Dündar ve Gül için uluslararası çağrı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), aralarında Cumhuriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün de yer aldığı tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için uluslararası kamuoyuna bir çağrı yaptı.

Yayınlanma: 01.12.2015 - 12:59
Abone Ol google-news



TGC ve RSF'nin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Konferans Salonu'nda gerçekleştirdiği toplantıda, cezaevindeki tüm gazetecilerin serbest bırakılması için uluslararası kamuoyuna çağrı yapılarak basın özgürlüğünün önemi vurgulandı. Toplantıya, TGC Başkanı Turgay Olcayto, RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, DİSK-Basın İş Başkanı Faruk Eren, GÖP Dönem Sözcüsü ve Basın Enstitüsü Derneği Başkanı IPI Türkiye Temsilcisi Kadri Gürsel, Etik Gazetecilik Ağı üyesi Ceren Sözeri ile Cumhuriyet gazetesi avukatı Bülent Utku katıldı.

'TÜRK BASINI ÇOK SIKINTILI BİR DÖNEM YAŞIYOR'

Türk basınının çok sıkıntılı bir süreç yaşadığını belirten Turgay Olcayto, "2010 yılından beri çok sıkıntılı bir dönem yaşıyor Türkiye basını. Bu elbette daha önce yaşamıyor anlamına gelmiyor ama, hiç bu kadar baskı altında bu kadar hem mali açıdan sıkıştırılan hem gazetecileri işsiz bırakılan bir dönem yaşamamıştık. Şimdi bunu yaşayarak görüyoruz. Arkadaşlarımızın serbest kalmasını istiyoruz. Yalnız Can’la Erdem Gül’ün değil aynı zamanda bugün 30’a yaklaşan tutuklu gazeteci var ve gözaltında. Bu arkadaşların çoğu Güneydoğu’da. Güneydoğu’da artık gazetecilik yapılamıyor. Bu arkadaşlarında serbest kalmasını istiyoruz.’’ şeklinde konuştu.

'ULUSLARARASI BİR ÇAĞRI BAŞLATILMIŞTIR'

Christophe Deloire da, ‘’Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye’de başta Can Dündar ve Erdem Gül olmak üzere, tutuklu bulunan gazetecilerin tahliyesi için dünya kamuoyuna seslenerek uluslararası bir çağrı başlatmış bulunuyor. Dünya çapında herkesin tanığı gazeteci, siyasi kişiliklerden bu tutuklamaya tepki vermeleri isteniyor. Bu amaçla çok sayıda kişiden destek almış bulunuyoruz. Destek vermiş olanlardan bazıları Sınır Tanımayan Gazeteciler, Gazetecileri Koruma Komitesi, Uluslararası Pen, Uluslararası Basın Enstitüsü, Gazete Sahipleri Derneği, Sansür İndeksi, Dünya Basın Özgürlüğü Komitesi, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Etik Gazetecilik Ağı, Global Editörler Ağı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası.’’ şeklinde konuştu.

Konferans salonunda Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar’a seslenen Christophe Deloire, ‘’Kameraların arkasında Can Dündar’ın eşi Dilek hanımı görüyorum. Kendisi bilmeli ki Sınır Tanımayan Gazeteciler Can Dündar, Erdem Gül ve tutuklu bulunan gazeteciler tahliye olana kadar dünyada mümkün olduğunca büyük camiayı yetkilileri bu davayla birleştirmek için sonuna kadar uğraşacaktır.’’ ifadelerini kullandı.

'29 GAZETECİ HALA CEZAEVİNDE'

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç ise şöyle konuştu: ‘’Şuanda 29 gazeteci hala cezaevinde. Sadece Erdem Gül ve Can Dündar değil 27 gazeteci daha var cezaevinde. Arkadaşlarımızın kurtarılması için Türkiye’de çok büyük mücadeleler veriyoruz. Birçok gazeteci arkadaşımızı kurtardık. Hala cezaevinde sosyalist ve Kürt gazeteciler, cemaatçi diye adlandırılan gazeteciler ve muhalif gazeteciler maalesef cezaevinde."

'TÜRKİYE SİYASİ GÜCÜN ETKİSİ ALTINA GİRDİ'

"Ben gazetecilik mesleğini her zaman onurlu ve vicdanlı bir meslek olarak gördüm, bir gazeteci ile birlikte yaşıyor olmam bana onur verdi her zaman." diyen Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar ise, ‘’Maalesef Türkiye çok uzun zamandır siyasi gücün etkisi altına girdi. Türk hukuk sistemi, Türk mahkemeleri maalesef siyasi gücün altında umut ediyorum ki inşallah hukuk sitemi ve mahkemelerin bu tutuldukları hastalıktan en kısa sürede kurtulurlar.’’ şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler