ancak, Devletin çıkarlarının zorunlu kıldığı hallerde MİT mensuplarının tanıklığı MİT Müsteşarı’nın, MİT Müsteşarı’nın tanıklığı ise Başbakanın iznine bağlı olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler