İstanbul'un Kurtuluşu'nu kuru bir mesajla geçiştirdiler

Yakın tarihlere kadar coşkulu bir şekilde kutlanan İstanbul'un Kurtuluşu, bu yıl valilik sayfasında yayınlanan kuru bir mesajla geçiştirildi.

Yayınlanma: 06.10.2017 - 10:41
Abone Ol google-news

<video:515396>

Bugün İstanbul’un düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yılı. 4 yıl 10 ay 23 gün süren İstanbul'un işgali, 6 Ekim 1923'te Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu'nun İstanbul'a girmesi ile sona erdi.

Yakın tarihe kadar okullar tatil edilerek görkemli törenlerle kutlanan İstanbul'un Kurtuluşu bu yıl sadece İstanbul Valiliği'nin resmi sitesinde yayınlanan İstanbul Valisi Vasip Şahin'in bir mesajı ile geçiştirildi. Önceki yılların aksine, İstanbul'da okullar da bu yıl tatil edilmedi. 

Kurtuluş töreni düzenlenmezken, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden mesaj bile paylaşılmadı. 

VALİ ŞAHİN’İN 6 EKİM İSTANBUL'UN KURTULUŞU'NUN YIL DÖNÜMÜ MESAJI

Saygıdeğer İstanbullular,

Yeryüzünün incisi İstanbul; tarihi boyunca nice hükümdarın hayallerini süslemiş, defalarca kuşatılmış ve her seferinde direnmeyi başararak ulaşılamayan bir şehir hüviyeti kazanmıştır. Ancak 29 Mayıs 1453’te Fatih Sultan Mehmet ve kutlu askerleri fethedilemez zannedilen bu şehri fethederek yeniden inşa etmiş ve bir medeniyet merkezine dönüştürmüştür. Bugün 94. yılını idrak ettiğimiz 6 Ekim 1923 tarihinde ise Türk milleti; fetihten beri sahibi olduğu topraklara bir kez daha vatan mührünü vurmuş, bir kez daha bu nadide şehrin hâmîsi olduğunu bütün dünyaya göstermiştir.

 İstanbul’un Kurtuluşu; vatanın selameti ve devletin bekası söz konusu olduğunda inanmış ve tek yürek olmuş bu büyük millete kimsenin gücünün yetemeyeceğinin en açık delilidir. Bu hürriyet aşkı ve istiklal ruhu, ne mutlu ki her yeni nesilde tekrar doğmakta ve ecdadımızdan devraldığımız miras, aynı inanç ve şuurla istikbale taşınmaktadır.

 Bu vesileyle eşi benzeri bulunmayan İstanbul’umuzun düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümünü kutluyor; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve vatan müdafaasında eşsiz fedakârlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla yâd ediyorum.

6 EKİM İSTANBUL'UN KURTULUŞU

İtilaf Devletleri donanmaları 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'na dayanarak 13 Kasım 1918'de Haydarpaşa önlerine demirleyip İstanbul'a girdi. Fiilen gerçekleşmiş olan işgal, 16 Mart 1920 tarihinde resmi işgale dönüştü.

Türk Ordusu'nun İzmir'e girmesinden sonra Fahrettin Paşa komutasındaki 5. Süvari Kolordusu İtilaf Devletleri kontrolündeki tarafsız bölgeye doğru ilerlemeye başladı. Bunun üzerine Müttefik kuvvetlerde bulunan Fransız ve İtalyan birlikleri derhal geri çekildi. Çanakkale'de bulunan İngiliz birlikleri General Harrington'un emriyle savunma pozisyonu aldı.

İngiltere, Ankara Hükûmeti ile anlaşma yolları aramaya başladı. Ankara Hükûmeti İstanbul ve Çanakkale boğazlarının denetimini istedi. İngiltere başbakanı Lloyd George bu istekleri reddetti. Birliklere savaş pozisyonu alması emrini verdi. Fakat Harrington ateş açılmaması emrini verdi. Türk birlikleri, İngiliz direnişi ile karşılaşmadan tarafsız bölgeye girerek Çanakkale Boğazı'na doğru ilerlemeye başladı. Türklerle savaşılmasını istemeyen Winston Churchill'in başını çektiği bir grup bakan istifa etti.

Diğer taraftan İzmir'in Kurtuluşu'ndan sonra Damat Ferit Paşa 21 Eylül 1922'de ülkeden kaçtı. Mudanya Mütarekesi gereği Trakya topraklarının teslimi yapılırken Türkiye'yi temsil edecek kişi olarak Mustafa Kemal Paşa'nın isteği ile Refet Paşa; İstanbul komutanı olarak da Millî Müdafaa Umumi Katibi Selahattin Adil Paşa görevlendirildi. Refet Paşa, 19 Ekim tarihinde TBMM Muhafız Grubu'ndan 100 kişilik bir kuvvetle Gülnihal vapuru ile Mudanya'dan ayrılıp İstanbul'a geldi. Ardından "İstanbul Komutanı" sıfatıyla Selahattin Adil Paşa, 81. Alay ile İstanbul'a geldi. Refet Paşa ve Selahattin Adil Paşa'nın İstanbul'a gelmesine rağmen işgal sonlanmadı. Çünkü mütarekeye göre işgal kuvvetleri barış antlaşması imzalanmasından hemen sonra İstanbul'u boşaltacaktı.

24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra, 23 Ağustos 1923'ten itibaren İtilaf kuvvetleri İstanbul'dan ayrılmaya başladı. Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti.

6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü. Her yılın 6 Ekim'i böylece İstanbul'un kurtuluş günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı.

 Kılıçdaroğlu'ndan mesaj

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Twitter'dan bir mesaj yayımladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler