Üçüncü havalimanında işçilerden eylem: İnsanca yaşamak istiyoruz

İş cinayetleriyle gündeme gelen üçüncü havalimanı inşaatında bugün, işçiler bir eylem düzenledi. İşçiler "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganı atan işçiler, kamp amirliğine doğru yürüdü. Jandarma kamp amirliğinin önünü kapattı.

Yayınlanma: 13.02.2018 - 20:57
Abone Ol google-news

<video:925972>

İş cinayetleriyle gündeme gelen 31 bin işçinin çalıştığı 3.Havalimanı inşaatının Akpınar kampındaki işçiler, barındıkları tek kişilik odaların 2’ye, 2 kişilik odaların 4’e, 4 kişilik odalar ise 6 kişiye çıkarılmasını ve servis koşullarını düzenledikleri eylemle protesto etti.

Akpınar kampında toplanan yaklaşık 300 işçi, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları atarak, iş cinayetlerine, hak gasplarına ve çalışma koşullarına karşı kamp amirliğine doğru yürüdü. İstanbul Grand AirPort (İGA) Kamp amiri, işçileri tehdit ederek “Odalarınıza dönün, böyle yaparsanız hepiniz o odalarda tıkış tıkış yaşarsınız” dedi. Jandarma da kamp amirliğinin önünü kapattı. Amirlikten gelen açıklamada; “İGA bünyesinin odalardaki kişi sayısının arttığından haberi yok, lütfen odalarınıza geri dönün” ifadeleri kullanıldı.

“Aman siyasete bulaştırmasınlar da”

Protestoda, 3 kişilik bir komite kuruldu. Jandarmanın telsizinden gelen anonsta; “Amirlik ile görüşme sürüyor. Aman siyasete bulaştırmasınlar da” sözleri duyuldu. Ölümüne çalıştıklarını gerekirse ölümüne direneceklerini ifade eden işçiler, kararın bugün akşama kadar geri alınmaması halinde eylemlerine devam edeceklerini belirttiler.

‘Kayıtlarda şüpheli ölüm’

Öte yandan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası’ndan (İyi-Sen) yapılan yazılı açıklamada, 3. havalimanında, patronların kâr hırsı yüzünden işçilerin iş cinayetlerine kurban verildiği, inşaat alanının işçi mezarlığı olduğu belirtildi.

Türkiye tarihinin en büyük atılımı olarak pazarlanan projede, inşaat işçilerinin kölelik koşullarında çalıştırıldıkları ifade edilen açıklamada, “Cumhuriyet gazetesi 3. havalimanında yaşanan iş cinayetlerini ve çalışma koşullarını haber yaparak burada yaşananları kamuoyunun dikkatine sunmuştur. İnşaattaki iş cinayetleri şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçiriliyor. Cinayetlerin faili, binlerce inşaat işçisinin sağlığını ve iş güvenliğini maliyet hesabı gören, kuralsız çalışmayı ilke edinen, iş cinayetlerini şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçiren patronlar ve siyasi iktidardır” denildi. Havalimanı şantiyesini “köle kampı” olarak nitelendiren İyi-Sen, “İşçilerin ücretleri çoğu zaman gasp ediliyor ya da eksik ödeniyor. Sigorta primleri asgari ücretten gösteriliyor. Asgari geçim indirimi ödenmiyor. İşçilerin insanlık onuruna yakışmayacak koşullarda barındırıldığı ve sağlıksız yemeklerin işçilere reva görüldüğü bir köle kampıdır” çağrısı yaptı.

Bu arada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışmaların başladığı Mayıs 2015 tarihinden itibaren 3. havalimanı inşaatında 27 işçinin hayatını kaybettiğini ileri sürdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler