Acıları unutursak tekrarlanır

Maraş katliamının 39. yıl dönümünde anmalar OHAL gerekçesiyle yasaklanmasına tepkiler devam ediyor.

Yayınlanma: 19.12.2017 - 21:16
Abone Ol google-news

Kahramanmaraş Valiliği’nin Maraş katliamının yıldönümünden önce kentteki her türlü etkinliği yasaklamasına Alevi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri tepki gösterdi. Alevi örgütlerinin temsilcileri, gazetemize yaptıkları açıklamalarda 23 Aralık’ta anma yapmakta kararlı olduklarını belirterek, anma törenlerinin her yıl başka bir gerekçe gösterilerek engellenmek istenmesine tepki gösterdi.

Yasaktan vazgeçin

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan: Devletin fi tarihindeki çeşitli katliamları anmasında bir sıkıntı çıkmıyor, yakın tarihimizdeki Alevilere yönelik katliamları ‘yaraları deşmeyin’ diye bize izin vermiyorlar. Maraş katliamının unutulması isteniyor. Biz Alevi sivil toplum örgütleri olarak bu ayın 21’de orada olcağız, 23’ünde de anmamızı yapıp, basın açıklamamızı yapacağız, Alevi geleneklerine göre lokmamızı dağıtıp, anmamızı gerçekleştireceğiz. Geçen yıl da devlet anmayı yasaklamıştı ama tüm Alevi kurumları olarak orada olduk, bu yıl da orada olacağız. Alevi sivil toplum örgütü temsilcilerini Maraş’a bekliyoruz ve devlet bu yasakçı tavrından vazgeçsin.

Canlarımızı anacağız

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muhittin Yıldız: Devlet gerçekleriyle bir defa yüzleşmek istemiyor. Yıllardan beri topluma unutturma, susturma politikası uygulanıyor. Her yıl bir şeyleri bahane ederek anmayı yasaklıyorlar. 15 Temmuz’dan sonra da Türkiye’de bir olağanüstü hal var, bu olağanüstü halden ötürü anmaya izin vermiyorlar. Geçen yıllarda olağan üstü hal yoktu ama yine sudan sebeplerle anmaya izin verilmemiş, yasaklanmıştı. Devlet bu gerçeklerle yüzleşmediği sürece bizler bu toplumda barışı sağlayamayız. Bizler Maraş katliamını asla ve asla unutturmayacağız. Ne kadar yasaklarlarsa yasaklasınlar, ne kadar engel çıkarırsa çıkarsınlar bizler orada yitirdiğimiz canlarımızı anmaya devam edeceğiz.

Unutturmayacağız

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Tuncer Baş: Maraş katliam dosyası hâlâ açılamamış bir dosya. Maraş katliam dosyasının üzerinde biliyorsunuz hâlâ gizlilik kararları var. Her yıl anmanın geldiği tarihte Valilik çıkıp güvenlik nedeniyle yasaklıyor. Biz orada kaybettiğimiz canlarımızı anacağız, lokmalarımızı dağıtacağız, bunun neresi güvenlik sorunu? Bize, ‘siz bunu unutun’ diyorlar ama biz bu katliamı asla unutmayacağız, unutturmayacağız. Maraş’tan beri unuttuğumuz her şey tekrarlanıyor. Unutursak tekrarlanır, unutmayacağız, unutturmayacağız. Biliyoruz ki üstü örtülen her şey zaman içinde tekrarlanıyor. Maraş’ı unuttuk Madımak katliamı oldu. Yeni Maraş, Madımak katliamlarının olmaması için unutmayacağız, unutturmayacağız!


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler