Tarihi yarımada rant çelişkisi

Tarihi yarımadada inşaat yoğunluğu mahkemeye takıldı. Cerrahpaşa ve Çapa’nın taşınmasına karşı çıkmayan AKP’li belediye ‘Bu madde inşaatı artırır’ diyerek karara itiraz etti.

Yayınlanma: 01.07.2017 - 20:54
Abone Ol google-news

Eski İstanbul’un kalbi tarihi yarımadadaki inşaat yoğunluğuna yargı ‘dur’ dedi. İstanbul 2. İdare Mahkemesi ticaret alanlarının altında sağlık tesislerinin yapılmasının öngören imar planlarındaki maddeyi iptal etti. AKP’li Fatih Belediyesi karara itiraz ederek “Bu maddenin yapı yoğunluğunu artırdığı ve sosyal donatı alanlarında belirsizliğe yol açtığı iddiası gerçek değildir” dedi. CHP’li Meclis üyesi Fazıl Uğur Soylu, hukuk mücadelesini sürdüreceklerini belirterek “Çapa ve Cerrahpaşa’nın taşınmasına karşı çıkmayan belediye, tarihi yarımadada özel ve vakıf hastanelerinin önünü açmaya ve yaygınlaştırmaya çalışıyor” dedi.

‘Elveda’ kararı

CHP’li 8 meclis üyesi, tarihi yarımadayı dönüştürecek imar planlarının iptali istemiyle AKP’li Fatih Belediyesi, İBB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na karşı dava açmıştı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, geçen yıl, 61 konu başlığından 37’sine yürütmeyi durdurma, 7’sine ise kısmen yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Fatih Belediyesi karara itiraz etmişti.

Mahkeme, önce yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı, sonra da tarihi yarımadaya “elveda” dedirtecek bir karara imza atarak davayı bitirdi. CHP’li Fazıl Uğur Soylu da Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurarak karara itiraz etti. Mahkeme, ticaret alanlarının altında sağlık tesislerinin yapılmasını öngören imar planlarındaki maddeyi şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu belirterek iptal etti ve itirazı kabul etti.

Fatih Belediyesi karara 16 Haziran’da itiraz etti. “Ticaret alanlarında yapı yoğunluğu artmaz azalır. Mahkeme eksik inceleme ile karar vermiştir” denilen itiraz dilekçesinde “İstinaf mahkemesi kararının hayrat olarak vakfedilen vakıf taşınmazlarının kullanımına engel teşkil edeceği, yüzlerce yıllık devlet geleneği vakıf işlevinin ortadan kaldırılmasına ve itibarsızlaştırılmasına sebep olacağı açıktır” ifadelerine de yer verildi. İlçe belediye dilekçesinin sonuç ve istek bölümünde ise kararın aleyhe olan kısımlarının bozulması, leyhe olan kısımlarının onanmasını istedi.

Gizli gündem

Fatih Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyesi Fazıl Uğur Soylu Danıştay’a başvuruda bulunduklarını belirterek “Fatih Belediyesi’nin tarihi yarımadada gizli gündemi günışığına çıktı. İlçemizin büyük ve köklü hastaneleri olan Çapa ve Cerrahpaşa’nın ilçeden kısmen de olsa taşınmasının ardındaki gerçek yandaş vakıflara peşkeş çekilen vakıf taşınmazlarına yeni faaliyet alanları açmak. Fatih Belediyesi, Fatih halkının sağlık tesislerine ciddi ihtiyacı olduğunu bu ihtiyacın vakıflara verilen vakıf taşınmazlarının bünyesinde yapılacak sağlık tesisleri ile karşılanacağını, Çapa ve Cerrahpaşa hastanelerinin hasta potansiyelini vakıfların kuracakları sağlık tesisleri ile karşılanacağını ifade etmektedir. Bu sağlık tesisleri aynı zamanda 2. derecedeki ticaret alanlarında da kurulacağını bunu mahkemenin iptal etmesi ile vatandaşların sağlık tesislerine ulaşmakta zorlanacakları için mağduriyet yaratacağından bahsederek ilçe dışına taşınacak büyük hastanelerin yerlerini bu tür sağlık kuruluşları ile doldurulacağını itiraf etmekte” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler