YSK kararını savundular ama... AKP mühürsüz oy için seçimleri iptal ettirmişti

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Bitlis Güroymak'ta belediye başkanlığı seçimlerinde AKP'nin mühürsüz pusulalardan kaynaklı seçimleri iptal ettirdiği ortaya çıktı.

Yayınlanma: 18.04.2017 - 10:53
Abone Ol google-news

Referandumda mühürsüz oy pusulası ile zarflarında geçerli olmasını öngören Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı tartışma ve şaibelere yol açarken, akıllara 2014 yılında AKP'nin başvurusuyla iptal edilen Bitlis'in Güroymak İlçesi'ndeki seçimi getirdi.

Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre 30 Mart 2014'teki yerel seçimlerde Güroymak'ta BDP'li Mehmet Emin Özkan 4 bin 522, AKP adayı Hüseyin Mutlu ise 4 bin 490 oy aldı. AKP mühürsüz oy pusulasının sandığa atıldığını belirterek seçim sonucuna itiraz etti ve oyların yeniden sayılmasını istedi. Oylar 4 kez sayılmasına rağmen seçim sonucu değişmedi. Ancak bir sandıkta mühürsüz zarfta oy kullanıldığı belirlendi ve İl Seçim Kurulu AKP'nin itirazını kabul ederek seçimleri iptal etti. Bitlis Güroymak yerel seçimi, bu karar üzerine 1 Haziran 2014'te yeniden yapıldı. Tekrarlanan seçimi yine BDP adayı Mehmet Emin Özkan kazandı. O dönemde Yüksek Seçim Kurulu'nun başında 2013'te bu göreve getirilen Sadi Güven bulunuyordu.

AKP BAŞVURDU, YSK YİNE KABUL ETTİ

Ve 16 Nisa 2017 Anayasa referandumu...
Oy verme işlemi başlamadan önce sandık başkanları tarafından mühürlenmesi gereken zarfların ve pusulaların mühürsüz şekilde kullanıldığının ortaya çıkması şaibe iddialarını gündeme getirdi. YSK, sandıklar kapandıktan sonra "mühürsüz pusulalar ve zarflar geçerlidir" dedi. YSKBaşkanı Sadi Güven, kararın AKP temsilcisinin müracatı üzerine alındığını açıkladı. Tek bir mühürsüz zarf için 3 yıl önce Güroymak'ta seçimi iptal eden YSK, 2 milyon 500 bin mühürsüz oy iddiasına rağmen, bu tartışmalı kararın altına imza attı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler