Özgür Gündem davasında iki tahliye

Kapatıl an Özgür Gündem gazetesi yönetici ve yazarları hakkındaki davanın 5’inci duruşmasında 441 gündür tutuklu olan Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya ve İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı dün tahliye edildi.

Yayınlanma: 31.10.2017 - 12:24
Abone Ol google-news

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Özgür Gündem davasının 5. duruşmasında iki gazeteciye tahliye kararı çıktı. 441 gündür tutuklu olan İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı tahliye edildi. İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı akşam saatlerinde Silivri Cezaevi'nden çıktı. Cezaevi önünde dostları ve sevenleri karşılanan Kızılkaya ve Sancılı'ya birer buket çiçek verildi.

OHAL kapsamında KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile ilgili 16 Ağustos 2016’da İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından açılan davanın 5’inci duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Gazetenin Yayın Danışma Kurulu Üyeleri Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Bilge Aykut, Ragıp Zarakolu ve Filiz Koçali, Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ve Yazar Eren Keskin’in yargılandığı davada tutuklu yargılanan Kızılkaya 440 gün, Sancılı ise 301 gün sonra 5’inci defa mahkemeye çıktı.

Sosyal medyadan her iki davaya da katılım çağrısı yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası, “Cumhuriyet ve Özgür Gündem davalarında yargılanan #GazetecilereÖzgürlük demek için #Yarın9daÇağlayanda buluşuyoruz. #GazetecilikSuçDeğildir” diye yazdı.

 İnan Kızılkaya’nın kardeşi Hasan Kızılkaya, basın özgürlüğüne sahip çıkmak isteyen herkesin yarın Çağlayan Adliyesi’nde olması gerektiğini belirtti.

Duruşma kimlik tespitiyle başladı

Özgür Gündem ana davasında 5. duruşma İstanbul 23. ACM'de başladı. Tutuklu yargılanan İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı salona getirildi. Duruşma, kimlik tesbitiyle başladı. Tutuksuz yargılanan Necmiye Alpay ve Eren Keskin de mahkeme salonunda.

 Av. Özcan Kılıç tutuklu sanıkların tahliyesini ve ErenKeskin hakkında uygulanan adlî kontrolün kaldırılmasını istedi.


 Çizer: Nalan Yırtmaç

Av. Özcan Kılıç: Israrla örgütsel bir bağ aranıyor. Müvekkillerin örgüt bağlantısı çıkacak diye beklemeyin, çıkmayacak. İnan Kızılkaya Basın Kanunu kapsamında görevini ifa ettiği için sanıktır. Bu kanun hükümlerine göre yargılanması gerekir. Kemal Sancılı Basın Kanunu kapsamında sorumluluğu olmamasına rağmen savcılık tarafından ısrarla haberlerden sorumlu tutuluyor. Burada yayın politikasıyla ilgili bir dava var. Ekonomik işleyişi konu alan bir dava olmadığı için Kemal Sancılı yargılanmamalı. Duruşmada Kemal Sancılı söz alalarak "Avukatımın beyanlarına katılıyorum. Tahliyemi talep ediyorum." dedi.

İnan Kızılkaya: 441 gündür yoksunum ve tecrit altındayım. Benim başıma gelen en kötü şey 441 gün tutuklu olmam değil, gazetemin kapatılması.

 Kızılkaya'nın savunmasından satır başları şöyle:

Ben gazeteciyim, yaptığım tüm haberlerin arkasındayım. Bu toplumun bilgi edinme hakkıdır, anayasal haktır. Gazetecilik suç değildir. Gazetecilikten yargılanan herkesin serbest bırakılması gerekiyor.

Kızılkaya 440 gün, Sancılı ise 301 gün sonra

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Özgür Gündem davasının 5. duruşmasında iki gazeteciye tahliye kararı çıktı. 441 gündür tutuklu olan İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı tahliye edildi

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler