CHP'li vekiller 'MİT TIR'ları' davasında​

CHP'li bir grup milletvekili Enis Berberoğlu ve Erdem Gül'ün duruşması için adliyeye geldi.

Yayınlanma: 14.06.2017 - 11:12
Abone Ol google-news

<video:760634>

Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan "MİT TIR'ları Suriye'ye silah taşıdı" haberinden dolayı açılan davanın 8. duruşması başladı.

Davada yargılanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, Çağlayan Adliyesi'ne geldi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmayı izlemek için CHP milletvekilleri de adliye önünde buluştu.

Dava için, CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, CHP İstanbul milletvekilleri Barış Yarkadaş, Onursal Adıgüzel, Ali Özcan, Zeynel Emre, Gürsel Tekin, İlhan Kesici, Eren Erdem, Sezgin Tanrıkulu, Oğuz Kaan Salıcı, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan duruşma için adliyeye geldi. CHP PM Üyesi Kadir Gökmen Öğüt de duruşma için adliyedeydi.

CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Muhterem Aktaş ile Beykoz İlçe Başkanı Mahir Taştan da Berberoğlu'na destek için adliyedeydi.

Davanın geçmişi

Davaya konu olan ve Suriye’ye silah sevkiyatı iddialarını dile getiren görüntülü haber 29 Mayıs 2015 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde yayımlandı. Açılan soruşturma kapsamında Dündar ve Gül 26 Kasım 2015 tarihinde tutuklandı ve 92 gün tutuklu kaldı. İki gazeteci Anayasa Mahkemesi’nin tutuklanmalarının hak ihlali olduğu yönündeki karardan sonra 26 Şubat 2016 tarihinde serbest bırakıldı.

6 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Dündar’a "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama" suçundan 5 yıl 10 ay, Gül'e ise aynı suçtan 5 yıl hapis cezası verdi. Dündar ve Gül'ün, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan beraatine karar veren mahkeme, "silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan dosyanın ayrılmasına hükmetti. Verilen hapis cezasına rağmen karar kesinleşmediği için Dündar ve Gül hakkında tutuklama kararı alınmadı.

CHP İstanbul milletvekili Berberoğlu hakkında ise görüntüleri Dündar'a verdiği gerekçesiyle, “Devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgelerini askerî ve siyasal casusluk amacıyla temin etme" ve "FETÖ/PDY” ye bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamalarıyla hapis cezası talep edilmişti. Berberoğlu’nun davası Gül ve Erdem’in davasıyla 21 Eylül 2016’da birleştirildi.

11 Ocak 2017 tarihinde esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Berberoğlu'nun "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askerî casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmasını isterken Berberoğlu ile Dündar ve Gül'ün "örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezasına mahkûm edilmesini talep etti.

6 Mayıs’ta görülen duruşmada verilen ara esnasında silahlı bir kişinin saldırısına uğrayan ancak yaralanmayan Dündar daha sonra Türkiye’den ayrıldı. Dündar hâlen Almanya’dan yayın yapan ozguruz.org adlı sitenin genel yayın yönetmenliğini yürütüyor. Erdem Gül ise Cumhuriyet’in Ankara Temsilcisi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler