Kızılay kan parası peşinde

Kızılay kanının ‘transfer faturası’ hastalardan alınacak

Yayınlanma: 03.04.2014 - 13:02
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı’nın, Kızılay aracılığıyla yardımseverlerden temin ettiği kanın parasını vatandaşın SGK’sından, SGK’sı yok ise direk hastadan karşıladığı ortaya çıktı. Kanın transferi sırasındaki bedelin nasıl karşılanacağına ilişkin sıkıntı çıkması ve bunun Sağlık Bakanlığı’na bildirilmesi üzerine bakanlığın Kızılay’dan aldığı bilgi ile gönderdiği yazıda “kan parası”nın “hasta SGK’lıysa SGK’ya, değilse direk olarak hastaya fatura edileleceği” anlaşıldı.

Buna göre Kızılay, yardımseverlerden ücret karşılığı olmaksızın aldığı kanın, Kızılay’dan hastaneye ya da hastaneden hastaneye “transferi” sırasında oluşan faturasını, kan ihtiyacı olan vatandaştan alacak.

Aydın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Sağlık Bakanlığı’na gönderdiği yazıda, hastanelerin Kızılay’dan aldığı kanın transferi sırasındaki faturalandırmada sıkıntılar yaşandığı kaydedildi. Sağlık Bakanlığı da kan transferinde yaşanan faturalandırma sıkıntısını Kızılay’a iletti. Türk Kızılayı da sorun üzerine Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne gönderidği yazıda, faturalandırmanın nasıl yapılacağına ilişkin şemalarla çizili, detaylı bir açıklama yaptı.

Türk Kızılayı’nın veridiği bilgide, “Kızılay tarafından A hastanesine gönderilen ürünler, Kızılay A Hastanesi’ne fatura eder. A Hastanesi aynı ürünü B Hastanesi’ne transfer eder, A hastanesi B Hastanesi’ne fatura eder. B Hastanesi aynı ürünü C Hastanesi’ne transfer eder, B Hastanesi C Hastanesi’ne fatura eder. C Hastanesi aynı ürünü hastaya kullanır, C Hastanesi SGK’ya fatura eder. SGK ile anlaşması yok ise hastaya fatura eder” ifadeleri kullanıldı.

Kan satışına transfer bahanesi

Bakanlık ve Kızılay’ın yazılarıyla “kan ve kan ürünlerinin hastalara parayla satıldığı” yönündeki kaygıların doğru olduğu ortaya çıkarken, Kızılay’ın hayırseverlerden aldığı kanın “transfer bahanesiyle” hastalardan karşıladığı anlaşıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler