Metal işçisi ayakta... Fabrikalarda eylem var

Birleşik Metal-İş üyeleri fabrikalarda yarım saatle bir saat arasında iş bırakırken, Türk Metal üyeleri de fazla mesaiye kalmama eylemi yaptı.

Yayınlanma: 05.12.2017 - 06:42
Abone Ol google-news

İşveren sendikası MESS’in “kırmızı çizgimiz” dediği yüzde 3.2 zam ve 3 yıllık sözleşme dayatmasına tepki büyüyor. Birleşik Metal-İş ve Türk Metal sendikaları MESS dayatmalarına karşı eylemler yaparak MESS’in kırmızı çizgisine karşı kendi kırmızı çizgilerini ortaya koydular. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın aldığı karar gereği yurt genelindeki fabrikalarda sabah vardiyası ile gece vardiyasından çıkan işçiler bir araya gelerek MESS’in dayatmalarını protesto etti. Yemekhane ve fabrika bahçesinde yapılan eylemlerde işçiler sık sık “MESS, MESS şaşırma sabrımızı taşırma” sloganını attı.

63 madde

Eylemlerde okunan ortak bildiride Birleşik Metal-İş ile MESS arasında yapılan görüşmelerde 63 maddede anlaşma sağlanamadığı ve uyuşmazlık tutulduğu belirtildi. Uyuşmazlık konusu maddelerin önemli bir kısmı parasal maddeler oluşturdu.

Fabrikalarda eylem var

Sabah saatlerinde eylem yapan işçiler, bir de açıklama okudu. Metal işçilerinin, ağır çalışma koşullarına karşın aldığı ücretin ikramiye dahil net 2145 lira civarında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Sendikamızın ücret zammı talebi iblağ, kıdem zammı ve maktu ücret zam şeklinde 3 aşamadan oluşuyor. Buna göre ilk 6 aylık dönem için ücret zammı teklifimizin karşılığı ortalama ücret bazında yüzde 30,47’dir. Bu tutar da ilk 6 aylık dönem için net 695 TL’ye denk gelmektedir. MESS’in zam teklifi ise ikramiye dahil 59 TL ile 101 TL arasında değişen miktara denk gelliyor. Bu ise sefalet demek.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler