Köfte eşitlikti bir zamanlar

Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Keşan, Uzunköprü köftecilerinin de katıldığı panelde köftenin tarihi masaya yatırıldı.

Yayınlanma: 18.09.2017 - 06:04
Abone Ol google-news

Köfte eşitliktir... Tabii bunu etin kilosunun 60-70 lira ve yoksulluğun diz boyu olduğu bir dönemde söylemek imkânsız ama insanın avcı toplayıcı olduğu dönemde köfte karşımıza insanlığın en eski yemek reçetelerinden biri olarak çıkmış meğer. Avlanan hayvanın etinin en eşit şekilde kabileye dağıtılmasının yolu etin parçalanarak geniş bir yerde dövülmesi içine bol ot konulmasıymış. Köfte, köfter’den geliyor ve acemce dövmek demek. İnsanlığın ilk yerleşim yeri Mezopotamya olunca haliyle köftenin anavatanı da aynı bölge oluyor ve tabii Anadolu ve Balkanlar. Sadece Türkiye’de 300’den fazla yöresel isim taşıyan köfte ismi bulunuyor.

Rakıyla ahbap

Bosna’nın cevabi köftesi, Üsküp’ün, Tetova’nın küftesi... Ve köfte sosyal bir yiyecek.... Tüm bu bilgiler Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen Trakya Lezzet Şenlikleri kapsamındaki köfte panelinden. Çünkü köfte Trakya bölgesinin kültürel değerlerinden biri.

Belki en meşhuru büyük dedelerden torunlara süregelen bir meslek köftecilik...

Barbaros Bağ Evi’nde toplandık. Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Keşan, Uzunköprü’nün geleneksel köftecilerini dinledik, pişirdiklerini tattık. Her biri birbirinden farklı. Satır köfte hepsinden farklı... Kırklareli Üniversitesi’nden Trakya Mutfak Kültürü araştırmacısı Ali Çakır ve Türkiye’nin Köfteleri kitabının yazarı Osman Serim bize köftenin her halini kültürel kimlikleri de ekleyerek anlattılar. Köfte ve rakının ahbaplığını örneğin.

Köfte bozulmaz...

Küçük Mustafa’nın dükkânında içkiyi biraz fazla kaçırana önce sarı kart göstermesi, kırmızı kartı görenin bir hafta dükkâna girememesi... Çarşamba pazarına ürünlerini satmaya gelen köylünün 8 köfte yanında 200 gram (litre değil) sülük rakı söylediği, bu ritüeli yapmadan köyüne dönmediği dönemden içkisiz köftecilere evrilsek de köfteden uluslararası bir fast food markası yaratmanın yolları da arandı panelde. Ve özlü köfte sözleri çıktı karşımıza. Köfte sevmeyen Türk yoktur. Köftede belden aşağı et kullanmayın. Köfte bozulmaz, köfteci bozulur..

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat sadece köfteye değil Trakya’nın değerlerine sahip çıkmak için hayli farklı işlere soyunan bir isim. Uluslararası taş heykel sempozyumundan, yoksul çocuklara müzikle eğitime kadar...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler