'Kedi'yi unutamadı şimdi de bu karikatüre dava açtı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın şikâyeti üzerine çizerimiz Musa Kart hakkında gazetemizde ve internet sitesinde yayımlanan bir karikatürü nedeniyle “hakaret, gizliliğin ihlali ve iftira” suçlamalarıyla dava açıldı.

Yayınlanma: 15.07.2014 - 22:42
Abone Ol google-news

İstanbul Cumhriyet Savcılığı Basın Bürosu, önce karikatürü “haber verme ve basın özgürlüğü kapsamında” değerlendirerek takipsizlik kararı verdi. Ancak Erdoğan’ın itirazı üzerine Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi, “Eleştiri sınırlarının aşıldığı” gerekçesiyle takipsizlik kararını kaldırdı. Kart hakkındaki takipsizlik kararı kaldırılan savcılık, Musa Kart hakkında iddianame düzenledi. Musa Kart’ın yargılanmasına 23 Ekim 2014 tarihinde İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.

Başbakan Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Basın Bürosu’na 4 Nisan 2014 tarihinde verdiği dilekçede, Musa Kart’ın 1 Şubat 2014 tarihinde gazetemizin 1. sayfasında yer alan karikatürünün Başbakan Erdoğan’ı hedef aldığını savunarak “karikatür nedeniyle müvekkiline karşı basın yoluyla hakaret, iftira ve gizliliğin ihlali suçlarının işlendiği” gerekçesiyle şikâyetçi oldu.

Sorumluluk duygusu

Savcılıkta ifadeye çağrılan Musa Kart, savunmasında “17 Aralık’ta ortaya çıkan fotoğraf bir haksızlık ve hukuksuzluk fotoğrafıydı. Bu fotoğraf karşında sorumluluk duygusu taşıyan yazarların ve çizerlerin suskun kalması beklenemezdi. Nasıl ki yargıçlar kararlarıyla konuşuyorsa karikatüristler de çizgileriyle konuşur. Hakaret etmek kastıyla değil, gerçekleri yansıtmak kaygısıyla çizerler” dedi. Kart’ın avukatı Bülent Utku ise Basın Kanunu’nun 3. maddesinin bilgiyi yayma ve eleştirme hakkını da içerdiğini anlatarak “Şikâyete konu olan karikatür güncel ve en azından görünüşte gerçek olan, tüm dünya ve Türkiye’yi ilgilendiren bir konu üzerine çizilmiştir. Karikatür, eleştiri sınırları içerisinde gazetecinin kamu görevini yerine getirmesinden kaynaklanan meşru sınarlar içerisindedir” dedi. Avukat Utku, konuyla ilgili olarak daha önceki Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararını ve yazar Erbil Tuşalp davasında verilen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını savcılığa sundu.

AİHM içtihatları

Basın Bürosu’nda görevli savcılardan Ekrem Türkoğlu, 25 Nisan 2014’te Başbakan Erdoğan’ın Musa Kart hakkındaki şikâyeti konusunda takipsizlik kararı verdi. Savcı Türkoğlu, takipsizlik kararında AİHM’in ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun içtihatlarına yer verdi.

Başbakan’ın itirazı

Başbakan Erdoğan avukatı Ahmet Özel’in savcılığın “kovuşturmaya yer olmadığı” kararına savcılığın takipsizlik kararına, itiraz etti. Savcılık itirazı, incelemesi için üzere Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti 6 Haziran 2014 tarihinde “kovuşturmaya yer olmadığına dair kararınkaldırılmasına hükmetti.

İddianameden

Takipsizlik kararının kaldırılması üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nda görevli savcı H. Hasan Bölükbaşı tarafından 10 Temmuz 2014 tarihinde Musta Kart hakkında iddiname düzenlendi. İddianamede Musa Kart’ın karikatürünün hem gazetede hem de internet sitesinde ayrı ayrı yayımlandığına dikkat çekilerek, “Şüphelinin (Musa Kart) zincirleme suç kapsamında hakaret, iftira ve gizliliğin ihlali suçlarından dolayı yargılamasının yapılarak mahkemece suç sabit görüldüğünde hakaret, gizliliğin ihlali ve iftira suçlarından cezalandırılması” istendi.

İşte o karikatür

Kedi'yi unutamadı

Başbakan Erdoğan, Türkiye'deki İmam Hatip Liselerini ip yumağı , Recep Tayyip Erdoğan'ı da ip yumağına dolanmış olarak tasvir edip çizdiği karikatürü nedeniyle de Musa Kart'a dava açmıştı. Dava Yargıtay kararıyla düşmüştü.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler