Sokaktaki tehlike

Darbe karşıtı gösteriler demokrasi dışı eylem ve saldırılarla sonlandı. İzmir, Konya ve Ankara’da bazı gruplar eylemlerini linçe dönüştürdü.

Yayınlanma: 18.07.2016 - 03:01
Abone Ol google-news

<video:568899>

15 Temmuz darbe girişimini protesto etmek için Türkiye’de birçok kentte meydanlarda yapılan demokratik protestolardan bazıları sokak aralarında ve mahallelerde ‘demokrasi dışı’ eylemlere dönüştü. Darbe girişimini protesto için sokağa çıkanlar, Ankara Gar katliamında hayatını kaybeden 100 kişi anısına Gar Meydanı’nda yapılan anıta saldırdı. Gar katliamında hayatını kaybedenlerin yakınları, darbeyi de anıta yapılan saldırıyı da kınadı. İstanbul’daki meydanlardan dağılan bazı gruplar darbenin başarısız olmasında önemli rol oynayan 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar’ın da konutunun da bulunduğu Fenerbahçe Orduevi’ne saldırmak istedi. Konya’da protesto gösterileri Suriyelere yönelik lince dönüşürken; Hatay’ ve Malatya’daki Alevi mahallelerinde gerginlik yaşandı. Tarihe kara bir leke olarak geçen 6-7 Eylül olayları, Maraş ve Madımak katliamlarını yaşayan Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası meydanlarda gerçekleştirilen gösterilerden ayrılan bazı grupların eylemleri ‘demokratik protestoları’ gölgeliyor.

Anıt parçaladılar

Tarihe “en kanlı terör eylemleri”nden biri olarak geçen 10 Ekim saldırısında hayatını kaybedenler anısına yapılan 10 Ekim Barış, Emek ve Demokrasi Anıtı’na saldırı gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın çağrısıyla sokağa çıkanlar, anıtı parçaladı. Hayatını kaybedenlerin fotoğrafları ve isimlerinin bulunduğu kartonlar yerlere saçıldı. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği darbe karşıtı olduklarını belirtti ve yapılan saldırıyı kınadı. Saldırıda hayatını kaybeden Ümit Seylan’ın amcası ve 10 Ekim - Der Eşbaşkanı İhsan Seylan, saldırıya ilişkin “Birçok aile o alanı çoçuklarının mezarı gibi gördüğü için hâlâ ayaklarını basmıyor, bu barbarca saldırı bizi çok yaraladı” dedi. Seylan şöyle devam etti: “O alanda kaybettiğimiz insanlar barış sevdası ile oradaydılar. Darbeye karşı çıktığını belirterek sokağa dökülen ve anıta zarar veren insanların hayal edemeyeceği kadar büyük bir darbe karşıtıydılar. IŞİD tarafıntan katledildiler ve oradaki isimleri, fotoğrafları, anıları kendini bilmezler tarafından neye hizmet ettiklerini bilmeyen kitlelerce tahrip edildi. Yüz defa yakıp yıksalar da çocuklarımızın anısının yaşaması için anıtımız orada olacak.”

Gar saldırısında hayatını kaybeden Meryem Bulut’un oğlu ve 10 Ekim - Der yöneticilerinden Adnan Bulut, darbe girişimine ve sokağa çıkanların tutumlarına tepki gösterdi. Bulut, “Nerede Müslümanlık, sokağa çıkan insanlar Müslümanlığı ve demokrasiyi mi yansıtıyor” diye sordu ve “Eğer demokrasi bu ise, biz kabul etmiyoruz” sözlerini kaydetti.

Okul harabeye döndü

Ankara: Pursaklar’da sokağa çıkanların Gülen Cemaati’ne ait olan Samanyolu Koleji’ne yaptığı taşlı saldırı sonucu, okul kullanılmaz hale geldi. Binlerce kişinin katıldığı olayda, polis ve itfaiye ekipleri geldi. Öfkesi dinmeyen kalabalık, okulun her yerini dağıtarak ateşe verdi. Okula Türk Bayrağı asan grup zor sakinleşti.

Evleri ateşe verildi

Ankara’nın Altındağ ilçesi Önder Mahallesi’nde sosyal medyadan yapılan ırkçı yürüyüş çağrıları sonucu Suriyelilere ait ev ve işyerleri ateşe verildi. Zaman zaman gerginliklerin sürdüğü mahallede, Türkiyeli bir gencin yaralanarak hastaneye kaldırılmasıyla sosyal medyadan cumartesi akşamı için yürüyüş çağrısı yapıldı. Suriyelilere yönelik ırkçı söylemler, 2014’te de sığınmacıların kaldığı bazı evlerin yakılmasıyla sonuçlanmıştı.

Orduevlerinin önündeler

İstanbul: Boğaziçi Köprüsü’nde darbeci subayların emrindeki bazı erlerin kalabalık bir grup tarafından linç edilerek öldürülmesi sosyal medyada büyük yankı yaratırken; meydanlardan ayrılan bazı gruplar bir çok semtte orduevlerinin önlerinde gösteriler yaptı. Dün gece yarısından sabaha kadar aralarında kamyonlarında bulunduğu yüzlerce araç, 1. Ordu Komutanı’nın ikametgahının da bulunduğu Fenerbahçe’deki orduevinin önünden protesto geçişi yaptılar. Kimileri araçtan inerek kapıları kapatılmış orduevine doğru koşarak saldırmak istedi. Polislerin müdahale ettiği kalabalıkları sakinleştirmek kolay olmadı ve grubun eylemi uzun sürdü. Saldırganlar darbe girişiminin büyük oranda 1. Ordu ve Komutanı Ümit Dündar tarafından engellendiği gerçeğine karşın eylemini sürdürdü. Kalabalık kitlenin gördükleri her askeri alan, araç ve kişi saldırılacak potansiyelde olması emniyet güçlerinde tedirginlik yarattı, müdahalede bulunulmadı.

AKOM önünde tekbir

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç’ın çağrısı üzerine dün akşam yüzlerce kişi darbe girişini protesto etmek için Nurtepe Mahallesi’nde bulunan AKOM binası önünde toplandı. Gösteri sonrası ‘tekbir’ getiren bir grup Nurtepe Mahallesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Mahalle girişinde toplanan Nurtepe’liler grubun geçişine izin vermedi. Polis ekipleri mahalleli gruba TOMA’larla müdahale ederek dağıttı. Okmeydanı ve Gazi Mahallesi’nde de benzer görüntüler yaşandı. Mahallede toplanan gruplar araç konvoylarının geçişini engelledi. Polis müdahale etti.

Moda sahilinde saldırı

Öte yandan Kadıköy Moda sahilinde önceki akşam çimlerde oturan kişilere içki içtikleri gerekçesiyle mitingden dönen AKP’li grup tarafından saldırıldı. Kısa süreli tartışmanın ardından yaşanan arbedede 6 kişi yaralandı.

Meydan dayağı!

İzmir: Konak Meydanı’nda darbe girişimini protesto eden bir grup dün öğle saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP ve kendilerine küfür ettiğini öne sürdükleri Devran Babat’ı linç etmeye kalkıştı. “Burası AKP’nin standı mı?” diye soran Babat, gruptakilerin iddiasına göre Erdoğan’a, AKP’ye ve kendilerine küfretti. Kalabalıktan birçok kişi Babat’a saldırdı. Polisin, öfkeli kalabalığın elinden güçlükle kurtardığı Babat, hastaneye kaldırıldı. Babat, kendisine saldıranlara “Ailemde 25 şehit var. Siz ancak şiddet uygularsınız. Ancak kendi askerinizi katledersiniz. Benim askerimi öldüremezsiniz” diye bağırdı. Gruptakiler Babat’a bir kez daha saldırmak istedi ve küfürleşmeler olurken, polis araya girip izin vermedi.

Alevi mahallelerinde taciz

Hatay: Darbe girişimine yönelik protestolar ve sokağa çıkın çağrılarının ardından bir provokasyon girişimi yaşandı. Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Hatay’ın Defne ilçesi Armutlu mahallesi çevresinde polis güvenlik önlemi alırken, mahalleye giden yollar kapatıldı. Ancak, önceki akşam motosikletli bir kişi 22.00 sıralarında Armutlu mahallesine giderek, AKP lehine sloganlar attı. Görgü tanıklarına göre, mahalleden yaklaşık 20 kişilik genç, olaydan bir saat kadar sonra motosikletliyi bulup darp etti. Söz konusu kişinin polise teslim edildiği belirtildi.

Malatya: Alevi yurttaşların yoğun olarak yaşadığı Paşaköşkü Mahallesi’ne araç konvoylarıyla giren bir grubun etrafa rast gele ateş açması gerginliğe yol açtı. 2 gündür yaşanan tacizlerin ardından dün akşam bir grup, konvoya müdahale ederek bazı araçları tahrip etti. Olay sonrası sosyal medya üzerinden örgütlenen AKP’liler yineden araç konvoyu oluşturarak mahalleye girmeye çalıştı. Mahalle girişinde önlem alan çevvik kuvvet polisleri grubun geçişine izin vermedi.

Adalar’da da olay...

Adalar: Adalar CHP Gençlik Kolları Başkanı Tanay Garip de sokaklara yayılan şiddetin kurbanı oldu. Garip, 15 Temmuz’u, 16 Temmuz’a bağlayan gece, İskele Meydanı civarında bir kafe önünde arkadaşlarıyla sohbet ediyordu. Kalabalık bir grup tarafından darp edilen Garip, yüzüne darbeler aldı. AKP’li olduğu belirtilen E.U. tarafından bıçakla tehdit edildi. Suç duyurusunda bulunan Garip, “Ben darbeden değil tam demokrasiden yanayım. Seçimle gelenin yine seçimle gitmesinden yanayım. Kimse bu darbeyi bizimle bağdaştıramaz” dedi.

Suriyelilere saldırdılar

Konya: Darbe girişimine tepki göstermek için Zafer Meydanı’nda toplanan bazı vatandaşlar gruplar halinde sloganlar atarak Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı Sahip Ata Mahallesi’ne girmek istedi. Polis ise grupların mahalleye girmesine izin vermedi. Zaman zaman karşı karşıya gelen gruplar arasında kavga çıktı. Kavgada çeşitli yerlerinden bıçaklanarak başında cam şişe kırılan ve isminin Hamid olduğu öğrenilen bir Suriyeli hastaneye kaldırıldı. Olaylar sırasında 5 Suriyelinin çeşitli yerlerinden yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

<video:569418>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler