MİT uyardı, izlendi ancak durdurulamadı

MİT’in, Sultanahmet’teki saldırıdan bir hafta önce canlı bomba saldırısı uyarısı yaptığı ortaya çıktı. Saldırıyı gerçekleştiren Suriyeli Nabil Fadli’nin birkaç gün önce kaydedilmiş görüntüleri bulundu. İçişleri Bakanı Efkan Ala, Fadli’nin geçen hafta Göç İdaresi’nde bazı işlemler için parmak izi verdiğini doğruladı. Saldırıyla ilgili olarak şu ana kadar 5 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Yayınlanma: 13.01.2016 - 22:37
Abone Ol google-news

Sultanahmet’i kana bulayan ve 10 Alman turistin yaşamını yitirdiği saldırıyı düzenleyen canlı bombanın Suudi Arabistan doğumlu Suriye vatandaşı Nabil Fadli olduğu kesinleşti. MİT’in canlı bomba saldırısı ile ilgili 4 Ocak’ta güvenlik birimlerini uyardığı belirtilirken, Fadli’ye ait olduğu belirtilen ve uyarıdan bir gün sonra 5 Ocak’ta İstanbul’da kaydedildiği iddia edilen görüntüler ortaya çıktı. İçişleri Bakanı Bakan Ala, Fadli’nin geçen hafta Göç İdaresi’ne bazı işlemler için parmak izi verdiğini açıkladı. Soruşturma kapsamında 5 kişinin gözaltında olduğu açıklandı. İntihar saldırısını düzenleyen canlı bombanın Suudi Arabistan doğumlu Suriye vatandaşı Nabil Fadli olduğu belirlendi. Canlı bombaya ait olduğu belirtilen bir parmağın, bazı işlemler için parmak izi veren Nabil Fadli’ninki ile eşleştiği iddia edildi. 5 Eylül 1988 doğumlu Fadli’nin Türkiye’ye kısa süre önce girdiği ve IŞİD’in bir hücresinden olduğu sanılıyor.

 

Nişantaşı’nda operasyon

Terörle Mücadele Şubesi ekipleri de konuyla ilgili birçok adrese dün eşzamanlı operasyon düzenledi. Sabah saat 05.30 sıralarında yapılan operasyonda Nişantaşı’nda bulunan 6 katlı bir apartmana özel tim ekipleri tarafından baskın yapıldı. Dairede 1.5 saat inceleme yapan polis, Leyla Ş. ismindeki bir kadını gözaltına aldı. Bir turizm firması yetkilisi olduğu belirtilen Leyla Ş.’ye ait cep telefonunun canlı bombanın en son görüştüğü telefon numarası olduğunun tespit edilmesi üzerine gözaltına alındığı kaydedildi. Leyla Ş.’nin geçen hafta gittiği Kapadokya’dan cuma gecesi İstanbul’a döndüğü, eve geldikten sonra telefonunun olmadığını fark ettiği, pazartesi günü hattını kapattırdığı öğrenildi. Leyla Ş., serbest bırakıldı.

 

5 kişi gözaltında

Davutoğlu, İçişleri Efkan Ala’nın “1 kişi gözaltına alındı” açıklamasının ardından, gün içerisinde yapılan operasyonlarda 4 kişinin daha gözaltına alındığını açıkladı. İstanbul Valiliği’nde yetkililerden brifing alan Davutoğlu düzenlediği basın toplantısında, saldırıda yabancı uyruklu 10 kişinin öldüğünü, 15 kişinin de yaralandığını hatırlatarak, “Halen hastanelerde 6 kişinin tedavi gördüğünü, diğer yaralıların taburcu edildiğini” söyledi. Davutoğlu şöyle devam etti:

“Saldırganın DEAŞ bağlantısı tespit edildi. Ancak artık DEAŞ öyle bir örgüt ki bir piyon ve bazen de kamufle edilebilecek bazı eylemlerin rahatlıkla kullanılmasını sağlayan bir ara örgüt, bir taşeron. Saldırganın Türkiye’ye giriş yolu, bütün kontakları, arka plandaki ilişkileri konusunda aldığım bilgiler, bu meselenin görünür yüzünün dışında bazı önemli unsurlar ve perde arkası etkin aktörler olabileceği kanaatimizi pekiştirdi.”

 

‘Güvenlik zafiyeti yok’

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise güvenlik zafiyetinin bulunmadığını savundu. Kurtulmuş, “O meydanda da gerekli şeyler yapılmış. Hatta güven timleri, huzur timleri tarafından o alanda 5-10 saniye öncesinde bazı insanlar durdurulup sorgulanmışlar” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler