İlk drone yasağı geldi

Kayıt altına alınması zorunlu olan 'drone’lara ilk yasak Erzurum’dan geldi.

Yayınlanma: 14.02.2016 - 18:30
Abone Ol google-news

Bir süre önce Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yayımladığı İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin Tescil, Operasyon, Seyrüsefer, Bakım Ve Uçuşa Elverişlilik Usul Ve Esaslarına İlişkin Talimat Taslağı ile kayıt altına alınmaya çalışılan 'drone’ler ilk yasak Erzurum'dan geldi. Alınan karar doğrultusunda 'drone'ları izinsiz kullananlara müdahale edilerek dronelarına el konulacak.

Erzurum Valiliğinin resmi olarak yaptığı açıklama da şehirde izinsiz drone uçurulmayacak, yasağa uymayanlara ise gerekli cezai yaptırımın uygulanacağı bildirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklama ise şu şekilde;

“Gelişen teknoloji ile birlikte, küçük helikopter türü (drone) insansız hava araçlarının kullanımının sıklaştığı, hava araçlarının kamera ve yük taşıyabilme kapasitelerinin arttırıldığı bilinmektedir. Kolayca temin edilen insansız hava araçlarının askeri ve sivil hava alanlarında uçuşları tehlikeye düşürebileceği değerlendirilmektedir. Ayrıca ülkemizde geçtiğimiz günlerde öğrenci yurtları ile kamu kurum ve kuruluşları civarında şahıslar tarafından amacı dışında kullanıldığı bilinmektedir. Bu kapsamda yukarıda bahsedilen olması muhtemel olayların önüne geçebilmek ve kamu güvenliğini tam ve eksiksiz sağlayabilmek amaçlı, 05.02.2016 günü ve 17098547-13903-2016/168 sayılı valiliğimizce alınan karar ile; merkez ve ilçelerimizde bulunan valilik/kaymakamlık, askeri bölge, bina, tesisler ve lojmanları, adliye binası ve lojmanları, emniyet bina, tesis ve lojmanları, kamu kurum ve kuruluşlara ait bina, tesis ve lojmanları, irtifadan bağımsız olarak havalimanlarının meydan referans noktası merkez alınarak 15 kilometre yarı çaptaki alanda ve her iki yönde uzunlamasına 22 kilometrelik alandaki uçuşlar, helikopter pistleri ve cezaevlerinin üstünde, NOTAM (havacıları uçuş ve yer emniyetini etkileyebilecek bazı önemli durumlardan haberdar etmek için yayımlanan bildiri) kararıyla belirli ya da belirsiz süreli uçuşa yasak ilan edilen bölgelerde İnsansız Hava Aracı (drone) kullanımı yasaklanmıştır. Ayrıca Her türlü İnsansız Hava Araçlarını (drone) alan/temin eden/kullanan şahısların en yakın kolluk birimlerine giderek kullanım amacı, markası ve modelini bildirmesi gerekmektedir. Bildirilmeyen insansız hava araçları kimliği belirsiz hava aracı olarak değerlendirilecek ve derhal uçuşu engellenecektir. Belirtilen hususlara uymayanlar hakkında 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 66. Maddesi gereğince idari ve adli işlemlerin yapılacağı halkımıza duyurulur”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler