Hollanda ile ilişkiler askıya alındı... Hükümetten Hollanda'ya 4 maddelik yaptırım

Bakanlar Kurulu Hollanda’ya karşı siyasi yaptırım uygulamaya karar verdi. Üst düzey ilişkiler ‘Türkiye’den özür dilenene’ kadar askıda.

Yayınlanma: 13.03.2017 - 23:17
Abone Ol google-news

Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na ülkeye giriş izni vermemesi ve Hollanda’ya karayoluyla giden Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Rotterdam’daki Türk başkonsolosluğuna alınmayarak sınır dışı edilmesiyle başlayan Türkiye Hollanda krizi sonrası hükümetten açıklama geldi.

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra konuşan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Hollanda’ya karşı 4 siyasi tedbirin alındığını açıklandı. Buna göre, Hollanda Büyükelçisinin Ankara’ya dönmesi yasaklandı. Üst düzey ilişkiler askıya alındı. TBMM ile Hollanda Parlamentosu arasındaki dostluk grubunun Türkiye tarafı lağvedildi. Hollanda diplomatlarının resmi uçuşları yasaklandı. Kurtulmuş, uygulanacak 4 yaptırımı şöyle sıraladı:

1- İzinli olarak yurtdışında bulunan Hollanda büyükelçisinin dönmemesi kararlaştırıldı
2- Hollanda bu yaptıklarını telafi edene kadar, üst düzey resmi görüşmelerin askıya alınması kararlaştırıldı.
3- 27 Aralık'ta diplomatik uçuşlara verilen toplu izinler bugün itibariyle iptal edilmiştir. Bu durum Hollanda vatandaşlarına değil diplomatlarına yönelik bir uygulamadır.
4- TBMM ile Hollanda parlamentosu arasındaki dostluk grubunun iptal edilmesi konusunda TBMM'ye tavsiye kararı sunulacaktır. Olaylarda zarar gören vatandaşlarımızın Hollanda hükümetine yönelik açacakları tüm davalarda hukuki destek verilecektir.

Kurtulmuş'un açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Tedbir alırız ama: Gerekli tedbirleri alırız ama daha çok üzülmesi gerekenler Avrupalı siyasetçilerdir. Aşırı sağcı, ırkçı, İslam karşıtı, Türkiye düşmanı zihin yapısının dışa vurmuş şekli bu. Tesadüfi değil, bilinçli, faşizmin ayak seslerinin rap rap yükseldiği... Avrupa’nın mutedil siyasetçileri bu gidişata dur demezse, kendi seçim kampanyalarını yapamayacak duruma gelebilirler. Avrupa açısından da tedbirler alınması gereken yeni bir durumdur. Avrupalı siyasetçileri uyarıyoruz, bu tavırlar hepinizi yutabilir. Gerekirse mülteciler meselesinde takındığımız tavrı gözden geçiririz, gerekli adımları atarız.

Sonunda birbirlerine düşman olurlar: Bütün ülkelere bu çağrıyı yapıyoruz. Avrupa için büyük bir tehkiledir. Yakın gelecekleri için. Bir müddet sonra göçmenleri bulamayabilirler. Bu düşmanlık birbirlerine düşman olması sonucunu doğurur.

Krizi biz çıkarmadık: Tüm bunlara rağmen dostluğu esas alarak hareket ediyoruz. Hem Türkiye’nin hakkını onurunu koruyacak kararlılığa sahibiz hem de reaksiyonları refleksle değil devlet aklıyla ortaya koyuyoruz. Bizim çıkardığımız bir kriz değil. Bizim sorumluluğumuzda olan bir mesele değil.

Gurbetçilere hukuki destek: Vatandaşların açacağı tüm davalara hukuki destek de verilecek.

Başbakan Danimarka’ya gitmiyor: Başbakan’ın ziyareti önceden ertelendi. Danimarka ziyaretini zaten Danimarka’nın Ankara büyükelçisine başka bir programı olduğu için ertelediğini bildirmişti. Danimarka Başbakanı’nın talebi, erteleme kararından sonra geldi.

Ağırlıklı tedbirimiz siyasi: Tedbirlerin ağırlıklı noktasını siyasi tedbirler oluşturmaktadır. Bu olayların ortaya çıkmasına neden olan yetkililer hakkında idari ve hukuki soruşturmaların başlatılması talebini Hollandalı makamlara belirttik. Oradaki diplomatik misyonun garanti altına alınması gereğini belirttik.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler