Güray Öz kimdir?

Şair ve yazar. 7 Eylül 1949, Uşak doğumlu. Tam adı Güray Tekin Öz. 1971’den itibaren gazetecilik yaptı.

Yayınlanma: 01.07.2017 - 20:03
Abone Ol google-news
 

Güray Öz savunması, pide sipariş ettiği için 9 aydır tutuklu

1949 yılında Uşak ilinde doğan Güray Öz' ün  daha lise yıllarında öğretmenleri tarafından fark edilen şiir ve hikayeleri, küçük çaplı bir edebiyat dergisi çıkartması ile sonuçlanmıştır. 


Bu gençlik girişimleri doğru habere ulaşmaya ve doğal olarak siyasete ve gazeteciliğe  olan ilgiyi beraberinde getirmiştir. 

Gerek üniversite eğitimi sürecinde karşı karşıya kaldığı 12 Mart darbesi, gerekse ilerici güçleri darmadağın eden 12 Eylül 1980 darbelerinin yıkıcı etkilerinden fazlasıyla nasibini almıştır.

12 Eylül 1980 darbesinden sonra politik mülteci olarak yaşamak zorunda kaldığı Almanya’ da Cumhuriyet Gazetesi Avrupa temsilcisi olarak uzun yıllar görev yaparken bir yandan da gazetede haftalık köşe yazıları kaleme almıştır. 

2008 yılında Cumhuriyet İstanbul merkezde 6 sene Yazı İşleri Müdürü olarak görev yapmış, bu süre zarfında da haftalık köşe yazıları yazmayı sürdürmüştür.

Son 4 yıldır haftada 3 kez kaleme aldığı köşe yazıları yanında, Cumhuriyet Gazetesi Okur Temsilcisi (Ombudsman) görevini de üstlenen Öz’ ün, 1997 yılında yayınlanmış ‘Kurumuş Gül Ağacı’ adlı bir şiir kitabı ile, 2006 yılında yayınlanmış, Irak’ ın savaş güncesini anlattığı köşe yazılarından derlenen,  ‘Salı Sabaha Karşı’ adlı bir kitabı bulunmaktadır.

Destek verdiği bir çok ilerici, demokrat sivil toplum örgütü tarafından çeşitli ödüllere layık görülen Öz’ e, son olarak 2010 yılında Dil Derneği tarafından ‘Dil Bayramı Onur Ödülü’  verilmiştir.

Türkiye gazetecilik örgütleri üyesi olan Güray Öz aynı zamanda 
Uluslar arası Ombudsmanlar Organizasyonu üyesidir.

2016 yılı sonunda deneme dalında kaleme aldığı yazılarını derlediği bir kitap ve bir şiir kitabı yayınlama hazırlığında olan Öz, 31 Ekim 2016 tarihinde tutuklanarak Silivri Cezaevine  gönderilmiş olup, tüm çalışmaları kesintiye uğramıştır.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler