İktidarın 24 Haziran korkusu: 'Anormal' engelleme açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 24 Haziran’daki seçimlere kısa bir zaman kala gözdağı gibi bir açıklama yaptı. Bakanlık, 'anormal' olarak nitelendirdiği yayınların seçim zamanı engelleneceğini açıkladı.

Yayınlanma: 25.05.2018 - 09:10
Abone Ol google-news

Medyanın yüzde 93'ünü elinde bulunduran iktidar, seçim günü sosyal medyayı da abluka altına almak için çalışmalarını hızlandırdı. 

Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, 24 Haziran’da emniyet, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve hackerların birlikte çalışacağı sistemin altyapısını hazırladı.

7/24 NÖBET SİSTEMİ

Hürriyet'ten Eray Görgülü'nün haberine göre seçim gününe yönelik konuşan Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, şunları söyledi:

“Seçim güvenliğiyle ilgili olarak bütün kamu kurumları ve bakanlıklarla irtibat halindeyiz. Bu kurumlarda Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) görev yapıyor. Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ile birlikte görev yapıyorlar. Bu kapsamda bütün irtibat noktalarını tekrar gözden geçirdik ve güncelledik. Kimi arayacağız, kim ile irtibata geçeceğiz bunların listesini çıkardık. 7/24 nöbet sistemi koyduk.

'SOSYAL MEDYADA BİR ŞEY OLMA İHTİMALİNE KARŞI…'

Seçimde herkes görev başında olacak. Çünkü sosyal medya da bir şeyler olma ihtimaline karşı takip edilecek. Seçim gecesi BTK bünyesindeki USOM’da Emniyet, MİT ve siber güvenlik uzmanları ortak bir şekilde çalışacak. Seçim güvenliği bu merkezden takip edilecek.

'BTK'NIN YETKİSİ VAR'

SEÇSİS sisteminin düzgün çalışması ve sosyal medyadan anormal yayınların engellenmesi için görev yapacaklar. Bu tür anormal yayınların engellenmesi için BTK başkanının yetkisi var. Bir sorunda öncelikle ilgili içeriği engelliyorlar ama 24 saat içerisinde de nöbetçi mahkemeden karar alması gerekiyor.

SEÇSİS sistemi için de gerekli tedbirler alındı. Soyağacında olduğu gibi SEÇSİS’te sistemi kilitlemeyecek bir altyapı kuruldu. Ekip artık öğrendi işi. Bizim bilmediğimiz değişik bir atak türü de olabilir. Hazırlıksız yakalamaya çalışabilirler ama biz her türlü hazırlığı yapıyoruz. Vatandaş bundan emin olsun. Hem BTK tarafında hem de SEÇSİS sistemini yazan HAVELSAN tarafında çok iyi bir ekip var.”

<haber-yatay:982498,982443>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler