A'dan Z'ye vahşet

Gezi Direnişi’nin birinci yıldönümündeki gösterilerden korkan hükümet polis eliyle şiddete devam etti. Erdoğan’ın Taksim’e çıkmak isteyenlere ‘A’dan Z’ye gerekenin yapılacağı’ yönündeki ‘kesin talimatı’yla hareket eden polis, yurttaşları gaza boğdu, copladı. Aralarında çocukların da olduğu 100’den fazla kişi gözaltına alındı.

Yayınlanma: 31.05.2014 - 23:55
Abone Ol google-news

Gezi Direnişi’nin birinci yıldönümü nedeniyle Taksim Meydanı’nda toplanmak isteyen binlerce kişiye polis çok sert müdahale etti. İstiklal Caddesi’nde Balık Pazarı’nın girişinde bekleyenlere polis uyarı yapmadan biber gazı ve coplarla saldırınca gruptakiler birbirlerini ezdi. Polisin orantısız ve sert müdahalesi sırasında çok sayıda kişi yaralandı ve 100’den fazla kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında çocuklar bile vardı.

İŞTE MÜDAHALEDEN GÖRÜNTÜLER - FOTO GALERİ

Polisin sert saldırısı tencere tava eylemleri ile protesto edildi. Taksim Dayanışması’nın çağrısı ile alınan güvenlik önlemlerine ve ulaşım yasaklarına karşın İstiklal Caddesi’ne gelmeyi başaran yüzlerce kişi 17.00 sıralarında CHP Beyoğlu ilçe binasının önünde toplandı.

“Dağılın” anonslarının ardından polis, İstiklal Caddesi’ne girerek eylemcileri Galatasaray’a doğru “süpürdü” ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

 

Dayanışmaya izin yok

17.30 sıralarında Demirören Alışveriş Merkezi’nin önünde bekleyen eylemcilere polis müdahale etti. Saat 18.00 sıralarında TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde bir araya gelen Taksim Dayanışması bileşenleri yürüyüşe geçti. Aralarında CHP milletvekilleri Hüseyin Aygün ve Mahmut Tanal, HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan’ın da bulunduğu grubun önü Meşelik Sokak’ta polis tarafından kesildi. Birkaç dakika sonra polis gaz bombası ile tazyikli su ile müdahalesine başladı.

Galatarasay’a doğru kaçan eylemcilerin bir kısmı Balık Pazarı’nın girişinde beklemeye başladı. Polis uyarı yapmadan gruba biber gazları ve coplarla saldırınca izdiham oldu. Panikle kaçarken birbirlerini ezen aktivistler feci şekilde yaralandı. Cihangir’de de eylem yapmak isteyen gruplara gaz maskeli ve coplu sivil polisler meydan dayağı attı. Bu sırada Taksim Dayanışması üyelerinin Fransız Konsolosluğu’nun önünde basın açıklaması yapmasına izin verildi. Dayanışma üyelerinin önündeki polis barikatı kaldırıldı. Ancak Taksim Dayanışması, polis şiddetine tepki olarak açıklama yapmadı ve Meşelik Sokak’ta oturma eylemi yapmaya başladı. Dayanışma 21.30 sıralarında oturma eylemini sona erdirdi.

Ara sokaklara sığınan gruplara polis gece geç saatlere kadar biber gazı ve TOMA ile müdahale etmeye devam etti.

 

İstanbul gaz altında

Okmeydanı, Gazi Mahallesi, Beşiktaş’tan Taksim’e ulaşmak isteyenleri polis, tazyikli su ve gaz bombasına boğdu, çok sayıda eylemciyi gözaltına aldı. Müdahale sırasında gazdan etkilenenler ve yaralananlar oldu. Okmeydanı’nda göstericilerin molotofkokteyli attığı TOMA alev aldı. Halk Cephesi’nden bir grup, akşam 18.00 sıralarında Okmeydanı Mahmut Şevket Paşa Mahallesi Sağlık Ocağı önünde bir araya geldi. Grup, sloganlarla Piyalepaşa Bulvarı üzerinden Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. Grubun önü Akrep ve TOMA’larla kesilerek biber gazı ve tazyikli su sıkıldı. Göstericiler de polise havai fişek, molotofkokteyli ve taşlarla karşılık verdi. Grubu havadan polis helikopterleri takip etti. Grup, zaman zaman ara sokaklarda toplanarak Taksim’e çıkmayı denedi. Polis-gösterici kovalamacası geç saatlere kadar sürdü. Yurttaşlar da evlerinin balkonlarında tencere ve tavaları birbirine vurarak eylemci gençlere destek verdi.

Beşiktaş Çarşısı içindeki Kartal Heykeli önünde 17.00’den itibaren Beşiktaş Çarşı grubu öncülüğünde aralarında Halkevleri, Kolektif, Genç Türk, HDP üyelerinin de bulunduğu yüzlerce yurttaş bir araya geldi. Gruplar saat 19.00’dan sonra sloganlarla Taksim’e yürümek istedi. Bunun üzerine polis Beşiktaş çarşısının giriş ve çıkışlarını kapatarak yürüyüşe izin vermedi. Gruplar Beşiktaş’ın ara sokaklarından yürüyerek Teşvikiye’ye çıktı.

Gruplara yürüyüş boyunca yurttaşlar evlerinden tencere tava çalarak destek verdi. Teşvikiye Camii’ne gelen grupların önü burada Niğde ve Kahramanmaraş’tan getirilen çevik kuvvet polisi tarafından kesildi. Çarşı grubunun temsilcileriyle polis amirleri arasında anlaşma sağlanmasıyla gruplar tekrar Osmanbey’e doğru yürüyüşe devam etti. Gruplara bu noktada TOMA ve biber gazıyla müdahale edildi. Polisin müdahalesi sırasında Nişantaşı’ndaki bazı evlerden polise yumurta atıldı. Müdahale sonrası bazı Çarşıüyeleri gözaltına alındı. Mecidiyeköy’de toplanmak isteyen Öğrenci Kolektifleri üyesi bir gruba da müdahale eden polis, 3 üniversiteliyi gözaltına aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı SezginTanrıkulu, milletvekilleri , il başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, akşam saatlerinde CHP Beşiktaş İlçe Başkanlığı’na geçti. Burada toplanan gruba seslenen Salıcı “Sizlerden ricamız, ülkede bir karşıtlık, kutuplaşmaya neden olacak herhangi bir olayın içinde biz CHP’liler olarak olmayacağız” diye konuştu.

Beşiktaş’ta toplanan Çarşı grubunu ziyaret eden, AKP’den istifa eden Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, insanların baskıcı uygulamalara karşı çıktığını ifade etti. Bal, Çarşı Grubu’nu tebrik etti.

 

Köprüye yürüyüş

Kadıköy’de toplanan binlerce kişi Taksim’e çıkmak üzere köprüye doğru yürümeye başladı. Polis grupları gaz bombalarıyla dağıttı. Akşam saatlerinde Bahariye’de toplananlara da polis, gaz ve ses bombalarıyla müdahale etti.

Gazi Mahallesi’ndeki müdahale sırasında suyu biten TOMA’ya itfaiye aracından takviye yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler