HSYK'den 'Kozmik Oda' kararı: Hâkimler açığa alındı

6 yıl sonra Kozmik Oda savcı ve hâkimi 5 kişi ‘casusluk’ gerekçesiyle açığa alındı.

Yayınlanma: 09.02.2016 - 22:49
Abone Ol google-news

HSYK 2. Dairesi, dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla başlatılan ve Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu Bölge Başkanlığı’nın Kozmik Odası’na girilmesiyle sonuçlanan soruşturmayı yürüten savcı Mustafa Bilgili ile arama kararlarına imza atan 4 hâkimi açığa aldı. 5 kişinin açığa alınma gerekçesi “casusluk” oldu. Geçen haftaki toplantıda krize neden olan ve Yargıda Birlik Platformu (YBP) listesinden seçimi kazanan milliyetçi kökenli üye Ramazan Kaya’nın alınmasına direndiği hâkim ise açığa alınmadı.

HSYK 2. Dairesi, dün Kozmik Oda gündemiyle toplandı. Toplantıda HSYK Başmüfettişinin, Kozmik Oda savcısı Mustafa Bilgili ile dönemin başsavcı vekili Şadan Sakınan ile arama kararına imza atan dönemin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Şatır ile üyeler Selahattin Türkeli ve özgürlük hâkimleri Nihal Uslu, Dündar Örsdemir, Halil İbrahim Kütük ve Abdullah Bahçeci’nin açığa alınması talebi ele alındı. 2. Daire, oyçokluğuyla Bilgili, Uslu, Örsdemir, Kütük ve Bahçeci’nin açığa alınmasına hükmetti. Türkeli emekli olduğu için açığa alınmazken Şatır ve Sakınan’ın açığa alınması talebi ise oyçokluğuyla reddedildi.

Hasan Şatır ismi konusunda geçen hafta YBP’li üyeler arasında kriz yaşanmıştı. HSYK’nin milliyetçi kökenli üyesi Ramazan Kaya, Şatır’ın açığa alınması kararına şerh koyunca karar alınamamıştı. Arada geçen zamanda, Kaya’nın üyeleri ikna ettiği öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler