IŞİD petrolü üç güzergahtan Türkiye'ye gidiyor

Rusya Savunma Bakanlığı Suriye'deki IŞİD militanlarının finansal mali kaynaklarını açıkladı. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Antonov "Erdoğan ve ailesi, Suriye'de IŞİD'in elinde olan petrol yataklarından yapılan yasadışı petrol sevkiyatlarıyla doğrudan ilişkili" dedi. Viktor Ozerov da bugün yaptığı açıklamada ek kanıt sunmak için hazır olduklarını söyledi.

Yayınlanma: 02.12.2015 - 14:35
Abone Ol google-news

IŞİD’in mali kaynaklarına ilişkin kanıtlar sunmak üzere basın toplantısı düzenleyen Rusya Savunma Bakanlığı, cihatçıların Suriye ve Irak’ta gasp ettiği petrolün en büyük müşterisinin Türkiye olduğunu iddia etti. “Bugün bir grup eşkiya ve Türk elitinin komşularından petrol çaldığını doğrulayan belgelerin bir kısmını sunuyoruz” diyen Bakan Yardımcısı Anatoli Antonov, IŞİD petrolünün binlerce tankerden oluşan “canlı boru hattıyla” üç güzergâhtan Türkiye’ye sevkedildiğini söyledi.

 

Erdoğan ve ailesi ortak

Son bir haftada Türkiye topraklarından IŞİD ve Nusra saflarına 2 bin militan, 120 tonun üzerinde askeri mühimmat ve yaklaşık 250 adet motorlu taşıt gittiğini öne süren Korgeneral Mikhail Mizintsev, “Güvenilir istihbarat raporlarımıza göre, Türkiye uzun zamandır ve düzenli biçimde bu tür faaliyetler yürütüyor” dedi. Antonov, “Bunun en korkunç yanı ise ülkenin en yüksek siyasi liderliği, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesinin bu yasadışı ticarete ortak olması” diye konuştu.

Rusya görüntüleri yayınladı - FOTOĞRAFLAR

Amaçlarının Erdoğan’ın istifası olmadığını belirten Antonov, “Batıda hiç kimse Erdoğan’ın oğlunun yasadışı petrol ticaretine karışmış olmasıyla ilgilenmiyor. Ama Rus gazeteciler Türkiye’nin suçları hakkında gerçeği söyleyecek kadar cesurdur” diyerek petrol ticaretinin gerçekleştiği bölgelerin gazetecilere açılmasını istedi.

 

O gazeteciler hapiste

Antonov, “Erdoğan’ın verdiği sözlerin değerini biliyoruz. Türkiye’nin insani yardım görünümünde militanlara silah gönderdiğini ortaya çıkaran Türk gazeteciler, Erdoğan’ı yalan söylerken yakaladı. Bunun için de gazetecileri hapse attılar. Erdoğan ve diğer yöneticiler yüzlerini çalıntı petrolle sıvasanız bile bunu yaptıklarını kabul etmezler” dedi. Antonov’dan sonra söz alan Korgeneral Sergey Rudskoy, IŞİD tankerlerinin hava ve uzaydan çekilen fotoğraflarını gazetecilere sundu. Rusya’nın iki aydır devam eden operasyonlarında IŞİD’in 32 petrol üretim tesisi, 11 petrol rafinerisi ve 1080 tankerin yok edildiğini belirten Rudskoy, bu sayede cihatçıların petrol gelirinin günlük 3 milyon dolardan 1.5 milyon dolara indiğini kaydetti. Yine de IŞİD’in 8 bin 500 tankerle günde 200 bin petrol taşımayı sürdürdüğünü, bunların büyük kısmının Irak üzerinden Türkiye’ye girdiğini belirten Rudskoy, yeni belgeleri yayınlamayı sürdüreceklerini ekledi.

Erdoğan: İspatlansın ben bu makamda durmam - VİDEO

IŞİD petrolünün rotası

- Batı: IŞİD’in Suriye’deki kalesi Rakka civarında üretilen petrol ülkenin kuzeybatı sınırına sevkediliyor. Halep’teki çatışmalara rağmen iki yöne araçlar gidip gelmeyi sürdürüyor. 13 Kasım’da Azaz civarındaki bir otobanda çekilen fotoğrafta, sınırın Türkiye tarafında 240 ve Suriye tarafında 46 tanker beklediği görülüyor. Türkiye’ye kontrol edilmeden giren araçlar, uzaydan çekilen görüntülere göre Dörtyol ve İskenderun limanlarına ilerliyor. Petrol buradan işlenmek üzere gemilerle üçüncü ülkelere gidiyor.

- Kuzey: IŞİD’in ele geçirdiği en zengin petrol yatakları, Fırat’ın doğusundaki Deyr ez Zor civarında bulunuyor. 18 Ekim tarihli uydu görüntülerinde bölgede 1722 tanker görülüyor. Ağustosta çekilen görüntülerde de yüzlerce tanker ve ağır taşıt Türkiye’ye gidip gelirken görülüyor. Petrol yüklenen tankerler Kamışlı’ya ilerliyor. Türkiye’ye geçirilen petrolün büyük kısmı 100 kilometre mesafedeki Tüpraş Batman Rafinerisi’ne gönderiliyor.

- Doğu: Suriye’nin kuzeydoğusundan ve Irak’ın kuzeybatısından getirilen petrol sınırı geçtikten sonra Cizre’deki bir aktarma merkezine gönderiliyor. 14 Kasım’da çekilen görüntülerde Zaho civarında 1104 tanker görülüyor. Rus yetkililer Irak-Türkiye sınırından geçen tanker sayısında son 3 ayda azalma gözlenmediğini söylüyor.





 Yunanistan: Su-24 Suriye hava sahasında vuruldu

BİR AÇIKLAMA DAHA: GEREKİRSE EK KANIT SUNARIZ

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Viktor Ozerov, Türkiye'nin IŞİD terör örgütü ile kaçak petrol ticaretini yaptığını kanıtlayan ek belgeleri sunmaya hazır olduklarını iddia etti.

Basına konuşan Rus senatör, konuyla ilgili ellerinde ek kanıtların bulunduğunu öne sürdü. Ozerov, “Savunma Bakanlığı’nın elinde bu ilişkileri (IŞİD ile kaçak petrol ticareti) kanıtlayan ek belgeler de var. Eğer dün yayınlanan ve açıklananlar yetersiz kalırsa, bu durumda ek belgeleri yayınlarız” dedi.

Rus senatör Ozerov, terörizmle kararlı bir şekilde mücadele edeceklerine de işaret ederek, “Sayın Putin’in tekrar ifade ettiği gibi, terörizm ana tehlike. Potansiyel teröristler Suriye’de bulunmakta. Bu yüzden teröristlere yönelik hava operasyonumuz Rusya’nın ulusal çıkarlarının korunması bağlamında. Federasyon Konseyi de bu anlayıştan yola çıkarak Eylül ayında söz konusu operasyonun başlatılmasına destek verdi” şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler