Destan tutuklandı!

‘Gezi Direnişi’nde Ethem Sarısülük’ü öldüren polis Ahmet Şahbaz bir yıl sonra tutuklandı.

Yayınlanma: 07.07.2014 - 22:45
Abone Ol google-news

Kızılay’da düzenlenen Gezi Parkı protestosunda polis Ahmet Şahbaz tarafından vurularak öldürülen Ethem Sarısülük davasında adalet bir yıl sonra geldi. Davanın dün görülen 6. duruşmasında esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, sanık Ahmet Şahbaz’ın eyleminin meşru müdafaa olmadığını kaydetti. Sanığın eyleminin olası kastla adam öldürmek olduğunu belirten savcı, sanık Şahbaz’ın bu suçtan 26 yıl 8 aydan 33 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılmasını ve tutuklanmasını istedi. Mahkeme, sanığın tutuklanmasına karar vererek duruşmayı karar için 3 Eylül’e erteledi.

Mahkeme önündeki geniş güvenlik önlemleri dikkat çekerken, 100’ün üzerinde jandarma, sanık Ahmet Şahbaz’ın çevresinde etten duvar ördü.

Gezi anneleri salondaydı

Duruşmayı Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük, kardeşleri Mustafa, Cem ve İkrar Sarısülük’le Gezi Direnişi’nde polis tarafından öldürülen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan ve Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz ile Abdullah Cömert’in kardeşi Zafer Cömert de izledi. Keçiören’de polis kurşunuyla hayatını kaybeden Cem Aygün’ün babasıİsmet Aygün de salondaydı. CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba, Hüseyin Aygün, Kamer Genç, Muharrem Işık, Levent Gök, Aylin Nazlıaka da salonda yerlerini aldı.

Savcı terfi ettirildi

Avukat Murat Yılmaz, sanığın yargılama boyunca nasıl korunduğunu anlattı, meşru müdafaa suçundan iddianameyi hazırlayan savcı Veli Dalgalı’nın sürekli terfi ettirildiğini belirtti.

Avukat Bülent Teoman Özkan, geçen duruşmada mahkemenin müzakere odasında siviller olduğunu belirterek bunların sürekli kapıyı açtığını, sanıkla işaretleştiğini belirterek bunların kim olduğunu sordu. Mahkeme Başkanı Afak İlleez, bu duruma yanıt verirken “Biz içeri girince onlar çıkıyor. Sanığın kaçırılmasıyla ilgili planlar Emniyet’indir, bunun savunmayla ne ilgisi var” dedi.

Avukatların konuşmalarının ardından esas hakkında mütalaasını sunan cumhuriyet savcısı Cuma Doğan, Ethem’in Gezi eyleminde Güvenpark’ta çevik kuvvet polislerine çekilme emri verildiğini, bu aşamada kalkancı olarak görev yapan Şahbaz ve 4 arkadaşının geri kaldığını, son aşamada sanığın yanındaki arkadaşlarının çekildiğini anlattı. Bu arada sanığın kalkanını düşürdüğünü ifade eden savcı, sanığın çekilmeden önce silahını belinden çıkarıp mermiyi hazneye sürdüğü, yerde yatan göstericilerin bir tanesini tekmelediği ve iki el havaya, bir el de göstericilerin üzerine olmak üzere üç el ateşlemede bulunduğunu dile getirdi. Savcı Doğan, 3. el atışta sanığın elinin yere paralel ve omuz hizasında olduğuna dikkat çekerek merminin Ethem’in taş atmasından sonra sola dönüşünde kafasının sağ tarafına geldiği, bu şekilde Ethem’in yaralandığını anlattı.

‘Meşru müdafaa değil’

“İddianamede bahsedildiği şekilde sanığın eylemi meşru müdafaa sonucu öldürme değil, olası kastla adam öldürme niteliğindedir” diyen savcı Doğan, sanığın öncelikle tutuklanmasını istedi. Savcı, sanık Şahbaz hakkında Türk Ceza Yasası’nın 81, 21/2, 266, 53 ve 63. maddeleri uyarınca olası kastla adam öldürmek suçundan 26 yıl 8 aydan ile 33 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. 53. madde kapsamında ceza verilirse sanık polis meslekten atılacak.

Savcının görüşünün ardından son sözü sorulan Ahmet Şahbaz, “Üzgünüm, benim bu olayda hiçbir kastım ve kabahatim yoktur” dedi. Mahkeme, yaklaşık 20 dakikalık aranın ardından sanık Ahmet Şahbaz’ın dosyadaki delillerle savcının istediği ceza miktarı göz önüne alınarak tutuklanmasına karar verdi. Başkan İlleez’in diğer kararları okumaya devam ettiği sırada jandarmalar, sanığı heyetin bulunduğu yerden kaçırdı. Bu duruma tepki gösteren başkan İlleez, “Nereye gidiyorsun” diyerek sanığı tekrar içeri aldı.

İzleyiciler coplandı

İzleyicilerin tepkisi üzerine jandarmalar müdahale etti. Bu sırada bir kişi baygınlık geçirdi. Çıkışı tutan jandarmalar ile izleyiciler arasında salonda arbede yaşandı. Dışarı çıkabilen izleyicilere ise kapıda bekleyen robocop giyimli jandarmalar coplarla müdahale etti. Duruşma 3 Eylül’e ertelendi.

'Bugün benim bayramım'

Kendisini dinleyenlere ‘ağlamayın’ diyen anne Sayfı Sarısülük’ün yüzü yaklaşık bir yıldır ilk kez gülüyordu. Sayfı Sarısülük karar için, “Yavrumun duruşması için buraya geldik. Ethemim şimdi toprakta değil dünyada, içimizde. Benim oğlum yanımda, katilin tutuklanması bayramım oldu” dedi. Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan ise davanın diğer davalara emsal teşkil etmesini ve zanlıların yargılanıp hak ettikleri cezayı almasını beklediklerini belirtti. Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan, “Katiller elini kolunu sallayarak gezmeyecek. Bu halk mücadele edecek ve katiller cezalarını alacak” diye konuştu.

 ‘Çektim sıktım’ itirafı

Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, Güvenpark’ta çekilen “Çektim sıktım üç tane” videosundaki kişinin Ahmet Şahbaz olduğunun belirlenmesi için bilirkişi incelemesi yaptıracaklarını belirterek bunun için mahkeme kasasında bulunan sanığın fotoğraflarının kendilerine verilmesini istedi. Buna itiraz eden sanık avukatları, “Çektim sıktım üç tane videosundaki kişi müvekkilimiz Ahmet Şahbaz’dır. Bu konuda bilirkişi incelemesine gerek yoktur” itirafında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler