MHP’de ‘eyalet’ hassasiyeti

MHP'de ‘Evet’ oylarının beklenen oranda çıkmamasını ‘eyalet sistemi’ tartışmasına bağlandı.

Yayınlanma: 17.04.2017 - 00:21
Abone Ol google-news

AKP ile birlikte “evet” kampanyası yürüten MHP’ye göre çıkan yüzde 51.3’lük sonuç “sürpriz” değil. MHP’li kurmaylara göre “evet” ile “hayır”ın birbirine yakın çıkmasının en önemli nedenlerinden biri, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe’nin referanduma az bir süre kala “eyalet” sistemini yeniden tartışmaya açmış olması. MHP’de Karatepe’nin açıklamalarının her 

iki tabanda da en az yüzde 2’lik oy kaybettirdiği yorumları yapılırken, “hayır” veren yurttaşlara yönelik tehdit içeren söylemlerin de sonuçta etkili olduğuna dikkat çekiliyor. MHP’ye göre “özellikle iktidar partisi kanadında yurttaşlar arasında ayrıma sevk etmeyecek, bütünleştirici bir dil kullanılmış olsaydı, sonuç sandığa daha farklı yansıyabilirdi.”

Muhalifler güç kazandı

Referandum sonuçları, MHP seçmeninin bü
yük oranda “hayır” dediği şeklinde yorumlanırken, bunda partiden ihraç edilen “parti içi muhalefetin” zor koşullarda yürüttüğü “hayır” kampanyasının etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Kulislerde, muhaliflerin, partiye dönüş yolu kapalı olması halinde yeni parti oluşumu arayışına gireceği belirtilirken, bu konuda en iddialı ismin Meral Akşener olduğuna işaret ediliyor. Akşener’in, merkez sağda yeni bir parti oluşumuna gideceğine güçlü olasılık olarak bakılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon