Darbe girişimi sonrası 'yargı' operasyonu: 2 bin 745 hakim ve savcıya gözaltı

Darbe girişimi sonrası yargıda operasyon başladı. 140 Yargıtay üyesi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 2 bin 745 hakim HSYK tarafından açığa alındı. 2 AYM ve 10 Danıştay üyesi gözaltına alındı. Açığa alınan 2 bin 745 adli, idari hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı alındı. İstanbul'da 110 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı verdi. Adresleri tespit edilen 58 hakim ve savcının evlerinde arama yapılıyor.

Yayınlanma: 16.07.2016 - 14:52
Abone Ol google-news

<video:568565>

 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında, terör örgütü üyeliği suçundan 140 Yargıtay, 48 Danıştay ve 5 HSYK üyesi hakkında gözaltı kararı aldı. Kararın ardından 1 AYM, 10 Danıştay üyesi gözaltına alındı.

AYM üyeleri gözaltında

Yargıda operasyon kapsamında Anayasa Mahkemesi üyesi Alparslan Altan ve Erdal Tezcan gözaltına alındı. Bu gözaltı yargı tarihinde bir ilk.

Danıştay'da 10 üye gözaltına alındı

Darbe girişimiyle ilgili haklarında yakalama kararı bulunan 10 Danıştay üyesi gözaltına alındı. Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere Danıştay üyelerini hizmet binasına çağırdı.

Davet üzerine salona gelen 35-40 kişilik bir üye grubu, salonda bulunan 15-20 kişiden oluşan başka bir üye grubunun paralel yapıya bağlı olduğunu öne sürerek salona girmedi.

Bu arada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının silahlı darbe girişimi kapsamında başlattığı soruşturmada, hakkında gözaltı kararı verilen 10 Danıştay üyesi, hizmet binasına gelen polis ekipleri tarafından isimleri tek tek okunarak dışarı davet edildi.

Üyeler bir süre sonra polis otosuna bindirilerek emniyete götürüldü.

Gözaltına alınan 10 Danıştay üyesi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında Danıştay hizmet binasında gözaltına alınan 10 Danıştay üyesinin isimleri şöyle:

"Mesut Güngör, Kemalettin İşlek, Kasım Davas, Haşim Güney, Galip Tuncay Tutar, Hannan Yılbaşı, Ramazan Erol, Hasan Kabadayı, Hüseyin Oğuz ve Resul Çomoğlu."

Yüksek yargıda 198 üye hakkında gözaltı kararı

140 Yargıtay, 48 Danıştay üyesi hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

HSYK Genel Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının gözaltı kararı doğrultusunda 5 HSYK üyesinin üyeliğinin düşürülmesine karar verdi.

Bununla birlikte, HSYK 2. Dairesi, 541'i ilk derece idari yargıda, 2 bin 204'ü ilk derece adli yargıda olmak üzere toplam 2 bin 745 hakimi açığa aldı.

Öte yandan hakim ve savcılara yönelik gözaltılar yurt çapın devam ediyor. İşte il il gözaltılar:

* SİİRT: Siirtte görev yapan 10 hakim ve savcı, darbe girişimi nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

* VAN:  VAN Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturmalar kapsamında 15 hakim ve savcı gözaltına alındı.

* ORDU: Ordu'da, darbe girişimi soruşturması kapsamında 7 hakim ve savcı gözaltına alınırken, 8 hakim ve savcı hakkında da yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi.  

* SAKARYA: Sakarya'da, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 23 hakim ve savcı için gözaltı kararı verildi. 

* MERSİN: Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, Mersin il merkezide 58, Tarsus ve Silifke ilçerinde 8’er olmak üzere 74 hakim ve savcının gözaltına alınmasi için çalışma başlatıldı. 

* BOLU: Bolu'da polis ekipleri tarafından hakim ve savcılara yönelik başlatılan operasyonda 12 kişi gözaltına alınırken, 5 kişinin yakalanması için çalışma başlatıldı.

* ELAZIĞ: Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK), darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, Elazığ'da görev yapan 24 hakim ve savcının görevden alındığı öğrenildi.

* AKSARAY: Aksaray'da darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında 18 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı çıktı. 7 hakim ve savcı gece gözaltına alınırken, diğerlerinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

* ŞANLIURFA: Şanlıurfa'nın Hilvan İlçesi'nde, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Timur Deniz gözaltına alındı.

RİZE: Rize'de Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararı ile Pazar Bölge Adliyesi’nde görevli 1 savcı ve 3 hakim gözaltına alındı.

YOZGAT: Yozgat'ta Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, darbe girişimine yönelik haklarında gözaltı kararı verdiği 15 hakim ve savcıdan 8'i gözaltına alındı.

*  ADIYAMAN: Adıyaman'da darbe girişiminin ardından başlatılan operasyon kapsamında 1 hakim ile 2 savcı gözaltına alındı.

* HAKKARİ: Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, savcılığın talimatıyla haklarında soruşturma başlatılan Hakkari merkezde 10 hakim ve savcıdan 6'sının gözaltına alındığını, 4'ünün ise izinli oldukları için henüz gözaltına alınmadıklarını, Yüksekova'da ise 6 hakim ve savcının gözaltına alındığını söyledi. 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler