Görevden alma yetmedi... 43 yıllık siyasetçi Ahmet Türk tutuklandı

21 Kasım’da “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla gözaltına alınan Ahmet Türk, dün çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde DBP’den Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Türk, 17 Kasım’da İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınmıştı. Türk, 1973’ten beri siyasetin içinde.

Yayınlanma: 24.11.2016 - 09:40
Abone Ol google-news
 
İçişleri Bakanlığı tarafından 17 Kasım’da Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı görevinden, 21 Kasım’da da gözaltına alınan Ahmet Türk, dün çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Türk’ün hangi cezaevine gönderileceği belirtilmezken, İstanbul’a getirildiği öğrenildi. CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Türk’ün eşi Mülkiye Türk’ü ziyaret etti. Ziyarete HDP Diyarbabakır Milletvekili Altan Tan da katıldı. Baykal ve beraberindekiler Mardin Cumhuriyet Başsavcısı ve Mardin Valisi Mustafa Yaman ile görüştü.
 
Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden alındıktan sonra geçen pazartesi günü Mardin Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla gözaltına alınan Ahmet Türk, 4 gündür gözaltında tutulduğu Mardin Emniyeti’ndeki işlemlerinin ardından dün sabah geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi. Savcılık sorgusunun ardından tutuklanması istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Türk, tutuklandı.
 
‘Büyük acılar yaşadı’
 
Baykal, dün sabah uçakla Mardin’e giderek, CHP Mardin İl Başkanı Mahmut Duyan ve il yöneticileri ile birlikte Türk’ün eşi Mülkiye Türk’ü evide ziyaret etti. Türk’ün 12 Eylül darbesinin ardından tutuklandığını anımsatan Baykal, “12 Eylül’de yaşadıklarını, maruz kaldıklarını ben de üzüntüyle izlemiştim. Kasrı Kanco’ya gelmiştik, orada ziyaret etmiştik Ahmet Bey’i. 12 Eylül’den sonra gözaltına alındı, büyük acılar yaşadı. O günleri Ankara’da beraber hatırladık, değerlendirdik. Artık o olayların yaşanmayacağı bir ülke özlemimizi birbirimize ifade ettik. Aradan, 12 Eylül’den bu yana 36 yıl geçti. Şimdi tekrar maalesef belli olaylar devam ediyor. İnşallah o günler gene geçecek. İnşallah hep birlikte güzel günleri birlikte yaşayacağız. Bu acı, bu kötü günler geride kalacak” dedi.
 
Ahmet Türk’ü yıllardır tanıdığını belirten Baykal, “Şiddetin, terörün dışında bir siyaset arayışı içerisinde oldu. Rahmetli Şerafettin Elçi de şiddetin dışındaki bir siyaseti temel almıştı bunu biliyorum. Beraber hükümetlerde bulunduk, arkadaşlık yaptık. Ahmet Bey’le aynı parlamentoda, aynı parti çatısı altında yaşadık. Ortada bir arkadaşlık bir dostluk var. Maalesef ülkede öyle bir siyasal ortam yaratıldı ki, bu ortamın içinde şiddete, silaha, teröre karşı siyaset yapmak isteyen insan da kendini tutsak hissediyor, rehin hissediyor ve bir parçası haline dönüştürülmeye zorlanıyor. Ahmet Bey’in de çıktığından sonraki desteği ve katkısıyla yeni bir anlayışla Türkiye’de terörü, silahı ortadan kaldırırız. Buna şiddetle ihtiyaç var. Bölgede yaşayan insanların ihtiyacı var, ülkenin ihtiyacı var, artık yeter yani” diye konuştu.
 
Ahmet Türk’ün eşi Mülkiye Türk de Deniz Baykal’a ziyaretinden dolayı teşekkür etti. Görüşme devam ederken HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da Ahmet Türk’ün evine gelerek Deniz Baykal ile bir araya geldi.
 
Sağlık sorunları var
 
Bir gazetecinin, Ahmet Türk ile görüşüp, görüşmediği sorusuna yanıt veren Baykal, “Ahmet Türk’ün iyi olduğunu umut ediyorum. Kendisinin sağlık sorunları var. Yetkililer bunu dikkate alıyorlar” dedi.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler