Hükümet memura zam teklifini açıkladı, sendikalar 'bu teklife kapalıyız' dedi

Hükümetin memura vereceği zam oranını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Balanı Jülide Sarıeroğlu açıkladı. 2018 ve 2019 için yüzde 3+3 zam önerdi. Sendikalar ise 'makul ve makbul değil' dedikleri teklifi müzakere edilmeye bile değer olmadığını belirttiler.

Yayınlanma: 14.08.2017 - 15:17
Abone Ol google-news

<video:803070>



Hükümetin memura vereceği zam oranını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Balanı Jülide Sarıeroğlu açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, memur maaş zammına ilişkin, “Kamu işveren heyeti olarak 2018 yılı ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için yüzde 3, 2019 yılı ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için yüzde 3 olarak teklifimizi sunuyorum. 6 aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon oranının öngörülen artış oranını aşması halinde enflasyon farkının da ödeneceğini belirtmek istiyorum” dedi.

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, hükümetin memura 2018 ve 2019 yılları için zam teklifini açıklayarak, "2018 yılı ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay içinde yüzde 3; 2019 yılı ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay içinde yüzde 3 olarak teklifimizi sunuyorum" diye konuştu. Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın ise teklifi müzakere etmeye değer bulmadıklarını belirterek, "Eski Türkiye'nin teklifi olarak görüyoruz. Bu teklife kapalıyız" dedi.

'406 MADDEDE GÖRÜŞECEĞİZ'

Çalışma Bakanı Sarıeroğlu başkanlığındaki Kamu İşveren Heyeti, 2018-2019 yıllarını kapsayan 4'üncü dönem kamu kesimi toplu sözleşmesi görüşmeleri kapsamında, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'yle bir araya geldi. Görüşmenin ardından hükümetin zam teklifini açıklayan Sarıeroğlu, "1 Ağustos tarihinden itibaren yürüttüğümüz müzakerelerde, masada taraflar olarak değil; paydaşlar olarak yer aldık. Sendikalarımızın temsilcileri, konfederasyon başkanlarımızla yaptığımız müzakereler ve çalışmalar gerçekten büyük bir nezaket içerisinde geçti. Güçlü bir diyalog ortaya koyduğumuza inanıyorum. Bunun için ben, bütün başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Sürecin bundan sonra da aynı nezaket içinde devam edeceğine olan inancımı da paylaşmak istiyorum. Bugünkü teklifimizden sonra da görüşmelerimiz, müzakerelerimiz uzlaşı arayışı içerisinde devam edecek.  Toplu sözleşme tekliflerinde genel ve 11 hizmet kolunda çalışmalarına devam edeceğiz. 406 maddede görüşeceğiz. Anlaşma ile bu süreci tamamlama arzusunda olduğumuzu 1 Ağustos'ta yaptığım konuşmadaki gibi bugün de tekrardan belirtmek istiyorum" diye konuştu.

 YÜZDE 3+3 ZAM TEKLİFİ: ENFLASYON FARKI DA ÖDENECEK

Memura 2018 ve 2019 yılları için yüzde 3+3 zam önerisinde bulunduklarını duyuran Bakan Sarıeroğlu, "Kamu İşveren Heyeti olarak 2018 yılı ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay içinde yüzde 3; 2019 yılı ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay içinde yüzde 3 olarak teklifimizi sunuyorum. 6 aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon oranının, öngörülen artış oranını aşması halinde enflasyon farkının da ödeneceğini belirtmek istiyorum" dedi.

 <video:803080>

MEMUR SEN BAŞKANI YALÇINÇ: BU TEKLİFE KAPALIYIZ

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun memura 2018 için yüzde 3+3 zam teklifine ilişkin, “Bu teklife kapalıyız. Bugünkü oturum bizim için bitmiştir. Yeni makul ve makbul teklifler bekliyoruz. Yeni teklifler geldiğinde cebimiz de, kapımız da açık olacaktır” dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Bakan Sarıeroğlu’nun 2018 için yüzde 3+3 zam teklifinde bulunmasının ardından teklifi kabul etmediklerini belirtti. Yalçın, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “2019 içinde 18 toplamda bir teklifimiz söz konusuydu. Sayın kamu işveren heyeti başkanı en düşük devlet memuru maaşını yüzde 97 oranında iyileştirdik dedi. Şu an en düşük devlet memuru maaşı bekar çocuğu olmayan, evli olmayan bir hizmetli ve 2 bin 405 TL. Yoksulluk sınırı ülkemizde 4 bin 800 TL. Yani yüzde 50’si demek. Yoksulluk sınırının aşılması için yüzde 50 bir iyileştirmeye ihtiyaç var. 4. dönem toplu sözleşmenin kamuoyu gündemine girmesinden bu yana çok temel olarak bir şeyi ifade ettik. Yeni ve büyük Türkiye söylemi masada yansısın ve bu sözleşme dönemi bir milat olsun istedik. Kamu işveren heyetinin teklifinin bütün bunları karşılamaktan çok uzak olduğunu görüyoruz. Anlaşılan o ki kamu işveren heyetinin elindeki hesap makinesi eski Türkiye’den kalma. Biz sunulan teklifi eski Türkiye’nin teklifi olarak görüyoruz. Onun için bu teklifi müzakere etmeye değer bulmuyoruz. Bu teklife kapalıyız. Bugünkü oturum bizim için bitmiştir. Yeni makul ve makbul teklifler bekliyoruz. Yeni teklifler geldiğinde cebimiz de, kapımız da açık olacaktır” dedi.

 Memur-Sen 2018 için yüzde 10+6 zam istiyordu

 Yaklaşık 3 milyon 200 bin kamu görevlisi ile 1 milyon 900 bin memur emeklisinin 2018 ve 2019 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 4. dönem toplu görüşmeleri için Memur-Sen, üç alternatifli teklif sunmuştu. Buna göre, ilk teklifte, 2018'in ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 6, 2019'un ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 8 zam öngörülüyor.

 İkinci teklifte, 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam talep ediliyor. 1 Ocak 2019'dan geçerli olmak üzere de taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam isteniyor.

 Üçüncü teklif ise 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere, ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam ve birinci altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda yüzde 6 zam ile 2019 için birinci altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 8 zam talebini içeriyor.

Kamu-Sen 3 alternatifli teklifle masaya oturmuştu

Türkiye Kamu-Sen en düşük ücretli memura 738 lira zam istedi. Memur Sen ise kümülatif olarak maaşlara en düşüğü yıllık yüzde 16.60, iki yıllık yüzde 38.52 oranında zam yapılmasını içeren üç alternatifli teklifle masaya oturmuştu.

Memur-Sen'den ahlaksız teklif: Yandaş memura daha fazla ikramiye verilsin

Kamu Sen ve Memur Sen'in zam talebi belli oldu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler