AYM'den sokağa çıkma yasağı kararı

Anayasa Mahkemesi, HDP'li Meral Danış Beştaş'ın yaptığı bireysel başvuruda ara karar vererek, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde uygulanan sokağa çıkma yasaklarına ilişkin tedbir talebini reddetti

Yayınlanma: 22.12.2015 - 19:39
Abone Ol google-news

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış  Beştaş, bazı il ve ilçelerde uygulanan sokağa çıkma yasağıyla yurttaşların yaşam,  sağlık, eğitim ve seyahat hakkı başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerinin  ihlal edildiğini ileri sürerek, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda  bulunmuştu.
 
Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, Beştaş'ın bireysel başvurusundaki  tedbir talebine ilişkin ara kararını verdi.
 
Yüksek Mahkeme'nin kararında, Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve  Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'na göre, tedbir kararının, başvurucunun  yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike  bulunduğunun anlaşılması halinde, başvuru hakkında esasa ilişkin inceleme  yapılana kadar Bölümlerce resen veya başvurucunun talebi üzerine gerekli  tedbirlere karar verilebildiği hatırlatıldı.
 
Kararda, Valiliklerce, 5442 sayılı Kanun'un 11. maddesinin (C) fıkrası  uyarınca, terör örgütü mensuplarının yakalanması, terör olayları nedeniyle halkın  can ve mal güvenliğinin sağlanması, sokak aralarındaki barikatların kaldırılması,  hendeklerin kapatılması ve kurulan bombalı düzeneklerin imhası çalışmaları  esnasında sivil vatandaşların can ve mal güvenliğinin temin edilmesi gibi  gerekçelerle "sokağa çıkma yasağı" kararları alındığının belirtildiği aktarıldı.
 
Anayasa Mahkemesinin, daha önce benzer bir başvuruda, Şırnak Valiliği  tarafından kamu düzeninin, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla  "sokağa çıkma yasağı" ilan edilmesinin temelsiz olduğunun söylenemeyeceğine karar  verdiği hatırlatıldı.
 
Bireysel başvurunun niteliği gereği, tedbir taleplerinin sadece  başvurucunun şahsına yönelik iddialar yönünden değerlendirilebileceği ifade  edilen kararda, bu kapsamda, Ankara'da ikamet ettiği anlaşılan başvurucunun  "sokağa çıkma yasağı" kararlarından derhal tedbir kararı verilmesini gerektirecek  şekilde kişisel olarak etkilendiğine ya da alınan kararların doğrudan mağduru olduğuna dair bir sonuca ulaşılamadığı belirtildi.
 
Kararda, "Açıklanan nedenlerle, başvurucuya yönelik derhal tedbir  kararı verilmesini gerektiren ciddi bir tehlike bulunduğu dosya kapsamında  bulunan bilgi ve belgelerden bu aşamada anlaşılamadığından koşulları oluşmayan  tedbir talebinin reddine karar verilmesi gerekir" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler