Diyanet ile TÜBİTAK arasında işbirliği protokolü imzalandı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin’in katılımıyla işbirliği protokolü imzalandı. Protokolün amacı ramazanda yaşanan imsak tartışmalarını sona erdirmek.

Yayınlanma: 24.07.2017 - 21:42
Abone Ol google-news

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı konferans salonunda, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin’in katılımıyla imzalanan protokolde, Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi (AYGÖZ) Kurulması amaçlanıyor. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, imzalanan protokolle her ramazan ayında yaşanan imsak tartışmasının ortadan kalkacağını söyledi.

Çalışmadaki amacın, Diyanet İşleri Başkanlığının sahip olduğu verilerden, bilgilerden ve bugüne kadar ortaya koyduğu uygulamalardan zerre kadar bir tereddüde sahip olduğundan değil, bilakis İslam dünyasında oluşan tereddütleri ortadan kaldırmak için olduğuna vurgu yapan Başkan Görmez, protokol töreninde şunları söyledi:

"Bugün artık dünyanın her ülkesinde Müslümanlar var ve o Müslümanlar bu konularda ihtilaf etmeye devam ediyorlar. Diyanet İşleri Teşkilatı İslam dünyasında ve bütün Müslümanlarda bu ihtilafı kaldırmak için elinden gelen her türlü gayreti sarf etti. 1978’den bugüne kadar işleyen bir süreç oldu. Son beş yıl içerisinde onlarca toplantılar yapıldı. Çalıştaylar yapıldı. 2016 yılında Hicri Takvim Birliği Kongresi yapıldı. Bütün İslam dünyasının hem astronomi alimleri, hem fıkıh alimleri bir araya geldi, fakat buna rağmen bir sonraki bayramda ihtilaf devam etti. İşte bütün bu ihtilafları ortadan kaldırmak için sahip olduğumuz verileri, bilimsel verileri, yaptığımız bilimsel gözlemleri dünyadaki bütün kardeşlerimizle paylaşmak istiyoruz. Hedefimiz, bundan sonra herkes bu vakitleri, bu gözlemleri bizzat kendi cep telefonundan izleme imkanına sahip olsun.

Dünyanın neresinde olursa olsun hilalin, hangi coğrafyada, hangi dakikada, hangi saniyede görüleceğini canlı olarak herkes cep telefonundan izleme imkanına sahip olsun istiyoruz…

Diyanet İşleri Başkanlığının fıkıh alimleri ve astronomi uzmanları, TÜBİTAK’ın astronomi hocaları, üniversitelerimizin hocaları hep birlikte Rabbimizin kainata yerleştirdiği bu hesabın en ince noktalarını ortaya koyacaklar. Dünyanın neresinde olursa olsun hilalin, hangi coğrafyada, hangi dakikada, hangi saniyede görüleceğini canlı olarak herkes cep telefonundan izleme imkanına sahip olsun istiyoruz.  Bu şekilde dünyanın önünde böyle önemli bir konuyu tartışmaktan ve istihzaya sebep olmaktan kurtulmuş olalım."














Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler