İçişleri Bakanlığı'ndan itiraf gibi açıklama: Tespit edilen eksiklikler hukuka uygunluk yönünden soruşturulmaktadır

İçişleri Bakanlığı, Ahmet Şık'ın 'Emrindeki polis Soylu'yu izledi' haberi ile ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu haberle ilgili bir yalanlama yapmak yerine haberin yapılış niyeti hakkında yorumlarda bulundu.

Yayınlanma: 12.04.2018 - 12:10
Abone Ol google-news

Cumhuriyet muhabiri Ahmet Şık'ın gündeme damgasını vuran haberi hakkında İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Açıklama bir soruşturmanın olduğunu net şekilde ortaya koyuyor.

Açıklamada haberdeki somut iddialara değinilmezken, haberin 'terörle ve uyuşturucuyla mücadele eden güvenlik güçlerini yıpratmak' amacıyla yapıldığı iddia edildi.

 Bakanlık açıklaması şöyle diyor:

"2559 sayılı Polis Vazife Salahiyeti Kanunu'nun Ek 7'nci maddesi uyarınca, her yıl istihbarat birimleri 81 ili kapsayacak şekilde iş ve işlemlerinin hukuka uygun olarak yapılıp yapılmadığı yönünden denetlenmektedir. Bu denetlemelerde herhangi bir hukuka aykırılık tespiti yapılması halinde gerekli soruşturma yapılmakta ve soruşturma sonucuna göre hukuki işlem tesis edilmektedir. Haberde yer alan konu ile ilgili 2017'de yapılan denetimlerde usulüne uygun olmayan, yargı kararından yoksun bir dinleme tespit edilmemiştir. Diğer konularda tespit edilen eksiklikler hukuka uygunluk yönünden soruşturulmaktadır. İddia edildiği gibi böyle bir soruşturma ile görevinden alınan personel bulunmamaktadır. İdari bir tasarruf olarak görev yeri değişikliği yapılmış ancak bu soruşturmalar süresince herhangi bir görev yeri değişikliği söz konusu olmamıştır."

 Cumhuriyet açıklamadaki "hukuka uygunluk yönünden soruşturulan konuyu" haberleştirdi. İşte haberdeki o bölüm:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kullandığı mobil telefon hatlarının emniyetin bilgisayar takip sisteminde sorgulandığı birkaç ay önce ortaya çıktı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerince yapıldığı belirlenen yasadışı takip üzerine İçişleri Bakanlığı müfettişleri görevlendirilerek Ankara ve İstanbul’da iki ayrı inceleme başlatıldı. Konuyla ilgileri olduğu belirlenen polisler müfettişlere verdikleri ifadelerde suçlamaları reddederek yasadışı takibin “sehven” yapıldığını söylediler. İfadeleri alınan polis memurları, yanlışlığın Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) bazı büyükşehir belediye başkanları ile il ve ilçe başkanlarının istifa ettirilmeleri sürecinde yerlerine seçilecek isimlerin Fethullah Gülen örgütüyle iltisaklarının olup olmadığı yönündeki araştırmalar sırasında doğduğunu belirttiler. Bu araştırmalar sırasında görevlendirilmeleri yapılacak olanların tüm telefon kayıtları ve görüştüğü kişilerin Gülen Cemaati ile ilişkisinin olup olmadığı bilgisayar takip sisteminde anlık ve geriye dönük olarak incelemeye alındı. Polislerin iddiasına göre hakkında araştırma yapılanlardan birisinin irtibatları arasında Soylu’nun da telefonları bulunuyordu. Polisler de, “sehven” Bakan Soylu’nun da telefonlarını incelediklerini iddia ettiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler