Savcılık delil bulamadı... ‘İşkence var’ demek örgütsel tavırmış

Gülmen ve Özakça’ya gözaltında kötü muamele iddiasına takipsizlik kararı...

Yayınlanma: 09.06.2017 - 21:28
Abone Ol google-news

İşlerine geri dönmek amacıyla İnsan Hakları Anıtı önünde açlık grevi yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın gözaltında şiddet gördükleri iddiasıyla yaptığı suç duyurusuna takipsizlik kararı verildi. Kararda mevzuat gereği yapılması gereken işlemler sırasında direnç gösteren Özakça ve Gülmen’in gözaltına alındığı süre boyunca 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun verdiği yetkinin dışında kötü muameleye maruz kaldığına dair kendi iddialarından başka delil bulunmadığı savunuldu. Karara giren Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün savunmasında, iki ismin “örgütsel tavır takınarak direnç gösterdiği” öne sürüldü. Buna göre Emniyet, kendisini şöyle savundu:

“Şüpheli Nuriye Gülmen’in mevzuat gereği yapılması gereken işlemler sırasında direnç gösterdiği, şahsın direncini kıracak ölçüde bedeni kuvvet kullanmak suretiyle belirtilen işlemlerin gerçekleştirildiğini, başta DHKP/C olmak üzere sol terör örgütlerine yönelik olarak yapılan operasyonlarda yakalanan şüphelilerin örgütsel tavır takınarak kolluk kuvvetlerine karşı direnç gösterdikleri, nezarethanelerde açlık grevi yaptıklarını, kendilerine karşı işkence uygulandığı iddiasında bulunduklarını, bu tür mesnetsiz iddialarla Emniyet güçlerince gerçekleştirilen başarılı operasyonları sekteye uğratmaya, personelin azmini olumsuz etkilemeye ve görevli kolluk kuvvetlerinin açık kimlik bilgilerini deşifre ederek örgütün hedefi haline getirmeye çalıştıklarını belirterek yaptıkları işlemlerin hukuka ve mevzuata uygun olduğu.”

‘Annenin feryadını duyuracağız’

Açlık grevi yaparken tutuklanan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek olmak için Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Heykeli önünde buluşan OHAL mağdurlarına polis yine müdahale etti. KHK ile işinden olan Nazife Onay, Nazan Bozkurt ve Erdoğan Canpolat “İşimizi geri istiyoruz” dövizleri açarak “Nuriye Semih onurumuzdur” sloganları attı. Basın açıklmasına geçilemeden polis ekipleri müdahaleye başladı. Nazife Onay, Konur Sokak’a kadar polisler tarafından sürüklendi. Konur Sokak’ta açıklama yapan Canpolat, Gülmen ile Özakça’nın tutuklanmasını ‘cinayet girişimi’ diye niteledi. Onay ise “Bizler şehrin her yerinde olmaya devam edeceğiz. Semih ve Nuriye’nin haklı talebi talebimizdir. Onlar süresiz açlık grevindeler. Bir eş ve bir annenin feryadını duymayan AKP iktidarına bu feryadı duyuracak olan bizleriz. Bu nedenle bu alandan çekilmeyeceğiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler