Sarraf kaçıyor mu?

İran’da devleti dolandırmaktan idam cezası alan Babek Zencani’nin Türkiye’deki ortağı olduğu ileri sürülen Rıza Sarraf’ın bütün gayrimenkullerini satışa çıkardığı ileri sürüldü. CHP’li Hüseyin Sağ, satış iddiasının “Zencani’ye yardım amaçlı olup olmadığını” sordu.

Yayınlanma: 11.03.2016 - 05:50
Abone Ol google-news

Kanlıca’daki Rıza Sarraf’a ait tarihi yalılara kaçak kat çıkıldığı, ayrıca binaların tünelle birbirine bağlandığı, dışarıdan görünen asansör inşa edildiği ve yalılarda imara aykırı yapılaşmaya gidildiği tespit edilmişti.

17-25 Aralık yolsuzluk dosyasının kilit ismi Rıza Sarraf’ın Beykoz Kanlıca’daki tarihi yalılar için alınan yıkım kararına karşı dava açtığı ortaya çıktı.

Halkbank Zencani’nin ödemesini kabul etmedi

CHP’li meclis üyelerinin yıkım kararınını yerine getirmeyen İBB yetkilileri hakkında soruşturma izni verilmemesine itirazını reddeden İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, yıkımın gerçekleşmemesini Sarraf’ın açtığı davaların devam etmesine bağladı. Sarraf’ın İstanbul Kanlıca’daki tarihi yalılarına kaçak kat çıkıp, imara aykırı yapılaşmaya gittiği geçen mayıs ayında ortaya çıkmıştı. Yalıya kaçak kat çıkan Sarraf, ayrıca binaları tünelle birbirine bağlayıp dışarıdan görünen asansör inşa etmişti.

NASIL REDDEDER?: Mimarlar Odası avukatı Can Atalay mahkemenin kararı “Mevcut durumda halen uygulanması gereken bir kurul kararı varken bu kurul kararını uygulamayan kamu görevlileriyle ilgili idare nasıl soruşturma izni vermez? Daha da önemlisi idari yargı yeri soruşturma izni taleplerini nasıl reddebilir” sözleriyle değerlendirdi.

GÜCÜ YETMİYOR MU?: CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ da “Kadir Topbaş İstanbul’da birçok yeri sabahın 5’inde yıkıyor ancak sıra iki kere aynı suçu işleyen Sarraf ve Gündeş’e gelince aynı hassasiyeti taşımıyor. Belki de gücü yetmiyor. Rıza da sen misin bana yıkım kararı veren diyerek dava açıyor” diye konuştu.

Mallarını satıyor mu?

Finans Gündem isimli ekonomi sitesi İran’ın, devleti dolandırmaktan yargıladığı Babek Zencani’ye idam kararı vermesinin ardından Zencani’nin ortağı olduğu iddia edilen Rıza Sarraf’ın Türkiye’deki tüm mal varlığını satmak istediğini öne sürdü. Haberde, Sarraf’ın önemli bir kısmı gayrimenkul olan varlıklarını tamamen satışa çıkardığı belirtildi. İddialara tepki gösteren Sarraf ise, “Ailem, sahip olduğum varlıklarım ve yatırımlarımla Türkiye’deyim” dedi. Sarraf, Babek Zencani ile ortak olmadığını da iddia etti.

Son olarak Fındıklı’da bir binayı 72 milyon dolara satın alan Rıza Sarraf’ın, İstanbul’da 62 dairesi, Boğaz’da bir yalısı, Boğaz manzaralı köşkü, oteli, fabrikası ve çok sayıda ofis katı olduğu biliniyor. Yaklaşık 300 milyonluk gayrimenkule sahip Sarraf’ın 500 milyon liranın üzerinde servete sahip olduğu tahmin ediliyor.

Boşanıyorlar

Şarkıcı Ebru Gündeş’in 2010’da evlendiği Sarraf ile boşanma kararı aldığı iddia edildi. 17 Aralık yolsuzluk operasyonuna adı karıştıktan sonra siyasi arenadan çekilmek zorunda kalan eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın ismi de geçen günlerde “ticareti bırakıyor” haberleri ile gündeme gelmişti. Egemen Bağış’ın eşi Beyhan Bağış ile birlikte ortağı olduğu firmaları devrettiği iddia edilmişti. Açık hesap üzerinden yürütülen işlemlerin Babek bağlantısı üzerinde duruluyor.

Dava bugün

İBB Meclisi’nin CHP’li meclis üyeleri Dr. Hakkı Sağlam ve Hüseyin Sağ ile Kadıköy Belediyesi tarafından Kanlıca’daki tarihi yalıya kaçak kat çıkmasına ilişkin suç duyurusu üzerine Rıza Sarraf ve Ebru Gündeş hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde saat 11.00’de gerçekleşecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler