Cezayir Başkonsolosuna Türk işçiden dava

Şişli’deki Cezayir Başkonsolosluğu’nda 13 yıldır temizlik elemanı olarak çalışan Hülya Altaş, kendisine mobbing uyguladığı ve haksız işten attığı gerekçesiyle Başkonsolos Bahia Lebcır hakkında dava açtı.

Yayınlanma: 26.05.2017 - 10:08
Abone Ol google-news

Cezayir’in İstanbul Başkonsolosluğu’nda temizlik elemanı olarak çalışan Hülya Altaş, Başkonsolos Bahia Lebcır’dan kendisine mobbing uygulayarak işten attığı iddiasıyla davacı oldu. Altaş, Lebcır’la aralarındaki sorunun konsolosa ait evde temizlik yapmaya zorlanmaktan kaynaklandığını belirtirken, konsolosluk avukatı ise, Altaş’ın işe gelmediği için çıkarıldığını savundu.

Şişli’deki Cezayir Başkonsolosluğu’nda 13 yıldır temizlik görevlisi olarak çalışan Hülya Altaş (45) 2014 yılında başkonsolos olarak atanan Bahia Lebcır’la yaşadığı anlaşmazlık sonucu işinden oldu. Altaş, iş akdinin haksız feshi ve alacak iddiasıyla yargıya başvurdu.

‘Şahitlik etmiyorlar’

İstanbul 4. İş Mahkemesi’nde görülen dava dosyasına göre Altaş, “Başkonsolosun kendisine sürekli vazifesi olmayan işleri yüklediği, kendi yaşadığı evi temizletmeye çalıştığı ve 2015 yılındaki Kurban Bayramı’nda kendi evindeki misafirlerine hizmet etmeye zorladığı” iddialarında bulundu.

Uğradığı mobbing nedeniyle sağlık durumunun bozulduğunu rapor aldığını savunan Altaş, rapor sonrası ise konsolosluğa girişine izin verilmediğini ve iş akdinin sonlandırıldığını öğrendiğini belirtti.

“Mobbingi ispat etmek zor olduğu için davamızı haksız işten çıkarılmamıza dayanarak açtık” diyen Altaş’ın avukatı Erdost Balcı da, “Tanıklar dinlendi ve dosya bilirkişi tarafından inceleniyor. İşçi maaşında bir net bir de brüt maaş vardır. Burada Viyana Sözleşmesi’ne aykırı olarak brüt ve net maaş aynı olarak görülüyor. Mobbing konusunda tanık bulmamız çok zor. Ayrıca konsolosluk çalışanlarının hepsi de euro üzerinden yüksek maaş alıyor. İşten çıkarılacaklarından korktukları için şahitlik etmiyorlar” diye konuştu.

‘Sözleşmede var’

Cezayir İstanbul Başkonsolosluğu avukatı Ahmet Sert ise, Hülya Altaş’ın sözleşmesinde konsolosluk binası dışında yine konsolosluğun kullanımında olan ve konsolos hanımın yaşadığı evin temizliğinin yer aldığını belirterek, sözleşme dışı bir iş talebinde bulunulmadığını belirtti. Avukat Ahmet Sert, “Hülya hanımın bir takım sağlık problemleri vardı ve işlerini aksatmıştır. Tanık ifadelerinde de sık sık bayıldığı ifade ediliyor. Ayrıca başkonsolos tercüman vasıtasıyla Hülya Hanım’a tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alınması gerektiğini ve iş yükünün daha az olduğu konsolosluk rezidansında da görev yapabileceğini söylemiştir. Ama bu teklif Hülya Altaş tarafından kabul edilmemiştir ve bir daha işe gelmemiştir. Başkonsolosluk da 25 Aralık 2015’te davacıya tam teşekküllü bir hastaneden doktor raporu getirmediği için ihtarname gönderilmiştir. Ardından üç tane daha ihtarname gönderilmiş ama davacı işe gelmemiştir. İşten çıkarılmasında hukuka aykırı herhangi bir durum yoktur” şeklinde açıklama yaptı.


‘Güvenlik beni almadı’

Daha önceki konsoloslarla hiçbir sıkıntı yaşamadığını ama yeni atanan konsolosun kendisine mobbing uyguladığını söyleyen Altaş, “Yeni konsolos atandığından beri bana kötü davrandı ve kişisel işlerini yapmamı istedi. Bana kendi evindeki temizlik işlerini yapmaya zorladı. Kabul etmeyince kovmakla tehdit etti. Konsolosluktan kurban eti verildi. Konsolos hanım elimde etleri görünce beni hırsızlıkla suçladı. Çok ağrıma gitti. Kendimi kaybetmişim ve düşüp bayılmışım. Hastaneye götürüldüm. Doktor bana rapor verdi. Ben de raporum bitince işe gittim. Ancak güvenlik görevlisi ‘konsolosun talimatı var seni içeri alamam’ dedi. Daha sonra öğrendik ki işime sağlık sorunları neden gösterilerek son verilmiş” dedi. (Milliyet)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler