MGK: Referandum gayri meşrudur ve kabul edilemez

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda toplandı. Toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Referandumun kabul edilemez olduğu vurgulanan MGK bildirisinde, ısrar durumunda anlaşmalardan doğan hakların mahfuz tutulduğu uyarısı yapıldı.

Yayınlanma: 22.09.2017 - 17:05
Abone Ol google-news

Türkiye, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de düzenleyeceği “bağımsızlık referandumu”nu “gayri meşru” ilan etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Başkanlığı’nda toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bildirisinde, IKBY yönetimini bir an önce referandum kararından vazgeçmesi istenirken, “kararda ısrar edilmesi durumunda anlaşmalardan doğan haklarını mahfuz tuttuğu” uyarısı yapıldı.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Eylül ayı toplantısını IKBY’nin referandum kararı nedeniyle 5 gün öne alarak bölgedeki gelişmeleri ayrıntılı olarak değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki MGK, yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantı sonrasında yayımlanan 2 maddelik bildiride, PKK, FETÖ ve IŞİD ile mücadeleye kısa bir cümleyle değinildi.

‘Kabul edilemez’

Bildirinin 2. maddesi tümüyle IKYB referandumuna ayrıldı. Referandumun “gayri meşru olduğu” ve kabul edilemeyeceği belirtilen bildiride, “Toplantıda, Türkiye’nin milli güvenliğini doğrudan tehdit eden bu adımın Irak’ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğü ile birlikte, bölgenin barış güvenlik ve istikrarı için de tehdit oluşturan vahim bir yanlış olduğu kuvvetler vurgulanmıştır” dendi.

MGK bildirisinde, IKBY’yi referandum kararından vazgeçmeye çağırılırken, sorunların Irak merkezi hükümeti ile görüşmeler yoluyla ve anayasal temelde çözüme kavuşturulması için her türlü katkının yapılmaya hazır olunduğu dile getirildi. MGK bildirisinde şu ifadelere yer verildi: “Kuzeyiyle birlikte tüm Irak’ın; Araplar, Kürtler, Türkmenler, Ezidiler, Keldaniler, Süryaniler ve diğer toplumsal gruplardan oluşan çoğulcu yapısının ancak ülkenin toprak bütünlüğü temelinde korunabileceği belirtilmiştir. Türkiye’nin yanı sıra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, uluslararası toplum ve Irak merkezi hükümetinin de kabul etmediği bu yanlışta ısrar edilmesi halinde, Kuzey Irak’la birlikte bölgemizin tamamına zarar vercek vahim sonuçların ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğu ifade edilmiştir. Tüm ikazlarımıza rağmen bu referandumun yapılması halinde Türkiye, ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını mahmuz tutar.”

Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından Bakanlar Kurulu, MGK kararlarını değerlendirmek üzere toplandı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında düzenlenen toplantı, 21.30’da başladı gece geç saatlere kadar sürdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler