Saray danışmanlarının 'kur' kavgası

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Bülent Gedikli', mevkidaşı Cemil Ertem'e "kur seviyesi düşük" sözleri için "arkadaş biraz tecrübesiz" ifadesini kullandı.

Yayınlanma: 13.09.2017 - 15:30
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Bülent Gedikli, mevkidakşı Cemil Ertem'in tecrübesiz olduğunu söyledi. Habertürk TV'de konuşan Gedikli, Ertem'in "Kur seviyesine düşük demek yanlış" açıklaması için "Arkadaşımız biraz tecrübesiz" dedi.

Gedikli'nin açıklaması şöyle;

"Arkadaşımız biraz tecrübesiz. Etrafındaki insanların da biraz şeyine gelmiş"

"Kurların daha düşmesi riskli, Merkez Bankası müdahil olmalı. Arkadaşımız biraz tecrübesiz. Etrafındaki insanların da biraz şeyine gelmiş, öyle anlıyorum veya gazete haberlerinden okumuş olabilir, tam konuyu değerlendirdiğini de düşünmüyorum. Yaptığı açıklama da onu gösteriyor. Biz burada bir kur seviyesi söylemiyoruz. İkinci nokta şudur, siyasiler her zaman Merkez Bankası ile ilgili açıklama yapar, çünkü MB, kanun gereği hükümet hedefleriyle uyumlu çalışmak zorunda. Öyle bir şey söylemiş ki sanki Merkez Bankası ayrı bir cumhuriyet. Türkiye Cumhuriyeti yanında başka bir cumhuriyetten bahsediyormuşuz gibi bir yaklaşım var. Ben bunu zaten doğru bulmuyorum ve yıllardan beri kavgasını verdiğimiz konu."

Ertem'den yanıt: Hepimizin duruşu net

Daha sonra sosyal medya hesabından açıklama yapan Ertem, 'kimsenin fikri ayrılığı tartışması açmasının gereksiz olduğunu' söylerken şu ifadeleri kullandı:

 "Türkiye ekonomisinin hedefleri, bu hedeflere için geliştirilecek araç ve politikalarda savunduğumuz görüşler çok nettir. Konjonktüre bağlı olarak, teoriye dayanan bazı söylemlerden kimse fikir ayrılığı gibi gereksiz tartışma alanları açmasın. Türkiye yüksek faiz, gereksiz değerli TL oluşturan yanlış ekonomi-politikalarından çok çekmiştir. Bu konuda 'hepimizin' görüşü ve duruşu nettir."

Kur tartışması

 Daha önce Ertem, "Dalgalı kur rejimi uyguladığımız için kur seviyesine düşük ve bu seviye tehlikeli demek yanlış" demiş ve "KGF uygulaması devam edecek, bunun tartışılmasına gerek yok" açıklamasında bulunmuştu.

 Gedikli ise hafta başındaki açıklamasında, "Bizde kurların daha aşağı gitmesi riskli çünkü ihracatı zora sokar, şirketlerin karlılığı düşer, bu da istihdam sorununu doğurur" demişti. Gedikli, kurların daha da aşağı gitmemesi için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasaya müdahil olması gerektiğini söylemişti.

 Öte yandan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de kur seviyesinin şu anda kabul edilebilir seviyede olduğunu söylemişti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler