Kemal Kurkut davasına başlandı... Sanık polisin tutuklanması talebi reddedildi

Diyarbakır'da 2017 Nevruz kutlamalarının yapıldığı alana girmek isterken polis tarafından sırtından vurularak öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'u vuran polisler Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk kez hakim karşısına çıktı. Savcı 3 ay görevden uzaklaştırılan sanığın tutuklanmasına talep etti.

Yayınlanma: 14.12.2017 - 10:57
Abone Ol google-news

Kemal Kurkut’u vuran polis memuru Y.Ş. hakkında açılan davanın bugün görülecek ilk duruşması öncesinde anne Secan Kurkut’un feryadı adliye koridorlarında yankılandı. "Ne istediler Kemal'imden" diyen anne Secan Kurkut, sanık polisin en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

Diyarbakır’da 21 Mart günü düzenlenen Nevruz kutlamasına katılmak üzere Malatya'dan kente gelen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’u alanın girişinde kurulan kontrol noktasında gazetecilerin gözleri önünde öldüren polis memuru Y.Ş. hakkında “olası kastla insan öldürme” suçundan müebbet hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması bugün Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Duruşmanın başlaması öncesinde adliyenin çevresinde çok sayıda TOMA, akrep ve kirpi tipi zırhlı araç konuşlandırılırken, yer yer ağır silahlı polislerin adliye çevresinde devriye gezmesi dikkat çekti.

Duruşmayı Kurkut'un Malatya'dan gelen ailesi, DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk, HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Dilek Öcalan, TJA Aktivisti Ayla Akat Ata, HDP Diyarbakır il eşbaşkanları ve yöneticiler, çok sayıda kişi ve gazeteci takip ediyor.



ANNE KURKUT: GENÇLER ÖLMESİN

Duruşmaya saatler kala zor anlar yaşayan Kurkut'un annesi Secan Kurkut, “adalet” talebiyle geldiği Diyarbakır Adliyesi önünde “Gençler ölmesin” diyerek gözyaşlarına hakim olamadı. "Ne istediler Kemal'imden" diyen anne Secan Kurkut, sanık polisin en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

3 AY AÇIĞA ALINAN POLİSİN GÖREVDE OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI 

Duruşmaya Kurkut ailesinin yanı sıra çok sayıda siyasetçi ve avukat katıldı. Sanık polis ise duruşmaya SEGBİS ile katıldı. İddianamenin okunmasının ardından sanık Y.Ş'nin ifadesi alındı. Y.Ş., infazdan sonra 3 ay açığa alındığını, ardından ise göreve başladığını söyledi. Y.Ş., Kurkut’a doğru iki el ateş ettiğini, ayağını hedef alarak vurduğunu iddia etti. Polis, Kurkut’u vurduktan sonra Newroz alanındaki görevinin başına döndüğünü anlattı. Bu ifade sırasında ise Kemal Kurkut’un annesi Secan Kurkut, fenalaştı. Anne Kurkut, salon dışına çıkarıldı. Y.Ş 2 el ateş etiğini, ayağını hedef alarak vurduğunu belirtti.

Kemal Kurkut'un avukatlarından Reyhan Yalçındağ, soruşturma aşamasında ve iddianamenin kabulünden bugüne kadar onay gününe dair video kayıtlarının kendilerine verilmediğini belirterek, "Israrla video kayıtları bizden kaçırılıyor. Bu ülkede insanlar düşüncelerini söylediği için tutuklandı hapse girdi, insan öldüren bir kişi ise sadece 3 ay açığa alınıyor akabinde görevine tekrar geri dönüyor. Sanık polisin tutuklanması gerektiği açıktır" dedi.

OLAYIN TEK TANIĞI İFADE VERDİ

Olayın tek tanığı, gazeteci Abdurrahman Gök'ün dinlendi. Gök, silah sesini duyar duymaz 26 kare fotoğraf çektiğini belirterek, "Akabinde elinde silah bulunan bir polis beni alandan çıkardı. Fotoğrafları korumak için hafıza kartını çıkardım. Bir iki dakika sonra bir polis gelip beni başka bir alana götürdüler. Görüntü çektiğimi ve bu görüntüleri onlara teslim etmemi söylediler. Bende görüntü çekmediğimi söyledim. Olay tarihinden sonra Terörle Mücadeleden bir ekip evimi bastı.

SANIK POLİSİN TUTUKLANMASI TALEP EDİLDİ

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamenin kabulünün ardından, hakkında ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açılan polis memuru Y.Ş. için yapılan tutuklama istemi ise mahkemece kabul edilmemişti. Duruşmada sanık ve tanığın beyanının alınmasının ardından duruşma savcı, sanık polisin tutuklanma talebinde bulundu. Mahkeme heyeti sanık polisin tutuklanmasını reddetti. Davayı 26 Nisan 2018 tarihine erteledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler