‘Racon varsa hukuk yoktur’

Eski İstanbul Barosu Başkanı avukat Turgut Kazan, CHP'nin Çanakklale'de düzenlediği Adalet Kurultayı'nda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Kimse benim adıma racon kesmesin, racon kesilecekse bizzat kendim keserim" sözlerine gönderme yaparak "Racon kesilen bir ülkede hukuk devleti yok demektir" dedi.

Yayınlanma: 27.08.2017 - 05:47
Abone Ol google-news

<video:811674>

CHP’nin düzenlediği Adalet Kurultayı'nın ilk gününde yapılan konuşmaların ardından paneller başladı. Avukat Turgut Kazan, “Mahkemede Adalet” başlıklı panelde yaptığı konuşmada, “Racon kesilecek bir ülke, kesinlikle hukuk devleti değildir” dedi. Katılımcılar kurultay alanında üzerinde “Herkes için adalet” yazan panoya imza attı. Kurultay alanındaki Hafıza Sokağı’nda 15 Temmuz darbe girişimi de özel bir bölüm olarak yer aldı.

TURGUT KAZAN: Adalet kavramı insanlığın en çok tartıştığı kavram. “Adalet yolda aranmaz” demek yanlış bir yaklaşımdır. Adalet artık bugün için bir taleptir. Bizlerin özlemini duyduğumuz adaleti sonuçlandırana kadar mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor. Cuhhurbaşkanı bir tartışma başlattı, “Benim adıma kimse racon kesemez” dedi. Racon kesilecek bir ülke, kesinlikle hukuk devleti değildir, orada yargı yok demektir. Bağımsız bir yargınız yoksa, korkusuz yaşama hakkınız da yoktur.

İBRAHİM KABOĞLU: Biz “Yargı bağımsız değil” diyoruz, hükümet “Bağımsız” diyor. Yüzbinlerce kişinin yargı yolunu kapattınız, bağımsızsa kapatmayın, yargılansın suç ise hesabını versin. OHAL İncemele Komisyonu’na gidebilirsin, kaç yıl sonra neye göre kara verecek? Sizin suçlu ilan ettiğiniz kişinin o komisyon önünde suçsuzluğunu kanıtlamaya çalışması haysiyet kırıcı değil mi? Bir tür toplu katliam mekanizması değil mi? OHAL İnceleme Komisyonu bir tür gaz odası değil mi? Bu komisyon; hukuku mu yoksa hükümetin, tek kişinin sözlerinin kural olduğu bir ülkede o kişinin niyetini mi okumaya çalışacak.

CELAL ÜLGEN: Bir temel görev düşüyor bize; biz de korkacak mıyız yoksa hukukun bağımsızlığı için direnecek miyiz? Yargıçların korkusu ve kuşkusu var. Onlar da FETÖ ile suçlanacaklarından korkuyor. Yargıçlara sesleniyorum; gelin bu ülkenin yargıçları, bağımsızlığınızı ilan edin, yargıç olduğunuzu unutmayın. Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon gazeteciliği yargılamaktı. Döneminde FETÖ’ye karşı çıkan Sözcü gazetesine ve çalışanlarına kumpas devam ediyor. Yapmayın Allah aşkına FETÖ’yü en çok tanıyan sizdiniz, aynı yağmurda ıslandınız. Siz FETÖ’yü kendi içinizde arayın. FETÖ’cüler ikinci kuşak yeni yapılanmayı sürdürüyor, AKP etekleri altında. Bunu görmeyecek kadar kör bir iktidar karşımızda duruyor.

RIZA TÜRMEN: İlk kez CHP ile sivil toplum kuruluşları ortak bir talepte birleşti. Bu Türkiye’de yeni bir siyaset yapma tazıdır, yeni bir siyaset alanı açıldı. İlk örneğini yürüyüşte gördük. İkincisi de kurultayda. AKP’nin tahakkümcü yapısı ancak güçlerin birleştirildiği bir halk hareketiyle yenilebilir. Bunun yalnızca bir itiraz olarak kalmaması lazım, bundan yeni bir Türkiye projesinin çıkması gerek. Bunun için fikir ve enerjimizi birleştirmeliyiz.

LEVENT GÜLTEKİN: Hukuksuzluk adaletsizlik bitmiyor. Neden? Çünkü Türkiye insan olmayı ıskalamış bir topluluğun ülkesi. İnsan olamadığımız adil olamadığımız için, canımız yandığında adaleti hatırladığımız için iktidar olduğumuzda unutuyoruz. Adil olmak çok zordur, insan olmakla eşdeğerdir.

SENCER İMER: Barışın şartı adalet, adaletin şartı da barıştır. Barışa da büyüme ve gelişme için ihtiyacımız var. Yapılan anayasa despotiktir. Yüzde 51 ile anayasa yaparsanız, demokratik despotizmdir. Geriye kalanları hiçe saymaktır. O zaman barış ve adalet olmaz.

NASUH MAHRUKİ: Türkiye uzun zamandır adaletle ilgili sorun yaşıyor. Atatürk adaletin kaynağının ulusal egemenlik olduğunu söyler. Adil olmak cesaret ister. Adalet de sağlık gibi kaybedilince değerini anladığımız bir şey. Toplumun yüzde 50’si farkındadır, diğer kısmı da farkındadır ama çıkarlarına ters düştüğü için görmezden gelmektedir. Adaleti bayrak gibi yüceltmeyen devlet mafya devleti olur, AKP Türkiye’yi bir mafya devletine çevirmiştir.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler