Yabancı gazeteci sınır dışı edildi

Azerbaycan'da yayınlanan gazete temsilcisi Raif Mirkadirov sınır dışı edildi.

Yayınlanma: 19.04.2014 - 23:25
Abone Ol google-news

Azerbaycan’da yayımlanan muhalif Ayna gazetesinin Türkiye temsilcisi Raif Mirkadirov’un basın kartı Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nden gelen bir telefonla iptal edildi. Oturma izni basın kartına bağlı olduğu için Türkiye’den çıkması gerektiği söylendi. Ankara’dan Gürcistan’a giderken bindiği otobüs durduruldu ve gözaltına alındı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü’nde 1 gece boyunca tutulan ve Azerbaycan’a gönderilen Mirkadirov’un Azerbaycan dışında bir ülkeye gitmesinin istenmediği öğrenildi. Mirkadirov, “Türkiye ile Azerbaycan arasındaki pazarlıklar sonucu kalemimi kırdılar” dedi.

Türkiye’de basın mensuplarına uygulanan baskı, yeni bir boyuta taşındı. Azerbaycan hükümetine muhalif gazetelerden biri olan Ayna gazetesinin Türkiye temsilcisi Mirkadirov, hiçbir gerekçe gösterilmeden Türkiye’den sınır dışı edildi. Türkiye’de çalışan Azeri gazeteci Şeyda Kemaloğlu’nun Cumhuriyet’e anlattığı, hafta içinde başlayan olaylar şöyle gelişti.

 

Gürcistan’a giderken gözaltına alındı

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Mirkadirov’u arayarak basın kartının iptal edildiğini bildirdi. Türkiye’de oturma ve çalışma izni, iptal edilen basın kartına bağlı olduğundan sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kalan Mirkadirov, eşi ve iki çocuğunu alarak Gürcistan’a gitmek istedi. Mirkadirov’un Gürcistan’a gitmekteki amacının kaçmak değil, turist vizesi alarak Türkiye’ye dönmek olduğu öğrenildi. Ancak önceki akşam saatlerinde Mirkadirov’un ailesiyle birlikte bindiği otobüs Ankara’da polisler tarafından durduruldu. Mirkadirov hiçbir belge gösterilmeden gözaltına alındı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden Yabancılar Şube Müdürlüğü’ne götürülen Mirkadirov, burada bir gece tutuldu. Şeyda Kemaloğlu’nun verdiği bilgilere göre, Mirkadirov bir gece boyunca ailesiyle görüştürülmedi, kendisi ve durumu hakkında bilgi verilmedi. Emniyet’in verdiği tek bilgi, “Mirkadirov’un çıkış işlemlerinin yapıldığı” oldu.

 

İkinci gazeteci sürgünü

Mirkadirov’un uçağı Bakû Haydar Aliyev Havaalanı’na indi. Havaalanında Cumhuriyet’e açıklama yapan Mirkadirov, “Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Azerbaycan hükümeti arasındaki pazarlık sonucu kalemimi kırdılar” dedi. Öte yandan Mirkadirov’un son iki ayda Türkiye’den sınır dışı edilen ikinci Azeri gazeteci olduğu öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler