Berkin Elvan'ı vurduğu iddia edilen polis görev yaptığı yeri hatırlamadı

Halkın Hukuk Bürosu avukatları Jandarma Kriminal Raporu’na göre Berkin’i vuran polisin kimliğini açıkladı.

Yayınlanma: 11.03.2016 - 11:25
Abone Ol google-news

Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz kapsülünün başına isabet etmesiyle yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın öldürülmesiyle ilgili Jandarma Kriminal Laboratuarı’nın TOMA görüntülerini inceleyerek tek şüpheliye indirdiği soruşturmada şüpheli polis Emin Y.’nin ifadesine Cumhuriyet ulaştı. Şüpheli polis Emin Y., ifadesinde Gezi Parkı eylemlerinde nerede görev yaptığını dahi hatırlamadı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu’nun Berkin’in failine yönelik uzun zamandır yürütüğü soruşturmada sona gelindi. Jandarma Kriminal Laboratuarı olay gününe ilişkin TOMA görüntülerini inceleyerek soruşturmadaki şüpheli sayısını 1’e indirdi. Bu kapsamda şüpheli polis Emin Y.’yi 9 Mart’ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda 3 savcı sorguladı. Şüpheli polis Emin Y. ifadesinde şunları söyledi:

“Ben olay tarihinde İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde 62971 numaralı grupta kalkancı olarak görevliydim. Benim ZET tüfeği kullanma sertifikam yoktur. Kasım 2011 tarihinde İstanbul’a gelmiştim. İlk görev yerim idi. Bu nedenle olay yerini tam olarak hatırlamıyorum. Olay gününü de anımsamıyorum. Çünkü o tarihlerde Gezi Olayları nedeniyle birçok yerde görevlendirilmiştim. Ancak Okmeydanı’nda görevlendirilmiş olduğumuzu hatırlamıyorum. Ben sertifikam da olmadığı için o tarihlerde hiç gaz tüfeği kullanmadım. Grup komiseri Enver Turan’ı daha önce de grup komiseri olduğu için hatırlıyorum. Ancak olay günü orada olup olmadığını hatırlamıyorum. Kadir Eyüp Hambaloğlu isimli komiseri tanırım. Kendisi ile bir görevde birlikte olduğumuzu hatırlıyorum. Ancak bu olay olup olmadığını çıkaramıyorum.”

Emin Y. kendisine olay anına ilişkin gösterilen TOMA görüntülerindeki kolu sargılı polisle ilgili, “Söz konusu fotoğrafta 1. ZET’çi olarak etine dolgun olarak tanımlanan kişi ben değilim. Kendisini hatırladım. Görüntülerde kolu sargılı olan görevlinin Fatih D. olup olmadığını bilemiyorum. Söz konusu görüntülerde ben yokum” dedi. Emin Y.’ye Jandarma Kriminal Laboratuarı ve Ulusal Kriminal Büro’nun düzenlediği bilirkişi raporlarındaki gaz tüfeği kullanan polislerin görüntüleri sorulduğunda ise, “1. ZET’çi olarak tanımlanan kişi ben değilim. Kolu sargılı 2. ZET’çiyi tanımayadım. Grubumuzun şefi Yusuf Uyanık idi. Bu itibarla suçlamayı kabul etmiyorum” diye konuştu.

Açlık grevi sonlandı

Halkın Hukuk Bürosu avukatları Berkin Elvan’ın ölüm yıldönümünde soruşturmada aşama kaydedildiğini belirterek Okmeydanı’nda başlattıkları açlık grevini sonlandırdı. Berkin’in vurulduğu sokaktaki açlık grevi çadırının önünde konuşan Avukat Oya Arslan, Berkin’i ölümünün ikinci yılında saygıyla andıklarını söyleyerek sözlerine başladı. Açlık grevinin kazanımla sonuçlandığını ve bir polisin kimliğinin belirlendiğini söyleyen Arslan özetle şunları söyledi:

“Berkin’in katledilmesinin 1000. günde dosyada hareketlilik sağlanması üzerine açlık grevini sonlandırıyoruz. Bu dava açılmak zorunda ve bunun için ısrarımızı sürdüreceğiz. Hangi dosya 1000 gün bekler ve hangi anne 1000 gün acıyla bekletilir” dedi.

Dosyada daha önce görüntülereni olduğunu ancak bir türlü isimlerin açıklanmadığını kaydeden Arslan, “Ulusal Kriminal Büro’nun ardından görüntülerin temizlenmesi için ve kişilerin tespiti amacıyla görüntüler Jandarma Kriminal Büro’ya da gitmişti. Buradan gelen kararla Ulusal Kriminal Büro’nun iki yıl önce bulduğu kişiler işaret edilerek, ‘sicil numaralı kişi Zet 1 polise muhtemel aynı işareti ile benziyor’ denildi. Bunun üzerine bu kişinin ifadesi alındı. 1 ay önce Jandarma söylemişti ancak iki gün önce ifadesi alındı. Bu kişi ifadesinde silah kullandığını kabul etmiyor. Herkes bilmiyorum, görmedim havasında. Emniyet bu isimleri vermeli ve bu dava açılmalı” ifadelerini kullandı.

Başsavcı Hadi Salihoğlu'dan açıklama

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada,"Daha önce olay failinin tespitine yönelik alınmış olan bilirkişi raporu çerçevesinde yürütülmekte olan soruşturma, ilerleyen süreçte görüntü iyileştirilmesi işlemi uygulanarak alınan Jandarma Kriminal raporu ile çok daha farklı bir boyut kazanmış, hatta olay faili dahi değişmiştir. Söz konusu raporlar medya ve sosyal paylaşım ağlarında da yayınlanmış olup, soruşturmanın geldiği aşama itibari ile ortaya çıkan yeni olay failinin kimliğinin tespit çalışmaları titizlik ve ivedilikle sürdürülmektedir. Soruşturma sonuçlandırıldığında kamuoyu ile paylaşılacaktır" ifadelerine yer verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler