Avrupa’nın sol liderlerini Silivri’ye çağırıyorum

Sosyalist Enternasyonel Genel Sekreteri Ayala, “Türkiye ve Avrupa’daki sosyalistleri de Silivri Cezaevi önündeki dayanışmaya çağırıyorum” dedi.

Yayınlanma: 17.01.2016 - 22:45
Abone Ol google-news

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül’ü ziyaret etmelerine izin verilmeyen Avrupa Sosyalist Partisi (PES) Başkanı Sergei Stanishev, Sosyalist Enternasyonel Genel Sekreteri Luis Ayala ile Avrupa Parlamontosu Üyesi, eski Bulgaristan Başbakanı Giacomo Fillibeck dayanışmayı cezaevi önüne gösterdi. Ayala, Avrupa’daki tüm sosyal demokrat liderleri Silivri Cezaevi’ne dayanışmaya çağıracağını söyledi. Stanishev de özgürlükler konusunu önemsediklerini belirterek, “Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutukluluğu ve akademisyenler üzerindeki baskıyı Avrupa’daki başbakanlara da aktaracağım. Onların sadece Türkiye’de değil dünyada da destekçileri var” dedi.

Adalet Bakanlığı’nın yabancı oldukları gerekçesiyle izin vermediği Sergei Stanishev, Luis Ayala ve Giacomo Fillibeck dün Sosyalist Enternasyonel Başkan Yardımcısı Umut Oran ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile birlikte Silivri Cezaevi önüne gelerek Dündar ve Gül’e dışarıdan desteklerini iletti. Luis Ayala, “İki gerekçeyle buradayız. Birincisi Türkiye’ye ve Türk insanına dostluk mesajı göndermek için. Barış, özgürlükler ve haklar ajandasında ileri gitmek isteyen Türk halkı için. İkincisi de Can ve Erdem’e destek vermek için. Türkiye çok önemli tehditlerle karşı karşıya. Tehditler karşısında demokratik değerlere sarılmak gerekiyor. Avrupa’daki soysal demokrat liderleri Silivri’ye dayanışmaya çağırıyorum” diye konuştu.

Sergei Stanishev ise Dündar ve Gül’ün durumunu başından itibaren çok yakından izlediklerini belirterek özetle şunları söyle dedi: “Şunu bilsinler ki yalnız değiller, sadece Türkiye’de değil dünyada da destekçileri var. Ben hem buradaki izlenimlerimi hem de CHP kurultayında bana aktarılan bilgileri kendi partimizin kongresi ve Avrupa’daki başbakanlara aktaracağım. Çünkü Türkiye insanı en iyi demokratik koşullarda yaşamayı hak ediyor. Türkiye’nin özgürlükler konusunu önemsiyoruz. Biz aynı zamanda son günlerde akademisyenler üzerine konulmuş baskıyı da gündeme getiriyoruz. Barış isteyip şiddete karşı duran aydınlara yapılan baskıyı da gündeme getiriyoruz. Bu konuyu da yakından takip ediyor olacağız.”

Ayala’dan gazetemize ziyaret

Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Ayala ve Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Umut Oran, Silivri’nin ardından gazetemizi ziyaret ederek Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Tahir Özyurtseven, Yayın Danışmanı Doğan Satmış ve Haber Koordinatörü Murat Sabuncu ile görüştü. Oran, daha önce Luis Ayala’yla birlikte Mustafa Balbay’ı cezaevinde ziyaret ettiklerini anımsattı. Ayala da ne zaman Türkiye’ye gelse hep cezaevi ziyaret ettiğini ve duruşma izlediğini artık bunun da engellendiğini söyledi. Ayala, Dündar ve Gül’e yazdığı notu da iletilmek üzere gazetemiz yetkililerine teslim etti. Ayala’nın notunda, “Buraya basın özgürlüğü ve gerçeği ortaya çıkarmadaki mücadelenize desteğimizi ve dayanışmamızı sunmaya geldik. Ne yazık ki sizinle görüşmemize izin verilmedi, fakat sizin yanınızda olduğumuzu bilin” denildi. Dündar da Ayala’ya bir notla yanıt verdi. Dündar, “Verdiğiniz destek ve gösterdiğiniz dayanışma, gerçeği ortaya çıkarmaya çalıştıkları için Türkiye’deki cezaevlerinde tutuklu bulunan gazeteciler için çok değerli” ifadelerini kullandı.

İzne gerek yok

Stanishev, Ayala ve Fillibeck’in Dündar ve Gül’ü ziyaret etmesine izin verilmemesini değerlendiren avukat Celal Ülgen, cemaatin etkin olduğu korku imparatorluğunun yaşandığı dönemde bile cezaevindeki gazetecilerin yabancı heyetlerle görüşmesine izin verildiğini söyledi. Ülgen, “Cezaevinde görüşme yapabilmek için Adalet Bakanı’ndan izin almaya gerek yok” dedi. Avukat Ergin Cinmen cezaevi savcısının karar verebileceğini kaydederek, “Gelen kişilerin kimliği belli ise izin verilmeliydi. Keyfi bir uygulama gibi geliyor” diye konuştu.

Adalet Bakanlığı’nın yabancı oldukları gerekçesiyle ziyaretlerine izin vermediği Sergei Stanishev, Luis Ayala ve Giacomo Fillibeck dün Sosyalist Enternasyonel Başkan Yardımcısı Umut Oran ve CHP Milletvekili Utku Çakırözer ile birlikte Silivri Cezaevi önüne gelerek Dündar ve Gül’e dışarıdan desteklerini iletti. Ayala ve Umut Oran, gazetemize de ziyarette bulundu.

Umut Nöbeti'nde özgürlük türküleri söylendi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler