Ahmet Şık darbenin perde arkasını anlattı: Neden 15 Temmuz?

Gazeteci Ahmet Şık 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin perde arkasını yazdı.

Yayınlanma: 16.07.2016 - 17:19
Abone Ol google-news

Türkiye'nin millet iradesini yansıtan meclise bombaların atıldığı gece öncesinde ne kararlar alındı? Neden 15 Temmuz gecesi seçildi? Ahmet Şık, ordudaki isimlere yapılacak olan operasyonlardan TSK'nin bilgisi olduğunu yazdı.

İşte darbe girişiminin dakika dakika hikayesi FOTO GALERİ

İŞTE DARBE GİRİŞİMİNİN PERDE ARKASI

Ankara’dan istihbarat kaynaklı bir takım iddialar:

Ordudaki Cemaat kadrolarına yönelen soruşturmalarla ilgili 16 Temmuz sabah erkenden operasyonların ilk dalgasının yapılmasına karar verildi.

İzmir askeri casusluk davası kumpas soruşturmasın savcısı Okan Bato’nun şüpheli listesindeki askerlerin tamamı hakkında gözaltı kararı var.

Bunun dışında komuta kademesindeki birçok rütbeliyi kapsayan gözaltı kararı verilmişti.

Savcı Bato’nun, Ağustos şurasından önce operasyonların başlatılması önerisi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanmıştı.

Gözaltı kararları ve yapılacak operasyonlarla ilgili Genelkurmay’a bilgi verildi onay alındı. Bu sabah 04'te operasyonlar başlayacaktı.

Aralarında darbe girişimine kalkışanların da bulunduğu haklarında gözaltı kararı verilen tüm askerler teknik takip altındaydı.

15 Temmuz gündüz saatlerinde teknik izleme yapan birimler olağan dışı hareketlilik gözlemlendiğini rapor etti. Ancak ne olduğu anlaşılamadı.

15 Temmuz gecesi ise darbe girişimi ortaya çıktı. Tahminen daha ileri tarih için planlanan darbe girişiminin B planı devreye sokuldu.

Jandarma ve Hava Kuvvetleri merkezli darbe girişiminin beyni Cemaat. Sayıca çok büyük değillerdi ve ordu içinden destekleri zayıf kaldı.

AKP ve Erdoğan karşıtı asker ve sivillerin kendilerine destek vereceklerini, AKP yanlılarına karşı yanlarında duracağını düşündüler.

PKK ile devam eden savaş koşulları nedeniyle ciddi eylemler gerçekleştirileceği ve darbe girişimine karşı güçlerin bölüneceği hesaplanmıştı.

Bu planların hiçbiri tutmadı. Başlangıçta adı darbeci diye anılan 1. Ordu Komutanlığından da karşıt açıklama gelmesi ellerini zayıflattı.

Operasyonlar sürecek. Önceden de belirlenen asker, polis ve yargı başta olmak üzere bürokrasideki tüm isimler gözaltına alınacak.

Yargının tüm birimlerinde Cemaat’le bağları tespit edilenlerin hepsi görevden alınacak.

Bank Asya krizi sırasında Cemaat’in çağrısıyla bankada hesap açtıkları belirlenen çok sayıda polis meslekten çıkarılacak.

Özetin özeti: Korunan demokrasi değil parlamenter sistem oldu. Apoletli faşizm ile sivil faşizmin taht savaşının tek kazananı faşizm oldu.

 <video:567996>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler