Yaşı nedeniyle çocuk sahibi olamayanlara ‘Altın Yumurta’ yöntemi

Tüp bebek tedavisi için riskli grupta olan 40 yaş üstü kadınlarda en sağlıklı ve kaliteli yumurta seçiliyor. Yöntem sayesinde hamile kalma şansı artıyor.

Yayınlanma: 30.05.2017 - 20:18
Abone Ol google-news

Bebek sahibi olmak isteyen, ancak ilerleyen yaşı nedeniyle bunu gerçekleştiremeyen anne adaylarının bu özlemi ‘Altın Yumurta’ yöntemi ile tarih oluyor. Üreme Sağlığı ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hakan Özörnek, dünyada kısa bir süre öncesinde uygulanmaya başlanan söz konusu yöntemle, anne adaylarının hamile kalma olasılığının diğer yöntemlere göre çok daha fazla olduğu belirtiyor. Tıp otoriteleri kadınlar için en verimli doğurganlık yaşının 25- 35 yaş aralığı olduğunu söylerken, bu yaş aralığının üstünde yer alan kadınlar ise tüp bebek tedavilerinde riskli hasta grubunda yer alıyor.

Yaş faktörü

Özörnek, “Kadınların ne kadar yumurta rezervine sahip oldukları doğdukları andan itibaren belli oluyor ve artık bu durum hiçbir şekilde değiştirilemiyor. Yani, kadının yaşı kaç ise, yumurtası da kadının bulunduğu yaşa denk geliyor. Eğer kadının yaşı ilerlemişse, yumurtası da kendisi ile birlikte yaşlanıyor ve böylece çocuk sahibi olma ihtimali azalıyor. 20-30’lu yaşlardaki anne adaylarından 8-10 yumurta toplanabilirken, 40’lı yaşlardaki anne adaylarında bu sayı 1-2’ye düşüyor. Bu da bebek sahibi olma konusunda önemli bir risk oluşturuyor” diyor. Özörnek, Altın Yumurta yöntemi ile günümüzde bebek sahibi olmak isteyip de yaşı nedeniyle bu özlemini gerçekleştirememiş anne adayları için önemli bir kurtarıcı olduğunu söylüyor.

Genetik test

Op. Dr. Hakan Özörnek, Altın Yumurta olarak bilinen ve tıptaki adı “Çifte Uyarım” olan yöntemin nasıl uygulandığını şöyle anlatıyor: “Adetin başında olan bir anne adayından 10 günlük bir tedavi ile yumurta topluyoruz. Daha sonra topladığımız yumurtaları donduruyoruz. Yumurta toplama işlemini takiben 3-4 gün sonra bir kez daha aynı şekilde ilaç tedavisi uygulayarak ikinci kez yumurta topluyoruz. Bu şekilde elde ettiğimiz 4-5 yumurta genetik teste tabi tutuluyor. Çünkü 40 yaş üstündeki kadınlarda transfer edilen her iki yumurtadan biri genetik olarak kusurlu olabiliyor. Bu ihtimalin çok yüksek olduğu göz önünde bulundurulacak olursa, kadının gebe kalma şansı da böylece azalıyor ya da gebelik düşük ile sonuçlanabiliyor. Bu uygulama sayesinde anne adayının adet döngüsünde iki kez yumurta toplanmış oluyor. Böylece daha fazla yumurta toplanarak hem sağlıklı ve kaliteli yumurta elde edilmiş oluyor, hem de anne adayının gebelik şansı artıyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler