FETÖ davasında 3 eski Galatasaraylı futbolcu hakim karşısında...Demiriz tahliye oldu

FETÖ’nün futbol ayağına ilişkin haklarında “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Galatasaraylı eski futbolcu İsmail Demiriz ile eski milli futbolcular Arif Erdem ve Uğur Tütüneker’in yargılanmasına başlandı.FETÖ üyeliğinden yargılanan eski futbolcu İsmail Demiriz, tahliye oldu.

Yayınlanma: 14.02.2017 - 15:25
Abone Ol google-news

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından Fetullahçı Terör Örgütü’nün futbol ayağına yönelik 3 eski futbolcu hakkında açılan davanın ilk duruşmasının görülmesine başlandı. 

İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk oturumuna tutuklu sanık İsmail Demiriz cezaevinden getirilirken, hakkında adli kontrol tedbiri bulunan sanık Uğur Tütüneker duruşma salonunda hazır bulundu. Hakkında yakalama kararı bulunan sanık Arif Erdem ise duruşmaya katılmadı.

 

"1991 yılında Fetullah Gülen ile tanıştım" 

Duruşmada savunmasını ilk yapan sanık İsmail Demiriz oldu. Demiriz, 1990 yılında Galatasaray Kulübü’nde futbol oynamaya başladığını belirterek, "Her futbolcu gibi benim de kötü ve düzensiz hayatım vardı. Müslüman bir insan olarak dini öğrenmek istiyordum. Bu amaçla dini yayınlar okumaya başladım. 1997-1998 yılları arasında dini sohbetlere katılmaya başladım.  1991 yılında Fetullah Gülen ile tanıştım. Sonrasında da sohbetlere devam ettim. Sohbetlerde sorumluluk düzeyinde bir görevim yoktu. Yapının gayrimeşru amacından haberim olmadı. Ben bu hareketin devletin içerisinde gizli olarak karşılaştığından habersizdim. Cemaatle gönül bağım 2013 yılına kadar devam etti. 17-25 Aralık operasyonlarından sonra yapıyla irtibatımı kestim. Futbolcu olduğum için futbol camiasından insanların çevresindeyiz. Dolayısıyla zaman zaman futbolcu arkadaşlarla da sohbetlere katıldığımız oluyordu. 

1 doları anlattı 

Demiriz mahkeme başkanının sorusu üzerine evinde bulunan 1 dolarların da hatıra olarak saklanan paralar olduğunu söyledi. Mahkeme başkanının evdeki aramalar sırasında bulunan gömleği sorunca da Demiriz, "2013 yılında Fethullah Gülen'e yaptığımız ziyaret sırasında gelen herkese hediye veriliyordu. Bana da o zaman vermişti" dedi. 17-25 Aralık operasyonlarından sonra Bank Asya’ya kesinlikle para yatırmadığını söyleyen Demiriz, ByLock ve benzeri özel bir yazılım programı da kullanmadığını söyledi.

"Futbolcu Okan Buruk ile sohbete karşılaştık" 

Soru üzerine futbolcu Okan Buruk ile sohbete gitmediğini ancak bir sohbette Buruk ile karşılaştığını söyledi. Mahkeme Başkanı’nın, “Herhangi bir para yardımında bulundunuz mu?” diye sorunca da Demiriz, “Hayır. Bulunmadım” şeklinde cevap verdi. Mahkeme başkanı, “Parası olan insanları pek es geçmezler. Şaşırdım yani” dedi. Demiriz ise, “Bunu onlara sorun” dedi..

Tütüneker, 1993 yılında Fetullah Gülen cemaati ile tanıştığını anlattı  

İsmail Demiriz’in ardından tutuksuz sanık Uğur Tütüneker savunmasını yaptı. Tütüneker savunmasında, 1985-1995 yılları arasında Galatasaray’da futbol oynadığını söyledi. 1993 yılında Fetullah Gülen cemaati ile tanıştığını söyleyen Tütüneker, “1998 yılına kadar zaman zaman sohbetlere katılıyordum. 98 yılında antrenörlüğe başlayınca cemaat ile bağım tamamen koptu. Cemaate gidip gelme amacım da dini öğrenmekti” dedi. Cemaatin gayriresmi amaçlarını ya da faaliyetlerini bilmediğini söyleyen Tütüneker, “İsmimin bu soruşturmalarda geçtiğini duyunca İsviçre’de antrenörlük yaptığım takımdan ayrılarak hemen Türkiye’ye döndüm” dedi.

Demiriz tahliye oldu
 
Alınan beyanların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, mevcut delil durumu ve savunmasının alınmış olması nedeniyle tutuklu sanık İsmail Demiriz'in tahliyesine karar verdi. Tütüneker ve Demiriz'in yurtdışına çıkış yasağını kaldıran heyet, her iki sanığın mal varlıklarına konan tedbirin de kaldırılmasına karar verdi. Arif Erdem hakkındaki yakalama kararının ise devam edilmesine karar verildi. 

Arif Erdem'in avukatı teminat istedi

Firari sanık Arif Erdem'in avukatı ise, müvekiliyle görüştüklerini belirterek, mahkemenin tutuklanmamasına yönelik teminat vermesi durumunda Arif'in Türkiye'ye gelebileceğini söyledi.

 İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, spor anlamında futbolun en popüler spor dalı olması, asıl amacının dışında farklı baskı aracı olarak kullanılmaya elverişli olması nedeniyle bu alanın örgüt elebaşı Fetullah Gülen tarafından özellikle seçildiği belirtiliyor. Örgütün asıl amacının yıllık bütçeleri milyon dolarları bulan, çok sayıda insanla taraftarlık bağı bulunan büyük kulüpleri ele geçirmek olduğuna değinilen iddianamede, 3 sanığın “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7 yıl 6’şar aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapsi talep ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler