Elçi cinayetinde “deforme mermi” skandalı

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi ile ilgili soruşturmada önemli bilgiler su yüzüne çıkıyor.

Yayınlanma: 10.12.2015 - 09:39
Abone Ol google-news

<video:446176>

 

Elçi’nin vurulmasından saniyeler önce vurularak yaralanan polis S.T ifadesinde “sokak güvenli değildi, yukarı çıkıp bekledik” diyerek polislerin Elçi ve arkadaşlarının güvenliğini sağlamak yerine basına açıklamasının yapıldığı yerden uzaklaştıklarını itiraf etti. Soruşturmada ayrıca Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bulunduğunu açıkladığı deforme merminin Elçi’nin vurulduğu yerin 25-30 metre yukarısından alındığı ortaya çıktı. Sokakta tespit edilen 83 delilden 43’ünün alınabildiği soruşturmada, Elçi’nin vurulduğu yerde tespit edilen deliller alınamadı.

Elçi cinayetinde tam bir delil toplaması şimdiye kadar yapılamadı. Elçi’nin öldürüldüğü Yenikapı Sokak’ta yapılabilen tek delil incelemesinde sokaktaki mermi çekirdekleri ile diğer deliller sokağın başından itibaren 1’den 83’e kadar numaralandırıldı. Son numaralar, yani 83 numara vurulduktan sonra düşen Elçi’nin kafa hizasına geliyordu. Bu numaralandırma yapıldıktan sonra deliller tek tek toplanmaya başlandı.
Ancak 43’e gelindiğinde sokakta yine çatışma çıkınca delillerin toplanması tamamlanamadı. Sokağın başında, takriben 15 ila 20 numaralı deliller arasında bulunan “deforme mermi çekirdeği” ise önemli bir delil olarak kamuoyuna sunuldu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da bu mermi çekirdeğinin bulunduğunu açıklarken “Şu an bulunan deliller arasında 2 tane kovan var. 1 tane de deforme olmuş mermi çekirdeği var. Bunların balistik incelemeleri devam ediyor” demişti.

Başsavcılık kaynakları da deforme merminin Elçi'nin vurulduğu yerin uzağında bulunduğunu kabul etti. Ancak kaynaklar, çok düşük bir ihtimal de olsa, deforme merminin bir aracın lastiğiyle ya da başka bir şekilde yerinden taşınmış olma ihtimalinin göz önüne alındığını ifade etti.
Elçi ailesinin avukatları da Başsavcılığa verdikleri dilekçede "deforme mermi" ile ilgili kuşkularını dile getirerek olay yeri krokisinin kendilerine verilmesini istedi. Avukatlar daha önce de deforme mermiyle birlikte Elçi'nin kan ve doku örneklerinin de soruşturma makamlarının elinde bulunduğuna dikkat çekerek endişelerini dile getirmişlerdi.
Sokakta en az 12 polis vardı ama…

Elçi’nin öldürüldüğü sırada sokakta iki PKK’li tarafından vurularak yaralanan polis memuru S.T, o gün en az 12 polisin o  sokakta görev yaptığını söyledi. S.T ifadesinde, bu polisleri şöyle saydı: “Ben ve bir arkadaşım yürüyerek Dört Ayaklı Minare’nin bulunduğu sokağa geçtik. Sokakta Foto Film Şubesi’nde görev yapan iki, İstihbarat Şube’den iki polis ile yaklaşık 8-9 kişi civarında Güvenlik Şube’den arkadaşlarım vardı.”
S.T polislerin bir kısmının basın açıklamasının güvenliğini sağlamak yerine uzakta durmayı tercih ettiğini de şu sözlerle anlattı:
“Ben ve 3 polis memuru arkadaşlarım Dört Ayaklı Minare’nin bulunduğu sokağın güvenli olmamasından dolayı, dört ayaklı minare ile Gazi Caddesi arasında bulunan caminin arasında durmaya başladık.  Sokağın üzerinde bulunmaktaydık.”

Glock’la vuruldu

S.T, basın açıklamasının bittiği bilgisi kendilerine ulaştıktan sonra silah sesleri duyduklarını belirterek “Sokağın içinde 2 kişi önlü arkalı koşmaktaydı. Öndekinin elinde silah olup olmadığını görmedim. Ama arkadakinin sağ elinde silah vardı. O gün hepimiz sivil olarak görev yaptığımız için öndekinin sivil polis olduğunu düşündüm ve arkadan gelene 6-7 el ateş ettim. Elinde silah bulunan arkadaki kişi, basın açıklamasının olduğu yere varmadan ve beni yaklaşık 10 metre geçtikten sonra silahlı bulunan sağ eli geri vaziyette iken beni vurdu” dedi.

Diğer üç polis ateş etmedi mi?

Silah seslerinin gelmesiyle birlikte bir arkadaşını camiye doğru ittiğini ve bir polisin de karşıdaki dar sokağın başına geçtiğini söyleyen S.T “Ancak camiye ittiğim ve ara sokaktaki arkadaşların ateş edip etmediğini bilmiyorum” dedi.

<video:446176>

Polisin sokaktaki vurulma anı görüntülerde var


Elçi’nin vurulmasına ilişkin görüntülerde S.T’nin vurulduğu an görülebiliyor. Görüntülere göre arkada bulunan saldırgan Uğur Yakışır, bir işporta tezgahının arkasında görünen polise elini  geriye doğru kıvırarak ateş ediyor.  Yakışır daha sonra elindeki Glock marka tabancayı, ters mermi nedeniyle tutukluk yaptığı için polislerden birinin üzerine atarak kaçıyor. Yakışır’ın taşıdığı Glock marka tabancadan sokağın başında atılan 4 mermi kovanı bulunmuştu. Diğer saldırgan Mahsum Gürkan ise sokağın ortasına geldiğinde tabancasını elinde ters tutarak kaçmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler