İşçiler kaç günde kurtarılacak?

2010 yılında Şili'deki maden kazası için Ömer Dinçer tepki çeken bir çıkış yapmış, “Şili’deki kaza bizde olsaydı biz üç günde kurtarırdık” demişti. Dinçer'in Şili için söylediği bu sözler Soma olayı sonrasında sosyal medyada yine tartışma konusu oldu.

Yayınlanma: 14.05.2014 - 16:42
Abone Ol google-news

5 Ağustos 2010 günü Şili'de bir bakır madeni ocağında meydana gelen kazada, 33 işçi mahsur kalmış ve kazanın hemen akabinde başlatılan çalışmalar sonucunda, işçilerin bir güvenlik odasında sağ olarak yaşadıkları anlaşılmıştı. Derhal başlatılan kurtarma çalışmaları kamuoyunca her gün takip edilmiş ve birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de derin yankı bulmuştu.

Göçük altında kalan işçileri kurtarmak için önce bacadan girilmeye çalışıldı ama baca çöktü. Durum karışıktı. Bunun üzerine Maden Bakanı Şili Devlet Maden İşletmesi CODELCO’ya, “Bana en iyi adamlarınızı verin, işçileri kurtarmam lazım.” dedi. Ardından Devlet Başkanı Pinera ve Maden Bakanı Golborne dünyadan yardım istemeye karar verdiler. Avustralya, Almanya, Kanada, Güney Afrika ve de NASA’dan yardım istendi. NASA ve bu ülkelerin her biri bize kurtarmanın nasıl olabileceği konusunda teknik planlar yolladılar. Bu planların tamamı değerlendirildi.

69 günlük yoğun çalışmanın ardından zamanın en iyi teknolojik imkanları kullanılarak metal bir kapsül yapıldı ve işçiler 700 metrelik göçüğün altından birer birer kurtarıldı. Bu olay dünya gündemine oturmuş, Şili'deki bu olay Türkiye'de de günün konusu olmuştu.

Türkiye'de dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer tepki çeken bir çıkışa imza atmış, Şili’deki kaza bizde olsaydı biz üç günde kurtarırdık” demişti. 

Dinçer'in Şili için söylediği bu sözler Soma olayı sonrasında sosyal medyada yine tartışma konusu oldu. "Acaba şimdi yalnızca bir yangının gerçekleştiği Soma madenlerinde yüzlerce işçi kaç günde kurtarılacak?"

Şili'de gerçekleşen üzücü olaylar sırasında ne Şili Devlet bakanı ne de maden bakanı "Bunlar olağan şeylerdir, dünyanın her yerinde oluyor." gibi açıklamalarda bulunmamış. Tüm dünyayı yardıma çağırmıştı. 

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise Soma'daki maden kazası için bunları söyledi:

Erdoğan'dan Soma açıklaması: Bunlar olağan şeyler

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon