Erdoğan'ın Akbil davası Cirit'i bayıltmıştı

Tansiyon hastası olan İsmail Rüştü Cirit, 2002’deki Erdoğan'ın Akbil davasında bayılınca hastaneye kaldırılmıştı.

Yayınlanma: 01.06.2016 - 22:02
Abone Ol google-news

Belediye Başkanlığı döneminden beri hakkında pek çok dava açılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dokunan yanarken, dokunmayanlar kariyerlerinde zirveye çıkıyordu. Erdoğan’a dokunmayarak kariyerinin zirvesine çıkan isimlerin başında Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit geliyor.

İsmail Rüştü Cirit 199o’lı yılların ortasında Üsküdar 2.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak kamuoyunun ve basının adını bilmediği bir hakim olarak yaşamını sürdürüyordu. Dönemin CHP İl Başkanı Mehmet Bölük ve Doç.Dr. Berk Üstündağ’ın AKBİL sisteminde kalpazanlık yapıldığı iddiasıyla Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan suç duyurusu üzerine dava açılıyor ve dava Üsküdar 2.Ağır Ceza Mahkemesi’ne veriliyordu. AKBİL duruşmasında Erdoğan’la birlikte Ali Müfit Gürtuna ve 30’un üzerinde belediye bürokratı yargılanıyordu. Davada Erdoğan’ın avukatlığını sonradan bakan olan Hayati Yazıcı yapıyordu. Karardan önceki duruşmalardan birinde Mahkeme Başkanı İsmail Rüştü Cirit, tansiyonu yükseldiği için bayılmış ve Siyami Ersek Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Savcının Erdoğan hakkında 14 yıl hapis istediği Akbil davasında Cirit’in başkanı olduğu mahkeme sanıklar hakkında beraat kararı verdi. Erdoğan milletvekili seçildiği için onun dosyası ayrıldı. Erdoğan’ın Başbakan olmasından sonra ise kendisine dokunmayanlar listesinde olan pek çok yargı mensubu gibi İsmail Rüştü Cirit de yüksek yargıya seçildi.

İsmail Rüştü Cirit Yargıtay 13.Ceza Dairesi Başkanı iken de adı Erdoğan’la anılan bir olaya ismi karıştı. 17-25 Aralık Yolsuzluk Operasyonu’nun hemen ertesinde Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu ile birlikte Bursa’da yolsuzluk operasyonunun savcısı Zekeriya Öz’ü ziyaret etti. Bu buluşmayı kamuoyu Zekeriya Öz’ün açıklamasıyla öğrendi. Öz’e göre Cirit ve Ömeroğlu’nu kendisine Başbakan Erdoğan elçi olarak göndermişti. Öz açıklamasında, “Görüştüğüm bu iki isim Başbakan’ın bana çok kızgın olduğunu, hakkımda ağır laflar ettiğini, bir mektup yazarak kendisinden özür dilemem gerektiğini, hükümete yönelik soruşturmaların derhal durdurulmasını, aksi takdirde zarar göreceğimi ve bunun sonuçlarının benim için ağır olacağını söylediler” demişti.

Cirit’in Erdoğan’la bugünlerde mitinglere katılmasını eleştirenlerin “Beraber yürüdük biz bu yollarda” şarkısını bir daha anımsamasında yarar var.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler