Soma'da facia... Bakan Yıldız: 151 işçi hayatını kaybetti

Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir kömür ocağında trafo patlamasının ardından yangın çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şa ana kadar 151 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yayınlanma: 13.05.2014 - 17:27
Abone Ol google-news

Manisa'nın Soma ilçesindeki özel bir şirkete ait kömür ocağında trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gece yarısı yaptığı açıklamada "151 işçi kardeşimizi kaybettik" dedi.

AFAD ise yaptığı açıklamada, 17 işçi öldüğünü 11 işçinin yaralandığını 200'ün üzerinde işçinin mahsur kaldığını açıkladı.

İÇERİDEKİLERİN SAYISI BİLİNEMİYOR

Manisa İtfaiye Daire Başkanı Ali Gül, galerilerin dörtte üçüne girdiklerini, içeride şu anda yangının tamamen söndüğünü, dumanın da büyük ölçüde tahliye edildiğini bildirdi. Kendisinin de gaz maskesiyle galerilerde dolaştığını anlatan Gül, ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini, arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

 

AFAD: 17 ÖLÜ, 11 YARALI, 200 MAHSUR

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı'ndan Soma'daki maden kazası ile ilgili saat 21.30'da yapılan açıklamada, 17 işçinin yaşamını yitirdiği, kurtarılan 19 işçiden yaralı olan 11'inin tedaviye alındığı, 200'ün üzerinde madencinin ocakta mahsur kaldığı belirtildi.

Kurtarma çalışmalarının 288 personel ile sürdürüldüğü kaydedilen açıklamada, ekiplerin 4 jeneratör, 1 aydınlatma seti kullanarak içeriye sürekli temiz hava verildiği kaydedildi.

 FAD iletişimde sıkıntı yaşanmaması için mobil baz istasyonları kurdurulduğunu belirtti.

CNN Türk'e konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün "Rakam 400’leri bulabilir. Daha da fazla olabileceğini şu an düşünmek istemiyorum" dedi.

AA: MADENDEN ÇIKMAYA BAŞLADILAR

Anadolu Ajansı'nın haberine görei Soma'da maden ocağındaki yangın sonrası mahsur kalan bazı işçiler, madenden çıkarılmaya başladı.

Soma'da maden ocağındaki yangın sonrası madenin içinde mahsur kalan işçilerden bazıları sağ olarak çıkarılmaya başlandı. Eynez mevkisindeki bir maden ocağında trafoda çıkan yangın sonrası yerin 2 kilometre altında mahsur kalan işçileri kurtarmak için uzman ekiplerin çalışması devam ederken, mahsur kalanlardan bazıları arama kurtarma ekiplerince çıkartılmaya başlandı.

BAZI İŞÇİLER KURTARILDI

Kazanın olduğu maden ocağında yapılan kurtarma çalışmaları devam ederken saat 21.00 sıralarında ocaktan 20 kadar işçi yaralı ve dumandan etkilenmiş olarak çıkarıldı. Kurtarılan işçiler Soma Devlet Hastanesi’ne ambulanslarla sevk edildi. Kurtarılan işçilerin yangına ocağın giriş bölümlerinde yakalandığı belirtildi.

Madenden çıkan her işçi, yakınları tarafından alkışlarla karşılandı. İşçilerin bir bölümünün yürüyerek çıktığı, sedyeyle çıkarılan bazı işçilerin ise hayati tehlikesinin bulunmadığı gözlendi. Çıkarılan işçiler, maden önünde bekletilen ambulanslarla hastanelere sevk ediliyor.

Bu sırada çok sayıda işçi ailesinin madenin önüne yığılması nedeniyle güvenlik görevlileri kalabalığı dağıtmaya çalışıyor. Çok sayıda işçi yakınının madene ulaşmak üzere yola çıkması nedeniyle ilçe merkezi ile maden arasındaki 30 kilometrelik yolda konvoy oluştu. Maden önünde bekleyen bazı işçi yakınlarının dua ettiği bazılarının da fenalaştığı gözlendi.

4 KİLOMETRE UZAKTALAR

Edinilen bilgilere göre Soma'daki madene ilk etapta 580 işçi indi. İlk sayımda bunlardan 280'inin dışarı çıktığı tespit edildi. İşçilerden 300'ünün halen çıkışa 4 kilometre uzaklıkta olduğu belirtiliyor.

DHA MUHABİRİ BÖLGEDEN BİLDİRDİ...

CNN Türk yayınına katılan ve bölgeden bildiren DHA muhabiri Şevket Yılmaz, "Burası yer altında çalışan aileleri olayı duyar duymaz madenin etrafını abluka altına almış durumdalar. Manisa'dan çevik kuvvet ekiplerinin gönderildiği söyleniyor. Şu anda Soma Kaymakamı, Belediye Başkanı, jandarma orada..." diye konuştu.

KAYMAKAM: 200-300 İŞÇİ MAHSUR

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı daha önce yaptığı açıklamada, 200-300 kadar işçinin mahsur kaldığını söylemişti. Gazetecilere açıklama yapan Atçı, Eynez mevkisinde özel bir şirketin işlettiği madenin elektrik trafosunun yanması sonrası duman nedeniyle madenin içindeki 200-300 işçinin mahsur kaldığını söyledi. Atçı, "Şu anda kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bir vardiya işçi, 200-300 civarında içeride, bu işçilerden 20 tanesi çıkarılabildi, hastanelere sevkedildi. Bir tanesinin vefat ettiği bilgisi geldi" dedi.

MADENİN İÇİNE TEMİZ HAVA POMPALANIYOR

Maden İş Sendikası Ege Bölge Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, yaptığı açıklamada, yangın sonrası dumanın maden ocağına yayıldığını, içeride bulunan işçilerin dumandan etkilenmesinden endişe edildiğini ifade etti.

Henüz kaç işçinin maden içinde bulunduğunun bilinmediğini söyleyen Küçükgençay, "Ekipler müdahale ediyor. Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Şu ana kadar kimseye ulaşılmış değil. Yangın içerideki oksijeni yokettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var, yeterli kalmayabilir" dedi.

İSTANBUL'DAN SOMA'YA YARDIM EKİBİ GÖNDERİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İtfaiyesi, Soma'da meydana gelen maden ocağı kazası için kurtarma birliği gönderdi. Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, olayın duyulmasından sonra Başkan Kadir Topbaş'ın talimatıyla İstanbul İtfaiyesi alarma geçti. Arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere İstanbul'dan 55 personel, 17 araç ve çok sayıda ekipman bölgeye gönderildi. Arama kurtarma çalışmaları için, Soma'ya 1 adet Hızır Güç (Afet Müdahale aracı), 2 adet Duman Savar (Duman tahliyesi ve temiz hava aracı), 2 adet İtfaiye aracı, 2 adet köpük aracı, 1 adet K-9 aracı, 2 arama kurtarma köpeği, 2 adet Mobil Büfe, 2 adet aydınlatma kulesi, 6 adet seyyar aydınlatma, 1 adet su ikmal aracı, 5 adet jeneratör, 50 adet temiz hava tüpü, 3 adet kamyonet ve 3 adet termal kamera gönderildi.

GÜL: TÜM İMKANLARI SEFERBER EDİN

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş'a, Soma ilçesindeki özel şirketin işlettiği madende çıkan yangın sonucu mahsur kalanların kurtarılması için devletin tüm imkanlarının seferber edilmesi talimatını verdi.

SOMA KÖMÜR İŞLETMELERİ: İNCELEME BAŞLATILDI

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'den yapılan açıklamada, Soma'daki kömür ocağında trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonucu elim bir kaza yaşandığı belirtilerek, açıklamada şunlar kaydedildi: "Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir. Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır ama birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır. Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz."

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI: BEŞ KEZ TEFTİŞ YAPILDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Soma Kömür İşletmeleri AŞ işyerinde Bakanlık müfettişlerince 2012 yılında 2 kez, 2013 yılında 2 kez ve son olarak da 13-14, 17-18 Mart 2014'te iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldığı belirtilerek mevzuata aykırı bir durumun görülmediği ifade edildi.

Ayrıca işyerinde 25 Temmuz 2013'ten itibaren 9 iş güvenliği uzmanı, 3 işyeri hekiminin çalıştığının tespit edildiği bildirilerek şunlar kaydedildi: "Olayın ilk başından itibaren müfettişlerimiz olay yerindedir. Bakan Yardımcımız ve Teftiş Kurulu Başkanımız da olay yerine hareket etmiştir. Maden ocağında mahsur kalan işçi kardeşlerimizin sağlıklı bir şekilde kurtulmalarını temenni ediyoruz."

 

SOMA'DAN İLK FOTOĞRAFLAR... YARALILAR HASTANELERE TAŞINIYOR

BAKANLIK FACİADAN SONRA MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, Soma'da özel şirketin işlettiği kömür madeninde çıkan yangınla ilgili inceleme yapılması amacıyla 3 iş müfettişi görevlendirildi. Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Soma'daki maden ocağında çıkan yangının ardından İzmir Teftiş Grup Başkanlığından 3 iş müfettişine inceleme görevi verildi. Öte yandan, İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel de Soma'ya gitmek üzere Bursa'dan hareket etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler