Türkiye yasta: Ölü sayısı 274, yüzlerce işçi yerin altında

Soma'daki maden cinayeti tüm korkunçluğuyla ortaya çıktı: 245 ölü

Yayınlanma: 14.05.2014 - 00:19
Abone Ol google-news

 

Soma ve Türkiye dün saat 15.10'daki patlamayla ayağa kalktı. Eynez Karanlıkdere'deki özel Soma Kömür İşletmeleri şirketince işletilen maden ocağı, zaten “bir avuç kömür, bir ömür” şiarıyla çalışan işçilere mezar oldu. Yerin yaklaşık 200 metre altında başlayan yangın, dumanıyla çalışanları zehirledi. Olayın vardiya değişim saatinde gerçekleşmesi, facianın boyutlarını daha da katladı.

Facianın ardından Soma, gece boyunca uyumadı. Madencilerin yakınları, maden ocağı önünde kilometrelerce araç kuyruğu oluşturdu. Ocağın hemen girişinde çember oldular. Aşağıdan canlı çıkanların arasında yakınlarının olmasını umut ettiler. Gecenin karanlığında ambulans ve ağıt sesleri yürekleri dağladı. Arama kurtarma çalışmalarına Türkiye'nin dört bir yanından gelen gönüllüler, ilçedeki uzmanlar ve işçilerin yine madenci arkadaşları katıldı. Çalışmalarda yer alan görgü tanıkları, durumu “Bantların üstünden kömür geliyormuş gibi ceset geliyor” diye tanımladı. Arama kurtarmaya katılanların bazıları, madene indiklerinde yakınlarının cesetleriyle karşılaştıklarını aktardı. Saat 04.00 sıralarında aşağıda yeniden yangın çıktığı haberi geldi. Bu nedenle arama kurtarma çalışmalarına bir süre ara verildi. Çalışmalara bu sabah 08.00 saatlerinde yeniden başlandı ve 5 işçi sağ olarak çıkarıldı.

EKMEK PARASI-KÖMÜR KARASI

Ekmek parası için kömür karasına katlananlardan dışarıya sağ çıkanlar, ağır travma içindeydi. Yaralılar, durumlarının ağırlığına göre sağlık görevlilerince "mavi" ve "kırmızı" ambulanslara yönlendirildi. Ambulanslar da başta Soma Devlet Hastanesi olmak üzere çevredeki hastanelere gece boyunca yaralı taşıdı. Soma'daki hastanenin önü gece boyunca ilçe halkının ikinci bekleyiş adresi oldu. Yakınlarına ilişkin sağlıklı bilgi alamayan Somalılar, burada zaman zaman gerginlik yaşadı. Yakınlarından iyi haber alanlar ise "ötekileri" düşünerek sevinç çığlığı atmaktan geri durdu.
Felaketin bilançosuna ilişkin bilgileri Enerji Bakanı Taner Yıldız, kamuoyuyla paylaştı. Yıldız, her aşamada daha temkinli konuşmaya çalıştı. Bilgileri etap etap vermeyi tercih etti. Geceden sabaha kadar ara ara gazetecilerin karşısına çıkarak, gelişmeleri aktardı. Herhangi bir grizu patlaması yaşanmadığını, ölümlerin karbonmonoksit ve karbondioksit zehirlenmesinden kaynaklandığını aktardı. Arama kurtarma çalışmalarının yerin 450 metre altındaki kotta ve 3 kilometreyi bulan uzunlukta yapıldığını kaydetti. Devlet adına ilk resmi açıklamayı faciadan yaklaşık 11 saat sonra yapan Yıldız, gün aydınlandıktan sonra bilançoyu şöyle açıkladı:

 

CESETLER KAVUN DEPOSUNDA

Patlamada ölenlerin cesetleri bölgedeki soğuk hava depolarına konuldu. Önemli bölümü, yakın ilçe Kırkağaç'taki "kavun saklama amaçlı" soğun hava deposuna kaldırıldı.

Depo yanına soğuk hava donanımı bulunan TIR'lar da konuşlandırıldı. Kavun deposunda savcılar görev yaparak ölenlerin kimliklerini tespit etmeye çalıştı. Başta Bergama olmak üzere bölgedeki hastanelerin morglarının dolduğu bildirildi. Bölgeye gelen CHP milletvekillerinden bazıları, attıkları tweetlerle bunun ölü sayısını düşük göstermek için yapıldığını iddia etti.
.............

DİSK ve TÜRK-İş genel başkanları ile Feyzioğlu da bölgeye geldi. CHP Manisa ve İzmir milletvekilleri de oluşturdukları heyetle inceleme yaptı.

İşte Taner Yıldız'ın açıklaması VİDEO

YERİN ALTI DA ÜSTÜ DE CEHENNEM-FOTO GALERİ

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler