Ülke genelinde operasyon: 2 bin 839 asker gözaltında

Türkiye'deki darbe girişimi sonrası bu sabah itibariyle askerler gözaltına alınmaya başlandı. Başbakan Binali Yıldırım, gözaltı sayısının 2 bin 839 olduğunu açıkladı.

Yayınlanma: 16.07.2016 - 08:58
Abone Ol google-news

<video:568348>

Yurtta Sulh Konseyi adına yayımlandığı belirtilen bir bildiri TRT ekranından okundu. Bildiride zedelenen ‘Anayasal düzeni yeniden sağlamak için’ yönetime el konulduğu ve sabah 03.00'ten itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu. Duyurunun ardından sokaklar kanlı çatışmalara, şehirler bombardımanlara sahne oldu.

Bu sabah itibariyle darbe girişiminde bulunduğu belirtilen askerlere Türkiye genelinde operasyonlar başladı.

Başbakan Binali Yıldırım Çankaya Köşkü'nde Orgeneral Hulisi Akar ile birlikte yaptığı açıklamada, "Paralel çete, mensupları artık Türk adaletinin elindedir. Müstahak oldukları her türlü cezayı göreceklerdir. Maalesef, bu kalkışma bastırılmıştır. Ancak, 161 şehidimiz var. 1440 yaralımız var. Bu aşağılık kalkışmaya, bu olaya karışan şu ana kadar 2 bin 839 çeşitli rütbede subay, asker gözaltına alınmıştır. Bir belayı büyük millet bir kez daha basireti ile def etmiştir" diye konuştu.

İŞTE İL İL GÖZALTINA ALINAN ASKERLER VE SUÇLAMALAR

* İZMİR: 18 asker gözaltına alındı. Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen Ege Ordu Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Memduh Hakbilen, Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, 57’nci Topçu Tugayı Komutanı Tuğgeneral Mehmet Nuri Başol, 2. Ana Jet Üs Kurmay Başkanı Kurmay Albay Ramazan Elmas, Albay Ramazan Gencer, Albay Oksal Çelik, Albay Alican Özcan, Albay Yener Karaduman, 2. Komando Tugay Kurmay Başkanı Kurmay Yarbay Bülent Eryılmaz, Yarbay Faik Baran, Kurmay Pilot Binbaşı Fatih Sarıçay, Yüzbaşı Kadir Silay, Üsteğmen Yasin Yılmaz, Teğmen Rıdvan Mecnur, Astsubay Taner Çakal, Astsubay Cihangir Özcan, Uzman Çavuş Hakan Yalçın,, Yüzbaşı Eser Birgül, Deniz Yüzbaşı Haldun Gülmez, Astsubay Mehmet Doğru gözaltına alındı. Marmaris’e 3 helikopter Çiğli’den gitti. İzmir'in Narlıdere İlçesi'ndeki Ege Ordu Komutanlığı nizamiyesinin belediye otobüsü ve TOMA ile kapatıldı. Ege Ordu Komutanlığı'ndan askeri araç çıkışı durduruldu.

* KOCAELİ: Donanma Komutanlığı Harekat Başkanlığı görevlisi Tuğamiral Tezcan Kızılelma, Tuğamiral Sinan Azmi Tosun, Tuğamiral Hayrettin İmral , 1 Albay için yakalama kararı verildi, 34 asker gözaltına alındı. Tanklar kışlalardan çıktı. Polis müdahale ederek durdurdu ve el koydu.

* BALIKESİR: Bakım Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Mehmet Akyürek gözaltına alındı.

* ADANA: TÜRK-ABD Ortak Savunma Tesisi olan Adana'daki İncirlik Hava Üssü'ndeki 10'uncu Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Bekir Ercan Van, Topçu Kurmay Albay Turgut Çelebi, 1 albay, üsteğmen rütbesinde 2 askeri hakim gözaltına alındı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bir grubun darbe girişiminin önlenmesinin ardından Adana'da, düzenleyici ve 1'inci derecede yardımcı oldukları iddiası ile hepsi de gözaltına alınan rütbeli asker ve emniyet mensupları şöyle:

Tuğgeneral Bekir Ercan Van (İncirlik 10.Tanker Üs Komutanı), Kurmay Albay Halil Çelik
Hakim Teğmen Gani Çetintaş, Hakim Teğmen Faruk Savaş, Topçu Albay - Turgut Çelebi, Hava Pilot Kurmay Binbaşı Devrim Ağırağaç, Hava Pilot Üsteğmen Hızır Özyuva, Hava Pilot Üsteğmen Fatih Akbulut, Hv uçak bakım Kd Bşçvş Bülent Toygar, J. Ütgm Hasan Şahna, J. Kur Bnb Osman Tunahan Berk.

Adana Emniyet Müdürlüğü: 4'üncü Sınıf Emniyet Müdürü Nezir Özcan, 4'üncü Sınıf Emniyet Müdürü Haluk Pamukçu, Emniyet Amiri Semih Mustafa Tiryaki, Komiser Duran Kanmaz, Komiser Yardımcısı Hakkı Daşkın, Komiser Yardımcısı Ömer Faruk Atıcı

* MUĞLA: Aksaz Demiz Üs Komutanı Tuğamiral Namık Alper gözaltına alındı.

* HAKKARİ: Bolu Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer, Hakkari İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Demiray Demirci gözaltına alındı.

* ISPARTA: Eğirdir Dağ Komando Tugayı Komutanı Tümgeneral Metin Akkaya ile Isparta Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz gözaltına alındı.

* ERZİNCAN: 3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar gözaltına alındı.

* AMASYA: 15’İNCİ Piyade Eğitim Tugay Komatanı Tuğgeneral Mustafa Yılmaz gözaltına alındı.

* SİVAS: 5’inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin Sağır gözaltına alındı.

* MERSİN: Garnizon Komutanı ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ile İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Eski Müdürü Hasan Basri Dağdelen.

* HATAY: 9'uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat ile Kayseri'den Hatay Havaalanı'na gelen kargo uçağındaki 6 askeri personel.

* ÇANAKKALE: Boğaz ve Garnizon Komatanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu gözaltına alındı.

* KONYA: Konya 3. Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Haluk Şahan için yakalama kararı verildi. Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Albay Mustafa Sakaoğlu gözaltına alındı.

* ESKİŞEHİR: Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Suat Murat Semiz ile 1’inci Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi Komutanı Tuğgeneral Recep Ünal, 1’inci Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Dursun Pak gözaltına alındı.

* KIRKLARELİ: 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak ve Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Komutanı Tuğgeneral Cemalettin Doğun gözaltına alındı.

* TOKAT: Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Adnan Arslan gözaltına alındı.

* MANİSA: Manisa Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan ve Merkez Komutanı Albay Murat Yıldız gözaltına alındı.

* ŞANLIURFA: 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Alpcan ve 1 subay gözaltına alındı.

* BİTLİS: 10. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Arif Settar Afşar gözaltına alındı.

* ARDAHAN: 2. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdem Kargın gözaltına alındı.

* TRABZON: 4. Piyade Tugay Komutan Vekili Kurmay Albay Bahadır Dalgıç gözaltına alındı.

* GAZİANTEP: 5.Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Soysal gözaltına alındı.

* BİNGÖL: 49’uncu Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yunus Kotaman gözaltına alındı.

* EDİRNE: 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı gözaltına alındı.

* AĞRI: 1’inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Özan gözaltına alındı.

* MALATYA: Elazığ Yolu üzerindeki 2. Ordu karargahında geceden beri silah sesleri geliyor. Karargaha giriş- çıkış yok. AKP öncülüğünde darbe protestosu yapıldı.

* KAYSERİ: Hava Pilot Albay Erhan Baltacıoğlu izinsiz 6 uçak kaldırdığı için gözaltına alındı. Halk darbe karşıtı protestoda bulundu.

* SAKARYA: Valilik tanklarla basıldı. 69 asker gözaltına alındı.

* KARS: 14. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı, Sarıkamış 9’uncu Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Yetkin gözaltına alındı. Kazım Karabekir Kışlası’ndan çıkan askerlere halk engel oldu. 20 asker gözaltına alındı.

* BURSA: Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş ile 7 asker gözaltına alındı.

* BURDUR: Burdur Garnizon Komutanı ve 58. Piyade Eğitim Alay Komutanı Albay Metin Karagöz gözaltına alındı.

* SİNOP: Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bir grubun yaptığı darbe girişimi ile ilgili Garnizon Komutan Yardımcısı Albay Temel Çetinkaya gözaltına alındı. Çetinkaya'nın eşi olan Sinop Valisi  Dr. Yasemin Özata Çetinkaya'nın da görevden alındığını ve yerine Giresun Valisi Hasan Karahan'ın atandığı ileri sürüldü.

Polis, savcının talimatıyla Sinop Vali Konağı ile Karakum'daki Vali Konukevi'nde arama başlatıldı.

* DİYARBAKIR: Dün akşam saatlerinde meydana gelen darbe girişimi nedeniyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre, darbe teşebbüsü ile ilgili olarak Diyarbakır'da bulunan 8'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda görevli 100'e yakın asker, bugün sabah saatlerinden itibaren gözaltına alındı.

Gözaltına alınan askerlerin rütbeleri hakkında herhangi bir açıklama yapılmazken, çoğunluğunun subay ve astsubaylardan oluştuğu belirtildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın olayla ilgili soruşturması devam ederken, önümüzdeki saatlerde bir açıklama yapılabileceği belirtildi.

* TUNCELİ: Tunceli Valiliği'nden askerlerin gözaltına alınmasıyla ilgili yapılan açıklamada, "15.07.2016 tarihinde ülkemiz genelinde TSK'nın içindeki azınlık bir grup tarafından anayasal düzeni zorla değiştirmek amacıyla darbe girişiminde bulunulmuştur. İlimizde konu ile bağlantılı olarak Kurmay Yarbay Cömert Boncuk, Kurmay Yarbay Eyüp Şengöz, Kurmay Binbaşı Oğuz Ünal, Albay Suat Erdoğmuş ve Yüzbaşı Erdem Çalışkan isimli şahıslar Cumhuriyet savcılıklarımızın talimatlarıyla gözaltına alınmıştır. Ülkemiz bu ihanet teşebbüsünün üstesinden gelerek demokrasiye bağlılığını tüm dünyaya göstermiştir" denildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler